Pand Russische handelsfederatie door ME omsingeld na tweede kraakactie

De Mobiele Eenheid is op dit moment opnieuw bezig met de ontruiming van het pand van de Russische handelsfederatie aan de Veluwelaan in Amsterdam Zuid. Agenten hebben het pand omsingeld.

De ME is rond 19.30 uur met de ontruiming begonnen. Het lijkt erop dat de agenten niet speciaal voor deze klus van huis zijn geroepen, maar dat het om agenten ging die eerder vandaag tijdens de Canal Parade werkten. Het gebeurt vaker dat de Mobiele Eenheid na evenementen dit soort klussen doet.

Succes
Een kraker vertelde eerder vandaag tegen Het Parool dat het pand al twee weken geleden gekraakt is. "Als er een uitzettingsbevel komt, gaan we dat negeren. Dan moeten ze maar met de Mobiele Eenheid komen en wensen we ze succes", zei hij tegen de krant.

Op 15 juli werd het pand ook al ontruimd door de Mobiele Eenheid. Dezelfde krakers zaten er toen naar eigen zeggen al een maand. Ze lieten een fotograaf van Het Parool binnen en zeiden dat de deur gewoon open was en ze alle sleutels van de deuren konden vinden.

Zwaar beveiligd
Het Russische handelskantoor is al sinds de jaren 70 eigendom van Rusland en is zwaar beveiligd met tralies, camera's en voorzien van kogelwerend glas. Het pand werd in februari dit jaar door minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gesloten.