Trump verwacht arrestatie inzake bestorming Capitool in 2021

Donald Trump verwacht binnenkort te worden aangeklaagd voor zijn rol bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari 2021. Hij heeft een brief ontvangen van de speciaal aanklager, waarin staat dat hij binnen vier dagen voor een onderzoeksjury moet verschijnen.

Deze brief bevestigt dat hij verdachte is in een crimineel onderzoek en geeft hem tijd om zich voor te bereiden op een mogelijke arrestatie en aanklacht. Trump maakte zelf bekend dat hij de brief heeft ontvangen.

De speciale aanklager Jack Smith weigert te bevestigen dat zo'n brief verstuurd is. Als Trump wordt aangeklaagd, zal dit de tweede keer zijn dat dit in een federale rechtbank gebeurt.

Beide zaken worden geleid door speciaal aanklager Jack Smith. Eerder, in juni, moest Trump voor een federale rechtbank in Miami verschijnen, waar hij werd aangeklaagd voor het meenemen van geheime documenten uit het Witte Huis naar Mar-a-Lago in Miami. Hoewel Trump mocht vertrekken, is deze zaak nog steeds gaande.

In december concludeerde een parlementscommissie, voornamelijk bestaande uit Democraten, dat Trump vervolgd moet worden voor de bestorming van het Capitool. Deze conclusie was niet bindend voor het Amerikaanse Openbaar Ministerie, dat momenteel ook een eigen onderzoek doet. Bij de Capitoolbestorming vielen meerdere doden en raakten tientallen mensen gewond.

Trump noemt het onderzoek van de parlementscommissie partijdig en een heksenjacht. Volgens hem wilde de commissie verhinderen dat hij opnieuw president wordt. Trump staat op dit moment bovenaan in de peilingen voor de Republikeinse kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024.