Zweedse ambassade in Irak bestormd wegens geplande koranverbranding

In Irak zijn demonstranten die woedend zijn over plannen om een kopie van de Koran in Zweden te verbranden, woedend de straat opgegaan en hebben de Zweedse ambassade in Bagdad bestormd.

Volgelingen van de invloedrijke sjiitische geestelijke al-Sadr hadden opgeroepen tot protesten vanwege een nieuw aangekondigde verbranding van een koran voor de Iraakse ambassade in Stockholm, waar de Zweedse politie woensdag toestemming voor had gegeven.

Op videobeelden is te zien hoe Irakezen met vlaggen zwaaiden en borden droegen van de invloedrijke sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr toen ze woensdagavond naar het terrein oprukten en over de muren van de ambassade het complex zijn geklommen. Op een gegeven moment probeerden ze door een ingang te breken en brand te stichten in het ambassadecomplex.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Billstrom heeft de bestorming van de ambassade van zijn land in Bagdad veroordeeld. Hij beschuldigde het Iraakse leiderschap ervan zijn verantwoordelijkheid om diplomatieke faciliteiten en personeel te beschermen niet na te komen.

Het ambassadepersoneel is volgens het ministerie veilig. De aanval was volkomen onaanvaardbaar, zei Billstrom.

Ook het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de gebeurtenissen. Volgens een verklaring had de regering de hulpdiensten opgedragen de daders te identificeren en ter verantwoording te roepen. In Zweden heeft de politie volgens rechterlijke uitspraken niet de macht om dergelijke acties te stoppen.

Het zou de derde dergelijke actie in het land binnen enkele maanden zijn: in juni verbrandde een Irakees enkele pagina's uit de Koran voor de Grote Moskee van Stockholm. Een Zweedse rechtsextremist had in januari al een exemplaar van de Koran in brand gestoken. De acties leidden tot protesten in islamitische landen.

Na de verbranding van de Koran in juni sprak de Turkse president Erdogan van een "misdaad onder het voorwendsel van vrijheid van meningsuiting". Hij gaf destijds aan dat hij om deze reden de aanvraag van Zweden voor het NAVO-lidmaatschap zou blijven blokkeren. Verrassend genoeg maakte Erdogan later de weg vrij voor een stemming in het Turkse parlement.