Historische uitschakeling op WK voor Duitse voetbalsters, Marokko wél door

De Duitse voetbalsters hebben zich voor het eerst in de historie van het wereldkampioenschap voor vrouwen niet geplaatst voor de knockoutfase. In de laatste groepswedstrijden van het toernooi werd groep H donderdag beslist en dat liep fout voor Duitsland.

De Duitse vrouwen openden het toernooi nog met een simpele 6-0 zege op Marokko, maar Colombia was daarna met 2-1 te sterk. Datzelfde Colombia had eerder met 2-0 van Zuid-Korea gewonnen, dat op haar beurt juist weer met 1-0 had verloren van Marokko. Colombia stond zo op zes punten, Duitsland en Marokko op drie en Zuid-Korea op nul.

In Brisbane duurde het niet lang voor duidelijk werd dat Duitsland een lastige avond tegemoet ging: Cho So-hyun kwam volledig vrij door de Duitse linies heen en tikte soepel de 1-0 binnen. Kans na kans werd vervolgens onbenut gelaten, tot Alexandra Popp kort voor rust voor de gelijkmaker zorgde.

Ondertussen was het in Perth kort voor rust ook raak: aanvoerster Ghizlane Chebbak stuitte vanaf elf meter op de Colombiaanse keepster, maar Anissa Lahmari werkte de rebound binnen. De ploeg hield vervolgens stug vol en bij die stand wist Duitsland dat het móest winnen om de achtste finales te kunnen bereiken.

Aanval na aanval strandde vroegtijdig, een kopgoal van Popp werd afgekeurd nadat ze bij het briljante hakballetje haar kant op buitenspel stond. In de laatste minuten schoot Sydney Lohmann eerst net naast en vervolgens een paar centimeter over het doel, waardoor het bij 1-1 bleef. In Perth won Marokko met 1-0 en dus was het afgelopen: Colombia en debutant Marokko staan in de achtste finales, tweevoudig wereldkampioen Duitsland komt voor het eerst ooit de groepsfase niet uit.

Op 8 augustus speelt Colombia in de achtste finales tegen Jamaica, terwijl Marokko het die dag opneemt tegen Frankrijk. De winnaars van die duels spelen tegen de winnaars van respectievelijk Engeland - Nigeria en Australië - Denemarken.