F1: Hamilton grijpt poleposition in Hongarije, Verstappen tweede

Lewis Hamilton heeft de reeks van poleposition van Max Verstappen doorbroken. De Brit was in de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije drie duizendste van een seconde sneller dan de Nederlander. Lando Norris nam op minder dan een tiende genoegen met de derde plek.

In de kwalificatie werd het nieuwe format gehanteerd, waardoor alle coureurs in Q1 op de harde banden naar buiten moesten. Het leverde voor de nodige coureurs problemen op, want de track limits werden meermalen overschreden en omdat de baan sneller werd moesten bijna alle rijders een extra run maken. Zoals gewoonlijk waren er in de laatste minuut weer vele verschuivingen en de strijd om de felbegeerde plek vijftien ging om duizendsten van een seconde. Alexander Albon en Yuki Tsunoda strandden op slechts een fractie van een seconde. Verrassender was dat George Russell met de Mercedes er al gelijk uit lag. Dat gold ook voor Kevin Magnussen en Logan Sargeant.

Voor Q2 werden de harde banden ingeruild voor de mediums. Verstappen zag zijn snelste tijd afgenomen worden vanwege baanlimieten en moest een tweede run maken. Tegen het einde werd het spannend en werd duidelijk dat er een Ferrari zou sneuvelen. Carlos Sainz kwam twee duizendste tekort om door te gaan. Ook Esteban Ocon, de dit weekend teruggekeerde Daniel Ricciardo, Lance Stroll en Pierre Gasly waren klaar.

Verstappen zette in het laatste deel op de zachte banden met een 1.16,612 de toon, voor Hamilton en Norris. In de tweede run zat de Nederlander flink onder zijn snelste tijd, maar een slechte derde sector kostte hem poleposition, want Hamilton bleek 0,003 seconde sneller, terwijl Norris aansloot op plek drie. Oscar Piastri eindigde als vierde, voor de verrassend snelle Guanyu Zhou die met zijn door een Ferrarimotor aangedreven Alfa Romeo voor de Ferrari van Charles Leclerc parkeerde. Valtteri Bottas eindigde als zevende, voor Fernando Alonso, Sergio Perez en Nico Hülkenberg.