Europees hitterecord officieel op naam van Griekenland

Niet Italië, maar Griekenland heeft officieel nog steeds het Europese hitterecord in handen. Op 10 juli 1977 werd op een officieel weerstation in Elevsis, in de buurt van hoofdstad Athene, een temperatuur van 48,0 graden gemeten. Op 11 augustus 2021 is op Sicilië weliswaar door een weerstation dat deel uitmaakt van een agrarisch netwerk 48,8 graden gemeten, maar die meting is door de WMO nooit goedgekeurd.

De afgelopen dagen is de hitte in het zuiden van Europa groot nieuws. Door een 'misleidende' tweet van de ESA met verwachte temperaturen van 46-48 graden, was de veronderstelling dat het Europese temperatuurrecord zou worden verbroken. Dat staat dus op 48,0 graden en werd gemeten in 1977. De tweet was misleidend, want er werd gesproken over temperaturen van 46-48 graden aan de bodem. De waarden die steevast gemeten worden door de diverse weerstations zijn juist op 'neushoogte' van 1,5 meter hoogte. Aan de grond is het warmer dan op normale waarneemhoogte en waarden tot 48 graden zijn en worden dan ook niet gemeten.

De komende dagen worden echter wel zeer hoge temperaturen gemeten van 40 tot lokaal 45 graden. Het Europese record komt niet in het geding. De hoogste waarden zijn dinsdag voor de binnenlanden van Spanje waar het 40 tot 43 graden wordt op grote schaal. Ook in Italië stijgt het kwik naar 40 tot 43 graden en dat is ook op Sardinië het geval. In het zuidoosten van Europa (Griekenland en Turkije) is het over het algemeen 35 tot 40 graden.

Opvallend aan deze hitte is wel dat de hitte vrij lang aanhoudt. Niet alleen deze week, maar ook volgende week is het zeer warm in het zuiden van Europa. Wel gaan de heetste kantjes er wel af, maar toch blijft het zeer warm met maxima van 35 tot 40 graden. Voor die regio hele gebruikelijk waarden, want jaarlijks stijgt het kwik in het Middellandse Zeegebied naar waarden rond of soms boven 40 graden.