EU wil dat accu's smartphones eenvoudig zijn te vervangen

De EU wil voorkomen dat fabrikanten het consumenten moeilijk maken om de batterijen van hun apparaten veilig en goedkoop te vervangen.

Het zou toch gemakkelijk zijn voor iedere consument om zonder moeite de batterij van mobiele telefoon, computer of tablet zelf te kunnen vervangen. Dat is het doel van een nieuwe Europese verordening over batterijen, die de verwerking van dit afgedankte batterijen moet vergemakkelijken en de economie meer circulair moet maken.

In 2027 moeten eindgebruikers de batterijen in deze apparaten zelf kunnen verwijderen en vervangen.

Fabrikanten gebruiken soms trucs om dit moeilijker te maken, volgens Areg Badalian van Fix Fox, een Brusselse winkel die elektronische apparaten repareert, aan Euronews vertelde.

"Elke keer dat we een batterij eruit halen, verwarmen we de achterkant een beetje om hem (de elektronica) een beetje flexibeler te maken, zodat we bij het eruit halen geen andere componenten beschadigen. De camera komt bijvoorbeeld los als je dat doet. Je moet dus voorzichtig zijn, en dit soort boobytraps vermijden."

De voorschriften stellen dat voor het vervangen van een batterij geen warmte of een oplosmiddel nodig mag hebben om het te demonteren. Evenmin hoeft de gebruiker geen speciaal gereedschap te gebruiken om de batterij te vervangen.

"Sommige merken verzinnen ingewikkelde schroevendraaiervormen zodat de apparaten niet gerepareerd kunnen worden, maar dat is niet erg slim omdat er gewoon een nieuw type schroevendraaier op de markt komt", zei Badalian.

Fabrikanten kunnen echter nog steeds kleinere onderdelen bij de batterij gebruiken om reparaties moeilijker te maken. Ook kunnen ze software in hun telefoon opnemen die een waarschuwingsbericht geeft als er geen 'officiële batterij'wordt gebruikt, iets wat consumenten vaak onzeker maakt.

Het doel van deze verordening is om reparatie, inzameling en recycling gemakkelijker te maken.

In 2027 moet 63% van de batterijen van apparaten worden ingezameld, schrijft de Eu-verordening voor. Dit zou moeten helpen om e-waste te verminderen, aangezien er jaarlijks meer dan 150 miljoen smartphones worden weggegooid.