'Europa moet zich beter voorbereiden op extreem weer'

Europa heeft deze zomer te maken met extreem weer zoals droogte, regenval, hittegolven en overstromingen. Men kan er niet meer omheen: overstromingen in Slovenië, gigantische hagelstenen in Noord-Italië, hevige regenval in Noorwegen, hitte en bosbranden in Griekenland en nu weer in Spanje en Portugal.

Het Rode Kruis staat klaar om noodhulp te verlenen na een natuurramp. Hulpverleners helpen mee met evacuaties, bieden getroffenen onderdak, verlenen eerste hulp en psychosociale ondersteuning, delen voedsel en water uit en assisteren de brandweer bij het blussen van bosbranden. Maar als we de impact van natuurgeweld echt willen verkleinen, moeten Europese landen veel meer inzetten op preventie.

Extreem weer in Europa is allang niet meer de uitzondering. Het zal steeds normaler worden. Klimaatverandering vergroot namelijk de kans, intensiteit en frequentie van extreem weer, vooral van droogte en hittegolven.

Het is tijd dat Europese landen veel meer anticiperen op aankomend natuurgeweld, om zo de impact van natuurrampen te verkleinen.  In Afrikaanse landen werkt het Rode Kruis al jaren aan concrete oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering te verkleinen. Ook in Europa staan ze klaar om hierbij te helpen.

Zo kunnen boeren op basis van nauwkeurige weersvoorspellingen besluiten om gewassen eerder te oogsten, zodat voedsel niet verloren gaat. Men kan in Europa meer experimenteren met droogtebestendige zaden, zodat er ervaring wordt opgedaan welk zaad het beste werkt in welk gebied. Speciale sensoren in rivieren kunnen fungeren als waarschuwingssystemen, zodat mensen op tijd hun huis verlaten bij een dreigende overstroming. Dankzij herbebossing kan de impact van een overstroming worden verkleind. Ook kan men water alvast opslaan als een droge periode dreigt. 

'Het is vijf voor twaalf en hoog tijd dat er concrete stappen worden ondernomen.'