FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 juli 2023

Honderden kilo's zwaar vuurwerk gevonden in garagebox Amsterdam

In een garagebox bij een flat in Amsterdam Nieuw-West heeft de politie een grote hoeveelheid zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen. In de box, aan de straat Klarenburg, werd ruim 340 kilo aan cobra's, shells en nitraten gevonden. De politie heeft een 19-jarige Amsterdammer aangehouden voor de vondst, maar sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Zo meldt AT5.

De recherche kwam de garagebox op het spoor door een onderzoek naar handel van zwaar vuurwerk. Agenten en de Forensische Opsporing (FO) doorzochten de box gisteravond rond 20.00 uur. De agenten troffen toen de honderden kilo's aan. "Zo'n grote hoeveelheid is echt heel gevaarlijk", reageert een politiewoordvoerder tegen AT5. "We willen ons niet voorstellen wat er was gebeurd als er een vonkje bij was gekomen." Ook is bekend dat dergelijk vuurwerk gebruikt wordt bij zelfgemaakte explosieven.

340 kilo aan zwaar vuurwerk, hoeveel is dat eigenlijk? Het veel gebruikte illegale vuurwerk weegt gemiddeld tussen de 30 en de 50 gram. Een vondst van 340 kilo zou dan zo maar eens kunnen bestaan uit 8.500 stukken vuurwerk.

Ook EOD aanwezig
Tijdens de doorzoeking troffen de agenten ook een 'raar pakket' aan in de box. De politie dacht dat het mogelijk een zelf gefabriceerd explosief kon zijn, daarom werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) opgeroepen. Na onderzoek van de EOD bleek dat het pakket geen gevaar vormt.

Naar aanleiding van het onderzoek heeft de politie de 19-jarige jongen aangehouden. Omdat bij de meeste explosies in de stad gebruik wordt gemaakt van zwaar vuurwerk, doet de politie nu onderzoek of de vondst daarmee in verband kan worden gebracht. Het vuurwerk zal door een professioneel bedrijf worden vernietigd.

Ierse zangeres Sinéad O'Connor (56) overleden

De Ierse zangeres Sinéad O'Connor is op 56-jarige leeftijd overleden. Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt. Haar familie meldt onder meer bij de Ierse publieke omroep RTÉ dat ze is overleden. O'Connor is 4 keer getrouwd geweest en kreeg vier kinderen. O'Connor bracht tien studioalbums uit, de eerste in 1987. Begin jaren negentig was ze het meest succesvol. 

De zangeres werd geboren op 8 december 1966. Ze begon haar carrière als muzikante in de straten van Dublin. In 1987 bracht ze haar voor een Grammy genomineerde debuutalbum The Lion and the Cobra uit. Ze verwierf in 1990 wereldwijde bekendheid met het nummer 'Nothing Compares 2 U', geschreven door Prince, waarvan miljoenen exemplaren werden verkocht en ook in Duitsland een nummer één-hit werd. De video voor het nummer, met close-ups van O'Connors gezicht, werd in de hoofden van een generatie gebrand.

Rolling Stone riep haar in 1991 uit tot artiest van het jaar. "Ze bewees dat een muzikant kan weigeren compromissen te sluiten en toch contact kan maken met miljoenen luisteraars die hongerig zijn naar inhoudelijke muziek", legde het tijdschrift destijds uit. Ze bracht in totaal tien studioalbums uit.

O'Connor was dwars en had een duidelijke eigen mening die ze niet onder stoelen of banken stak. Volgens haar eigen verklaringen schoor ze haar hoofd kaal omdat muziekmanagers haar het imago wilden geven van een conventionele, glamoureuze zangeres.

Haar politieke en culturele standpunten en haar ingewikkelde privéleven haalden soms meer de krantenkoppen dan haar muziek. In 1989 verklaarde ze haar steun aan de IRA, maar trok die een jaar later weer in. In 1992 verscheurde ze een foto van paus Johannes Paulus II in het tv-programma Saturday Night Live.

Haar hele leven was ze een harde criticus van de katholieke kerk. Jarenlang heeft ze opgeroepen tot een volledig onderzoek naar de omvang van de rol van de kerk bij het verdoezelen van seksueel geweld door geestelijken.

In 2018 bekeerde ze zich tot de islam en veranderde haar naam in Shuhada Sadaqat, maar bleef optreden onder de naam Sinead O'Connor. In 2021 bracht ze haar memoires, Rememberings, uit.

De Ierse premier Leo Varadkar sprak zijn ongenoegen uit over de dood van O'Connor. "Haar muziek was over de hele wereld geliefd en haar talent was ongeëvenaard en ongeëvenaard", schreef hij op Twitter.

Random Pics van de Dag #990

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Waterpolosters bereiken WK-finale en verzekeren zich van olympisch ticket

De Nederlandse waterpolosters hebben in het Japanse Fukuoka voor het eerst in acht jaar weer de WK-finale bereikt. In een spannende halve finale tegen Italië won het met 9-8 en door de zege plaatst Oranje zich ook voor de olympische spelen in Parijs. In de finale speelt Nederland tegen Spanje.

Italië had in de kwartfinale knap gewonnen van Verenigde Staten, die de laatste vier keer het WK hadden gewonnen. De Nederlandse waterpolosters waren dus gewaarschuwd en Oranje begon ook goed tegen Italië. Na de eerste periode stond het met 4-2 voor. Italië was in de tweede periode sterker en kwam iets terug, al was de stand bij rust nog altijd in het voordeel van Nederland (6-5).

In de derde periode was het verschil nooit groot tussen Oranje en Italië en was het na drie periodes spelen 8-7 in het voordeel van Nederland. Kitty Lynn Joustra zorgde vroeg in de vierde periode dat het verschil weer twee werd, maar nadat Italië twee minuten voor tijd de aansluitingstreffer had gemaakt werd het toch weer spannend in Japan. Oranje hield gelukkig stand en plaatst zich voor de zesde keer voor de WK-finale. Alleen in 1991 werd Nederland wereldkampioen.

Biden wil Nationaal Monument ter ere van Emmitt Till, slachtoffer racistisch geweld

De Amerikaanse president Biden heeft het initiatief genomen tot de oprichting van een nieuw nationaal monument ter ere van slachtoffers van racistisch geweld. Biden tekende een decreet voor de bouw van het "National Monument" ter nagedachtenis aan het lynchen van de zwarte tiener Emmett Till. Het monument moet op drie verschillende locaties in de staten Illinois en Mississippi geplaatst worden.

Emmett Till, een zwarte tiener uit Chicago, werd in 1955 in Mississippi ontvoerd, gemarteld en vermoord. Na deze racistische moord door blanke mannen sloten veel mensen zich aan bij de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten.

Onderdeel van de strijd tegen oplevend racisme in de VS
Het toekomstige rijksmonument maakt volgens het Witte Huis deel uit van de strijd tegen het oplevende racisme in de VS. Het moet daarom worden geplaatst op drie historische locaties. Dit zijn onder andere de kerk in Chicago waar de doodskist van de tiener stond, deze stond open zodat iedereen het gehavende gezicht van Till kon aanschouwen. Dit was op verzoek van zijn moeder Mamie Till-Mobley.

In de rechtbank werden de daders vrijgesproken door een geheel blanke jury.

Slavernij vormde de Verenigde Staten van Amerika van de 17e tot de 19e eeuw. Miljoenen mannen en vrouwen uit Afrika, werden vooral in de zuidelijke staten van de VS gedwongen om onder meer in de landbouw te werken, met name in de katoen- en tabaksproductie. Hoewel de slavernij in de Verenigde Staten officieel werd afgeschaft na de burgeroorlog, bleef systemisch racisme en discriminatie van zwarte mensen bestaan en is dit tot op zekere hoogte nog steeds merkbaar in de VS.

Kastelijn wint vierde etappe in Tour de France Femmes, Vollering pakt wat tijd op Van Vleuten

Yara Kastelijn heef de langste rit in de Tour de France bij de vrouwen gewonnen. Na 177 kilometer kwam de 25-jarige Nederlandse solo over de meet in Rodez. Ze won met met meer dan een minuut voorsprong op Demi Vollering. Lotte Kopecky behield het geel in de Tour de France Femmes.

De vierde etappe in de Tour de France Femmes was de langste etappe in deze rittenkoers, waarbij vooral de veertig kilometer lastig was met verschillende hellingen. Vrij snel in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van veertien. In die kopgroep was de samenwerking goed en pakte de kopgroep meer dan tien minuten en leek de winnaar voorin te zitten.

Toch ging in de slotfase de voorsprong hard naar beneden mede door een aanval van geletruidraagster Lotte Kopecky. De Belgische zette de achtervolging in op de kopgroep, waar Yara Kastelijn de sterkste bleek. De 25-jarige Nederlandse reed op een van de hellingen weg uit de kopgroep.

Kastelijn reed steeds verder weg bij de rest van de kopgroep. Het peloton kwam wel steeds dichterbij, maar wisten Kastelijn niet bij te halen, waardoor ze haar mooiste zege pakte. Op de laatste beklimming van de kregen we in het peloton een versnelling van Demi Vollering, waarbij wereldkampioene Annemiek van Vleuten net mee kon. Ook in de sprint bergop bleek Vollering net wat sterker te zijn dan Van Vleuten en sprintte naar de tweede plaats, waarbij ze acht seconden wist te pakken op haar grote concurrente Van Vleuten.

Kopecky bleef in het bezit van de leiderstrui, al zag ze haar ploeggenote Vollering wel wat tijd terugpakken en heeft nog 43 seconden voorsprong.

Results powered by FirstCycling.com

Zwemster Steenbergen 4e in WK-finale, WR na 14 jaar uit de boeken

Op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Fukuoka heeft Nederland op de vierde dag geen medailles kunnen veroveren. Wel werd er weer fel gestreden om de diverse wereldtitels, wat onder meer een prachtig nieuw wereldrecord opleverde.

800m vrije slag mannen, finale
De avond werd geopend met een op papier mooie finale, waarin dat helemaal waar werd gemaakt. De Australiër Sam Short, Ahmed Hafnaoui uit Tunesië en de Duitser Lukas Märtens streden baan na baan om de leiding, maar Märtens moest in de laatste honderd meter afhaken. Hafnaoui sloeg in de laatste baan op indrukwekkende wijze een gat en zwom naar het goud in 7:37,00 minuten, de derde tijd ooit. Short pakte in 7:37,76 het zilver, voor de sterk opkomende Amerikaan Bobby Finke (7:38,67).

200m vrije slag vrouwen, finale
Ook hier werd het een heerlijke strijd, waarin Ariarne Titmus er met de titel vandoor leek te gaan. De Australische werd in de laatste meters echter gepasseerd door landgenote Mollie O'Callaghan, die niet alleen het goud pakte, maar die met 1:52,85 minuten ook het uit 2009 stammende superpakkenwereldrecord van Federica Pellegrini uit de boeken zwom. Titmus wewrd in een eveneens geweldige 1:53,01 minuten wel tweede, brons was in een wereldjuniorenrecord van 1:53,65 voor de Canadese Summer McIntosh. Marrit Steenbergen zwom een uitstekende race en tikte in een dik persoonlijk record van 1:55,51 minuten aan als vijfde.

50m rugslag vrouwen, halve finales
Maaike de Waard ging met 28,03 seconden iets harder dan in de series, maar genoeg voor een finaleplek was het niet: twaalfde. Kira Toussaint stelde in de series flink teleur: met een matige 28,41 seconden kwam ze 's ochtends niet verder dan de 21e plek en dus geen halvefinaleplaats.

200m vlinderslag mannen, finale
Zwemfenomenaan Leon Marchand uit Frankrijk was ook op zijn andere liefde - na de wisselslag - ongenaakbaar: dé grote hoop voor Parijs 2024 zwom naar het goud in 1:52,43 minuten, alleen Kristof Milak en Michael Phelps waren ooit sneller. Het zilver ging in 1:53,62 minuten naar de Pool Krzysztof Chmielewski, die thuisfavoriet Tomoru Honda met vier honderdsten naar het brons verwees.

50m schoolslag mannen, finale
Qin Haiyang uit China ging voor zijn tweede wereldtitel en de winnaar van de dubbele afstand kreeg dat ook voor elkaar: goud in 26,29 seconden, voor de 26,59 van de Amerikaan Nic Fink. Voor China was er ook nog brons, dankzij Sun Jiajun (26,79).

4x100m wisselslag gemengd, finale
Van Nederland kon geen medaille verwacht worden, daarvoor was de overmacht van de top-3 te groot, maar Maaike de Waard, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen deden het prima: vierde in 3:41,81 minuten. Het goud ging naar hét topland in het zwemmen van dit moment, China. Xu Jiayu, Qin Haiyang, Zhang Yufei en Cheng Yujie hadden 3:38,57 minuten nodig voor de finale en wonnen voor de 3:39,09 van Australië (Kaylee McKeown, Zac Stubblety-Cook, Matthew Temple en Shayna Jack) en de 3:40,19 van het Amerikaanse kwartet (Ryan Murphy, Nic Fink, Torri Huske en Kate Douglass).

Extreem weer richt over de hele wereld grote schade aan

In juli heeft extreem weer over de hele wereld voor veel overlast en schade gezorgd, er waren recordbrekende temperaturen in China, de Verenigde Staten en Zuid-Europa, bosbranden, watertekorten, stormen en overstromingen. In Algerije kwamen bij bosbranden 34 mensen om het leven, op Griekse eilanden Corfu en Rhodos moesten duizenden toeristen worden geëvacueerd.

Een brand op het Italiaanse eiland Sicilië veroorzaakte dinsdag de tijdelijke sluiting van de luchthaven van Palermo, terwijl er in het noorden van het land een hevige storm woedde die daken losrukte en bomen omver wierp, hierbij kwamne twee mensen om het leven. In sommige delen van Oost-Sicilië stegen de temperaturen maandag tot 47,6 graden Celsius, dicht bij het record van 48,8 graden Celsius uit 2021. 


Schip met 2857 mercedessen in brand nabij Ameland, milieuramp dreigt

Op de Noordzee is een vrachtschip in de problemen geraakt, op ongeveer dertig kilometer ten noorden van Ameland, nadat er brand aan boord was uitgebroken.

Het schip, genaamd de Fremantle Highway, was onderweg van Bremerhaven in Duitsland naar Port Said in Egypte, het schip (200 meter lang, 32 meter breed) en zou 2857 auto's aan boord hebben. Volgens de media zouden de auto's Mercedes-modellen zijn. De brand brak uit toen het schip nabij Ameland voer, vermoedelijk is het vuur ontstaan in één van de 25 elektrische auto’s aan boord, volgens een woordvoerder van de kustwacht.

Het vuur verspreidde zich razendsnel. Er waren ten tijde van de brand 23 mensen aan boord, waarvan één persoon is overleden en er enkelen gewond zijn geraakt, aldus de Kustwacht.

Vanwege de hevige brand sprong een aantal opvarenden gecontroleerd van boord, waarna ze uit het water zijn gehaald. De KNRM heeft twee reddingsboten gestuurd naar het schip, dat onder Panamese vlag vaart.

De brand op het vrachtschip bij Ameland kan nog dagen duren. Dat zegt de Kustwacht nu. Een uur geleden meldde de Kustwacht al dat de brand aan boord op dit moment nog niet geblust kan worden.

Volgens milieuorganisaties kan het zinken van het brandende schip tot grote schade leiden. Een woordvoerder van Stichting De Noordzee: "Dit kan een milieuramp betekenen voor de Noordzee en de Waddenzee." 

Celstraf voor geweld tegen agenten bij illegaal feest tijdens coronapandemie

De rechtbank veroordeelt 3 mannen voor verschillende (gewelds)delicten bij een illegaal bunkerfeest in Arnhem. Een 31-jarige man uit Hapert krijgt een celstraf van 15 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Een 34-jarige man uit Leersum wordt veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Een 36-jarige man uit Leiden verzette zich bij zijn aanhouding. Hij krijgt een gevangenisstraf van 3 dagen.

Op 1 januari 2021 zat Nederland middenin de COVID-19 pandemie en de daarbij behorende maatregelen. Toch besloot een groep personen om tijdens de oudjaarsnacht een illegaal feest te organiseren in een bunker in Arnhem. Nadat de politie arriveerde sloeg de feestelijke sfeer om en keerden enkele feestgangers zich tegen de politie. Zij gooiden onder andere met stenen en flessen naar hen. Daarbij raakten een aantal agenten (zwaar) gewond.

De 3 mannen gaven aan dat zij onderdeel waren van de groep met feestgangers, maar ontkenden de personen te zijn geweest die stenen en andere voorwerpen gooiden. Op basis van de verklaringen van de agenten stelt de rechtbank echter vast dat de man uit Leersum en de man uit Hapert met stenen en andere objecten gooiden.

Veroordeling zware mishandeling en belediging
De man uit Leersum gooide met een steen en raakte hierbij een agent in het gezicht. De man is hierdoor schuldig aan zware mishandeling van een politieagent. Daarnaast beledigde hij meerdere politieagenten. Aan het voorwaardelijke deel van de straf zit een proeftijd van 2 jaar. Daarbij moet de man een schadevergoeding van ruim 12 duizend euro betalen aan de betreffende agent.

Veroordeling pogingen zware mishandeling, belediging en wederspannigheid
De man uit Hapert gooide een steen tegen het hoofd van een agent en maakte zich hiermee schuldig aan een poging tot zware mishandeling. Ook is hij schuldig aan het medeplegen van een poging tot zware mishandeling van een andere agent. Hij gooide samen met een andere man met stenen naar de agent en raakte de agent met een groot object op de borst. Verder maakte de man zich schuldig aan belediging van enkele politieagenten en verzette hij zich tegen zijn aanhouding. Aan het voorwaardelijk deel van de straf verbindt de rechtbank een proeftijd van 2 jaar. Daarbij moet de man schadevergoedingen van ruim 3 duizend euro en 900 euro betalen aan de politieagenten.

Vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs, veroordeling verzet bij aanhouding
De rechtbank spreekt de man uit Leiden vrij van het plegen van de geweldsmisdrijven tegen de agenten en het beledigen van de agenten wegens het ontbreken van voldoende bewijs. De Leidenaar verzette zich wel tegen zijn aanhouding. Hiervoor wordt de man veroordeeld. De rechtbank legt aan hem een gevangenisstraf op van 3 dagen.

Het nutteloze feitje van de dag: De overblijvers uit Oss

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Onlangs waren hier al twee feitjes te lezen over de promotie van Almere City FC naar de Eredivisie (deze en deze). Maar wist je dat nadat de club uit Almere de Eerste Divisie verlaten heeft er nog maar één club over is in het betaalde voetbal die nooit in de Eredivisie speelde? Top Oss speelde zowel in de jaren '50, toen de club kortstondig betaald voetbal speelde, als vanaf 1991 (toen de club weer terugkeerde naar het betaalde voetbal) nooit in in de Eredivisie. Dat maakt Top Oss een unieke club.

Het nutteloze feitje van de dag: De overblijvers uit Oss (WikiCommons/RagingR2)
Het nutteloze feitje van de dag: De overblijvers uit Oss (WikiCommons/RagingR2)

Geanimeerde Starfield-videos geven inkijk in verschillende steden

Bethesda heeft drie geanimeerde videos uitgegeven die een kijkje bieden in de drie grootste steden van de game. Het is helaas (weer) geen gameplay, maar met het puike retro-animatiestijltje moeten we een beetje een idee krijgen van het leven en het milieu op de verschillende planeten in Starfield.

De videos volgen een courierpiloot in de hoofdstad van de 'United Colonies' genaamd New Atlantis, een jonge wees in Akila City en twee straatratten in Neon, naar verluidt de 'pleasure city' in de game. Heel veelzeggend zijn de beelden verder niet, hopelijk volgt er spoedig wat meer daadwerkelijke gameplay. Starfield verschijnt namelijk al op 6 september voor pc en Xbox Series X|S. 

FOK! Wat een weer: buien en regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend schijnt af en toe de zon en trekken er vooral in de noordelijke helft een aantal buien van west naar oost over het land, met kans op onweer. De wind neemt boven land toe naar matig en gaat uit het westen waaien. Langs de noordkust waait het af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag zijn er in de oostelijke helft enkele stevige buien, plaatselijk met onweer. In de loop van de middag trekken de buien weg en breekt van het westen uit de zon steeds vaker door. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 17°C op de Wadden tot 21°C in het zuiden. De wind is meest matig en komt uit het westen.

Vanavond is het droog en zonnig. De wind draait van het westen naar het zuidwesten en is langs de kust matig tot vrij krachtig, landinwaarts neemt de wind af naar zwak.

Komende nacht gaat het geleidelijk van het zuidwesten uit flink regenen. De minima liggen tussen 10°C in het noordoosten tot 14°C in het zuidwesten. Landinwaarts staat een matige wind uit het zuiden. Langs de kust waait eerst een vrij krachtige en later krachtige wind uit het zuidwesten, windkracht 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Onrustige wolken nabij Winterswijk. (Foto: Anouk)
Onrustige wolken nabij Winterswijk. (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Verdachten aanslagen Brussel schuldig bevonden aan terroristische moord

Zes van de tien verdachten van de aanslagen in Brussel (2016) zijn schuldig bevonden aan terroristische moord, volgens een jury. Vier verdachten zijn volledig vrijgesproken.

Bij de aanslagen in Brussel in 2016 zijn er twee explosieven afgegaan op Brussels Airport (luchthaven Zaventem) en één in de metro bij station Maalbeek in het centrum. Hierbij zijn 32 mensen om het leven gekomen en raakten meer dan 340 mensen gewond.

De jury heeft om 19.00 uur haar oordeel bekendgemaakt. In totaal moest de jury over bijna 300 schuldvragen oordelen, die snel werden voorgelezen in de rechtbank. Dit zorgde in eerste instantie voor verwarring over welke verdachte aan welke aanklacht schuldig werd bevonden. De strafmaat wordt pas in september bepaald.

De twaalf juryleden hebben achttien dagen lang met elkaar beraadslaagd. Ze hebben in volledige afzondering geleefd, zonder tv en internet, om elke mogelijke invloed van buitenaf te voorkomen. Dat is het langste beraad ooit in België.

De verdachten kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen. De bekendste dader Salah Abdeslam is in Parijs al veroordeeld tot levenslang voor de aanslagen daar.

'De veranderde samenleving aan de Noors-Russische grens'

Het leven aan de Noors-Russische grens is veranderd. Van handel tot grensbeveiliging, de invasie van Oekraïne heeft de manier veranderd hoe de inwoners van Noorwegen en Rusland naast elkaar leven. Een gemoedelijk potje voetballen van Noorse en Russische grenswachten is verleden tijd.

Voor de Russen die net over de grens in Noorwegen wonen, is het belangrijk dat de gemeenschap "het regime van Poetin en de Russen in het algemeen scheidt, omdat dit twee verschillende dingen zijn". Maar voor enkele Noren is de achterdocht te groot, "sommige Russen komen hier niet als toeristen".

Wetenschappers: toename hetere hittegolven door opwarming van de aarde

Volgens een nieuwe studie zouden de hittegolven van deze maand in Europa, China en Noord-Amerika vrijwel onmogelijk zijn geweest zonder klimaatverandering.

De temperaturen in delen van alle drie de regio's bereikten begin juli een temperatuur van 45 graden Celsius, waardoor er forse overlast ontstond en een ernstig gezondheidsrisico vormde.

Maar in het huidige warmere klimaat zijn volgens de wetenschappers van de World Weather Attribution (WWA) deze hoge temperaturen niet langer ongebruikelijk.

Hun bevindingen, die nog niet door vakgenoten zijn beoordeeld, toonden aan dat hittegolven zoals die van juli nu naar verwachting eens in de 15 jaar voorkomen in Noord-Amerika, eens in de 10 jaar in Europa en eens in de vijf jaar in China.

De wetenschappers waarschuwden dat als er een algehele opwarming van 2C wordt bereikt, gebeurtenissen zoals de huidige hittegolven nog vaker zullen voorkomen, en wel elke twee tot vijf jaar. Zonder de opwarming van de aarde zouden deze hoge temperaturen in Europa en Noord-Amerika bijna onmogelijk zijn geweest, terwijl de hittegolf in China slechts eens in de 250 jaar zou worden verwacht.

De WWA concludeerde verder dat het vrijkomen van koolstofdioxide in de atmosfeer door verbranding van fossiele brandstoffen de temperatuur van de hittegolven in juli verder liet stijgen. Zo was de Europese hittegolf 2,5C heter, de Noord-Amerikaanse hittegolf 2C heter en de Chinese hittegolf 1C heter vanwege de klimaatverandering.

"Het resultaat van deze attributiestudie is niet verrassend", zegt Friederike Otto, auteur van het rapport en hoofddocent klimaatwetenschap aan het Grantham Institute for Climate Change.

"De wereld is niet gestopt met het verbranden van fossiele brandstoffen, het klimaat blijft opwarmen en hittegolven worden steeds extremer. Zo simpel is het. Het is absoluut cruciaal dat regeringen tijdens de COP-klimaatconferentie van dit jaar de uitfasering van fossiele brandstoffen wettelijk vastleggen", voegde ze eraan toe.

Hoewel de volledige impact van de hittegolven van dit jaar nog enige tijd op zich zullen laten wachten, stierven er in de zomer van 2022 in Europa 61.000 mensen door hittegerelateerde oorzaken.


EU wil dat accu's smartphones eenvoudig zijn te vervangen

De EU wil voorkomen dat fabrikanten het consumenten moeilijk maken om de batterijen van hun apparaten veilig en goedkoop te vervangen.

Het zou toch gemakkelijk zijn voor iedere consument om zonder moeite de batterij van mobiele telefoon, computer of tablet zelf te kunnen vervangen. Dat is het doel van een nieuwe Europese verordening over batterijen, die de verwerking van dit afgedankte batterijen moet vergemakkelijken en de economie meer circulair moet maken.

In 2027 moeten eindgebruikers de batterijen in deze apparaten zelf kunnen verwijderen en vervangen.

Fabrikanten gebruiken soms trucs om dit moeilijker te maken, volgens Areg Badalian van Fix Fox, een Brusselse winkel die elektronische apparaten repareert, aan Euronews vertelde.

"Elke keer dat we een batterij eruit halen, verwarmen we de achterkant een beetje om hem (de elektronica) een beetje flexibeler te maken, zodat we bij het eruit halen geen andere componenten beschadigen. De camera komt bijvoorbeeld los als je dat doet. Je moet dus voorzichtig zijn, en dit soort boobytraps vermijden."

De voorschriften stellen dat voor het vervangen van een batterij geen warmte of een oplosmiddel nodig mag hebben om het te demonteren. Evenmin hoeft de gebruiker geen speciaal gereedschap te gebruiken om de batterij te vervangen.

"Sommige merken verzinnen ingewikkelde schroevendraaiervormen zodat de apparaten niet gerepareerd kunnen worden, maar dat is niet erg slim omdat er gewoon een nieuw type schroevendraaier op de markt komt", zei Badalian.

Fabrikanten kunnen echter nog steeds kleinere onderdelen bij de batterij gebruiken om reparaties moeilijker te maken. Ook kunnen ze software in hun telefoon opnemen die een waarschuwingsbericht geeft als er geen 'officiële batterij'wordt gebruikt, iets wat consumenten vaak onzeker maakt.

Het doel van deze verordening is om reparatie, inzameling en recycling gemakkelijker te maken.

In 2027 moet 63% van de batterijen van apparaten worden ingezameld, schrijft de Eu-verordening voor. Dit zou moeten helpen om e-waste te verminderen, aangezien er jaarlijks meer dan 150 miljoen smartphones worden weggegooid.

Scooterverzekering peperduur voor jongeren: grote verschillen in premies

Er zitten enorme verschillen in de premies die verzekeraars vragen voor een scooterverzekering. De leeftijd en woonplaats van een verzekerde kunnen leiden tot een verschil van meer dan 6.500 euro per jaar. Vooral jongeren in de grote stad betalen de hoofdprijs. Dat blijkt uit onderzoek van scooterverzekering.nl onder drie grote verzekeraars.

Er zijn in Nederland 1,2 miljoen snor- en bromfietsen, waarbij het voor bestuurders verplicht is om ten minste een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Maar volgens verzekeringsexpert Koen Kuijper is zelfs de standaard polis bijna onbetaalbaar voor jongeren.

Schokkende verschillen jong en oud
Voor een Piaggio Vespa uit 2022 met een nieuwwaarde van 4.000 euro bedraagt de WA-premie voor een 16-jarige gemiddeld 166 euro per maand. Voor een 18-jarige gemiddeld 95 euro. Dat staat in schril contrast met een verzekerde van 70 jaar, die maandelijks slechts 24 euro betaalt. Een allrisk verzekering, die ook diefstal en schades door eigen schuld vergoedt, lijkt voor veel jongere bromfietsers al helemaal geen optie. Voor dezelfde Vespa-scooter kan de premie voor een 16-jarige oplopen tot maar liefst 625 euro per maand, tegenover ‘slechts’ 82 euro voor een 70-jarige verzekerde. In dit extreme geval lopen de verschillen op tot meer dan 6.500 euro op jaarbasis. “De prijsverschillen worden mede verklaard door het feit dat jonge scooterrijders veel vaker betrokken zijn bij verkeersschade”, stelt Kuijper.

Grote stad aanzienlijk duurder
Naast leeftijd speelt ook de woonplaats van de verzekerde een belangrijke rol in de kosten. Uit het onderzoek blijkt dat de premie voor een scooterverzekering in Rotterdam gemiddeld 63 procent hoger ligt dan in een kleine stad als Zevenbergen. Een allrisk scooterverzekering kost in Rotterdam gemiddeld bijna 2.400 euro per jaar, wat neerkomt op meer dan de helft van de nieuwwaarde van de scooter (4.000 euro). In Zevenbergen bedraagt de premie voor diezelfde allrisk-polis een kleine 1.475 euro. In grotere steden is er meer verkeer van auto’s, fietsers en voetgangers en is het straatbeeld complexer met meer kruispunten, stoplichten en rotondes. “Er zijn meer variabelen waar een bestuurder in een grotere stad mee rekening moet houden. Dat vertaalt zich in hogere ongevalscijfers en gepeperde premies”, aldus Kuijper. Bovendien zijn scooterdiefstallen frequenter in grotere steden, wat leidt tot grotere risico’s voor de verzekeraar.

Neergeschoten wolf in Wapse behoorde tot roedel Drents Friese regio

Op zondag 9 juli vond er een ernstig incident plaats in het Drentse Wapse waarbij een hobbyboer gewond is geraakt door een wolf. In het kader van de openbare veiligheid en orde heeft de burgemeester van de gemeente Westerveld opdracht gegeven om de wolf af te schieten. In opdracht van de Provincie Drenthe is er een spoed DNA-analyse uitgevoerd door Wageningen Environmental Research (WENR).

Er is zowel DNA van de gedode wolf afgenomen als ook DNA dat is aangetroffen op de aangevallen dieren van de hobbyboer. De neergeschoten wolf was een jonge mannelijke wolf met nummer GW3151m en behoorde tot de roedel in Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Friesland. Het is een nakomeling van de wolvin GW2090f, die sinds het najaar 2021 in dit gebied aanwezig is. Sinds begin 2022 vormt zij een paar met GW2397m.

Wolven DNA op aangevallen dieren
Bij het incident werden één geit en twee schapen gedood en raakte één schaap ernstig gewond. Uit het DNA dat op deze dieren is aangetroffen blijkt dat de neergeschoten wolf deze schapen heeft aangevallen.

De wolf is dezelfde dag overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht, waar sectie en veterinair onderzoek is verricht. Zowel het dierecologisch onderzoek bij Wageningen Environmental Research (WENR) als de onderzoeken in Utrecht maken onderdeel uit van de afspraken die gemaakt zijn in het Interprovinciaal Wolvenplan.

Alle overige onderzoeks- en monitoringsresultaten van de wolf in Nederland van het afgelopen kwartaal worden toegelicht in de volgende voortgangsrapportage over de wolf van BIJ12.

De dierhouder had een wolfwerend raster. Dit is geconstateerd door een onafhankelijk taxateur in opdracht van BIJ12 en een provinciaal toezichthouder.

Peiling Ipsos/EV: VVD 28 zetels, PvdA/GL 27 zetels , BBB 24 zetels

Uit de eerste peiling na de val van het kabinet van EenVandaag en Ipsos blijkt dat de  gecombineerde kieslijst van PvdA en GroenLinks, flinke winst kan behalen met Frans Timmermans als lijsttrekker. De linkse samenwerking krijgt er 7 zetels bij en komt daarmee op 27, wat ongeveer gelijk staat aan het aantal zetels van de VVD. Het onderzoek vond het afgelopen weekend plaats, nadat bekend werd dat Frans Timmermans zich kandidaat stelt als lijsttrekker van de gezamenlijke lijst van de PvdA en GroenLinks.

Direkt na deze partijen eindigt BBB op 24 zetels, de PVV groeit 4 zetels en komt nu op 19 zetels uit. JA21 zakt weg, komt deze maand op 4 zetels. 

De Partij voor de Dieren (PvdD) en D66 hebben het nakijken door de combi  GL-PvdA. PvdD verliest 3 zetels in deze peiling en en komt uit op 7, het laagste punt in de afgelopen 2 jaar. D66 verliest er deze maand 2 en komt uit op 10 zetels.

50PLUS en BIJ1 halen in deze peiling geen enkele zetel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.