Voetbalsters VS en Japan openen WK met zeges op Vietnam en Zambia

In Nieuw-Zeeland en Australië is het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen volle bak in gang. Zondagochtend opent Nederland haar toernooi om 09.30 uur met een wedstrijd tegen Portugal, maar er zijn natuurlijk al de nodige wedstrijden gespeeld.

Groep A
In de openingswedstrijd van het toernooi nam Nieuw-Zeeland het in het eigen Auckland op tegen Noorwegen. Het was een wat gezapige partij, maar de ruim veertigduizend toeschouwers konden kort na rust uit hun dak gaan: Hannah Wilkinson tekende voor de openingstreffer en daar bleef het ook bij, na vijf WK's met steeds drie wedstrijden zonder overwinning was de eerste WK-zege een feit.

De Filipijnen debuteerden met een wedstrijd tegen Zwitserland en kwamen zowaar op voorsprong, hoewel de scheidsrechter daar rap een einde aan maakte: Katrina Guillou stond buitenspel. Kort voor rust schoot Ramona Bachmann vanaf elf meter raak namens Zwitserland, na twintig minuten in de tweede helft tekende Seraina Piubel voor de 2-0 eindstand in Dunedin.

Groep B
Australië speelde in Sydney op de openingsdag tegen het Ierland van Vera Pauw, wat niet echt een fantastische wedstrijd werd. De ruim 75 duizend fans konden vroeg in de tweede helft wel juichen: vanaf elf meter tekende Steph Catley voor de 1-0 eindstand in Australisch voordeel.

Nigeria speelde tegen olympisch kampioen Canada, daar werd in anderhalf uur voetbal zelfs helemaal niet gescoord. Topscorer Christine Sinclair liet de kans op winst liggen door een penalty te missen en zo nog niet voor het zesde WK op rij te scoren, terwijl Nigeria na een walgelijke overtreding eindigde met tien vrouwen.

Groep C
Spanje opende tegen Costa Rica, dat na ruim twintig minuten al scoorde in de persoon van Valeria del Campo - helaas wel in eigen doel, 1-0 voor Spanje dus. Aitana Bonmati verdubbelde die score twee minuten later en nog eens vier minuten later tekende Esther Gonzalez voor de 3-0. Een monsterscore lag in het verschiet, maar ineens was het ook weer klaar: in de resterende tijd viel geen enkele goal meer.

Japan begon tegen debutant Zambia, waar de laatste tijd nogal wat om te doen was. Het duurde tot laat in de eerste helft voor Hinata Miyazawa de score opende voor Japan, tien minuten na rust was Mina Tanaka trefzeker en kort daarop scoorde Miyazawa nog eens. Zambia werd weggespeeld en via Jun Endo en Riko Ueki liep Japan uiteindelijk weg naar een 5-0 overwinning.

Groep D
Debutant Haïti weerde zich stevig tegen het Engeland van Sarina Wiegmans, dat een penalty van Georgia Stanway nodig had om na een half uur op voorsprong te komen. Daar bleef het bij in Brisbane, een uitstekend debuut voor Haïti dus, hoewel het ze uiteindelijk niks opleverde. Denemarken wankelde lang tegen China, maar in de 90e minuut trok Amalie Vangsgaard toch de drie punten over de streep met de 1-0.

Groep E
De groep waarin Nederland en Portugal zondagochtend in Dunedin in actie komen, zaterdag speelden de VS en Vietnam al in Auckland. Sophia Smith opende de score binnen een kwartier, kort voor rust verdubbelde ze de score tegen de debutanten uit Azië. Lindsey Horan gooide het definitief op slot met een kwartier te spelen: 3-0.