Meer afval op straat door invoering statiegeld op blikjes

De invoering van statiegeld op blikjes en flesjes zorgt voor een toename van afval op straat. Vuilnisbakken worden regelmatig opengetrokken door mensen die op zoek zijn naar statiegeld. De gemeente Amsterdam spreekt van 'statiegeldproblematiek' en neemt maatregelen.

Zo worden in alle stadsdelen vanaf half augustus twee extra reinigers ingezet. Ook worden kapotte prullenbakken gerepareerd en krijgen sommige prullenbakken sloten zodat ze niet opengetrokken kunnen worden.

Meer doneerringen
Bovendien wordt de proef met doneerringen uitgebreid. Nu geldt de proef met de ijzeren ringen waar mensen hun statiegeldblikje- of flesje in kunnen zetten, alleen nog in het centrum.

Daarnaast vraagt de gemeente het bedrijfsleven meer plekken te maken waar blikjes en flesjes ingeleverd kunnen worden. Ook roept de gemeente ondernemers op zich te houden aan de verplichting om 25 meter rondom hun bedrijf de straat schoon te houden en zwerfafval op te ruimen.

Meer afval in de zomer
In de zomer ligt volgens de gemeente sowieso meer afval op straat omdat meer mensen buiten zijn. Om de stad schoon te houden worden meer en grotere afvalbakken neergezet in parken en recreatiegebieden. Reclameborden, banieren en beachflags moeten ervoor zorgen dat mensen hun afval ook daadwerkelijk opruimen.

'Activatieteams' en een social mediacampagne gaan mensen er eveneens op wijzen hun afval in de prullenbak te gooien.