Spanje gaat zondag stemmen, machtswisseling verwacht

Zondag gaan de Spanjaarden naar de stembus, enkele dagen voor de verkiezingen in Spanje is de campagne geïntensiveerd, de socialistische premier Pedro Sanchez probeert de macht te behouden maar peilingen blijven wijzen op een machtswisseling.

Zoals de zaken er nu voorstaan, wordt de leider van de Volkspartij (PP), Alberto Núñez Feijoo, de nieuwe premier, zij het waarschijnlijk met de steun van de extreemrechtse Vox-partij, iets wat niet is gebeurd sinds de Spaanse democratie begon na het einde van de militaire dictatuur in de jaren zeventig.

Deskundigen en politieke commentatoren speculeren al over de vele mogelijke veranderingen die dit in het land zou kunnen teweegbrengen.

Tijdens de campagne zijn er nauwelijks economische voorstellen besproken, maar men is het er algemeen over eens dat als er een regeringswisseling komt, dit zal worden weerspiegeld in de economie.

"De oppositie is zeer kritisch over de belastingverhogingen van de afgelopen jaren, ook vanwege de stijging van de pensioenuitgaven als gevolg van de recent doorgevoerde hervorming", zegt Marcel Jansen, een onderzoeker bij de in Madrid gevestigde denktank FEDEA tegen Euronews.

"Ik geloof dat de PP van plan is de stijging van de uitgaven te verminderen en ook de belastingen te verlagen. Het belangrijkste is dat als je de belastingen in Spanje wilt verlagen, je bijna direct moet bezuinigen en na een decennium van al bezuinigen in Spanje, betekent nieuwe bezuinigen echt het bot raken."

De nieuwe regering zal ook een andere uitdaging hebben, namelijk het terugdringen van zowel de Spaanse schuld, die iets meer dan 112% van het BBP bedraagt, als het tekort, dat wil zeggen het verschil tussen inkomsten en uitgaven, dat momenteel 4,8% bedraagt.

Ook op maatschappelijk vlak zullen er enkele merkbare veranderingen zijn. Een van de meest getroffen wetten zou de zogenaamde Trans-wet kunnen zijn. De wetgeving depathologiseert geslachtsverandering, in overeenstemming met de mening van de Wereldgezondheidsorganisatie, en staat toe dat dit vanaf 16 jaar mogelijk is zonder enig medisch onderzoek.

Dit voorstel werd afgelopen februari aangenomen en de PP heeft beloofd deze wet in te zullen trekken.

Uge Sangil, voorzitter van de Staatsfederatie van Lesbiennes, Homo's, Trans- en Biseksuelen (FELGBT), vertelde Euronews dat dit een grote zorg is voor de Spaanse LGBTQI-gemeenschap.

Zondag kent Spanje misschien de nieuwe kleur van zijn regering, hoewel nog niets vaststaat, inclusief wekenlange coalitieonderhandelingen of zelfs een herhaling van de verkiezingen, net als in 2019.