Polen ongerust over training Wit-Russische troepen door Wagner nabij de grens

Huurlingen van het Russische militaire bedrijf Wagner lanceerden donderdag (20 juli) gezamenlijke oefeningen met het Wit-Russische leger nabij de grens met Polen, volgens een video vrijgegeven door het Wit-Russische ministerie van Defensie. Dit geeft aanleiding tot bezorgdheid bij het NAVO-lid Polen, waardoor het land militaire troepen van het westen naar het oosten van het land verplaatst. Polen ziet een mogelijke dreiging vanwege de aanwezigheid van huurlingenleger Wagner aan de grens met Belarus. Het land spreekt van een provocatie. Het is nog onduidelijk om hoeveel troepen het gaat.

Het Wit-Russische ministerie van Defensie zei dat de manoeuvres van een week zullen worden uitgevoerd op een schietbaan nabij de grensstad Brest en dat er Wit-Russische speciale troepen bij betrokken zullen zijn. Het ministerie voegde eraan toe dat Wagners gevechtservaring zal helpen bij de modernisering van het Wit-Russische leger. 

Wagner-chef Yevgeny Prigozhin toonde woensdag in een video hoe hij zijn mankrachten verwelkomde in Wit-Rusland, en hen vertelde dat ze enige tijd in Wit-Rusland zullen doorbrengen om het leger daar op te leiden voordat ze naar Afrika worden uitgezonden.

De baas van Wagner zei: "Wat er nu aan de frontlinie in Oekraïne gebeurt, is een schande waar we geen deel van mogen uitmaken. We moeten wachten op het moment waarop we ons op volle kracht kunnen laten zien."