Duizenden mensen op de vlucht voor bosbrand op Rhodos

Duizenden mensen zijn in veiligheid gebracht op het door een bosbrand getroffen Griekse eiland Rhodos. Verschillende hotels zijn ontruimd. Schepen en bussen haalden vakantiegangers op.

Volgens berichten in de media zijn al duizenden mensen in veiligheid gebracht vanwege een grote brand op het Griekse vakantie-eiland Rhodos. De Griekse staatsradio meldde in een speciaal programma dat 8.000 mensen het bij toeristen populaire zuiden van het eiland over land hadden verlaten. In totaal werden 30.000 mensen uit de getroffen gebieden in veiligheid gebracht.

Reisorganisatie Corendon zegt tegen de NOS dat er zo'n 200 gasten in het getroffen gebied zijn en dat die nu worden opgevangen op plekken zoals sporthallen. Het merendeel van die toeristen komt uit Nederland. Corendon zoekt alternatieve accommodaties, maar probeert zoveel mogelijk reizigers terug te halen naar Nederland. D-reizen en Prijsvrij, hebben zo'n 30 Nederlandse toeristen in het getroffen gebied, die nu per boot of bus naar een veilige plaats gebracht worden. TUI zegt minder dan tien reizigers in het getroffen gebied te hebben. De reisorganisaties proberen hun vakantiegangers weer veilig naar huis te brengen. Vluchten die zaterdag naar Rhodos zouden vertrekken zijn geannuleerd.

De grote bosbrand op Rhodos liep zaterdagmiddag door het draaien van de wind totaal uit de hand. De vlammen bereikten in de middag de kust ten zuiden van de populaire archeologische vindplaats Lindos. Er zijn daar tientallen hotels die in deze tijd van het jaar volgeboekt zijn. Twee dorpen en verschillende hotels werden geëvacueerd.

Volgens de Griekse kustwacht waren er meer dan 30 privéschepen bij de evacuatie betrokken. De mensen werden opgepikt van de stranden van Kiotari en Lardos in het oosten van het mediterrane eiland. Ze werden naar een ander, veiliger strand op het eiland gebracht.

Inwoners van vier steden werd per sms gevraagd om in veiligheid te gaan. Ook werden bussen ingezet om toeristen uit het gebied te evacueren.

De brand die sinds dinsdag woedt, bleef aanvankelijk beperkt tot het bergachtige midden van het eiland. Later verspreidde het zich naar de kust in het midden en oosten van Rhodos. Volgens berichten in de media zijn drie hotels in de vlammen opgegaan. "Het is de moeilijkste brand die we hebben om te bestrijden", aldus een woordvoerder van de Griekse brandweer.