Iran wacht al ruim een jaar op al betaalde Russische Su-35 jets

Iran, de enige staat die Rusland helpt met hun koloniale veroveringstocht in Oekraïne, heeft zelf ook niet veel vriendjes in de wereld. En zeker weinig vrienden die hen kunnen helpen aan nieuwe vliegtuigen. Hun oude F-14 Tomcats en F-4 Phantoms vallen wegens gebrek aan onderdelen van ellende bijna uit de lucht en zijn al jaren aan vervanging toe. Daarom hebben ze dus maar besloten bij de Russen 50 nieuwe Sukhoi Su-35's te kopen, die dit jaar geleverd zouden moeten worden. Maar nu beginnen ze in Teheran toch wel een beetje boos te worden dat Rusland ze maar niet levert, terwijl ze al betaald zijn.

Eerder deze maand maakte brigadegeneraal Hamid Vahedi, de commandant van de Iraanse luchtmacht, een einde aan weken van speculatie over de op handen zijnde levering van Russische Sukhoi Su-35 straaljagers. “Wat betreft de aankoop van Su-35 straaljagers [uit Rusland], we hebben ze nodig, maar we weten niet wanneer ze aan ons squadron zullen worden toegevoegd. Dit heeft te maken met de beslissing van [Iraanse] hoge functionarissen”, verklaarde hij in een interview op de staatstelevisie.

Vahedi's opmerkingen leidden tot speculaties over disfunctioneren in het partnerschap tussen Rusland en Iran. Terwijl functionarissen in Teheran een partnerschap met Rusland blijven nastreven, wordt het steeds duidelijker dat Russische functionarissen hun relatie met Iran zien als weinig belangrijk.

De mogelijke verkoop van Su-35-jets door Rusland aan Iran hangt samen met de diepere militaire samenwerking tussen de twee landen sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022. Iraanse drones worden door Russische troepen gebruikt om Oekraïense steden te bombarderen. Ongeveer een jaar geleden werden de eerste drones vanuit Iran naar Rusland overgebracht. Maar Iran wacht al langer dan een jaar op de ontvangst van de Su-35, die een belangrijke verbetering zou betekenen in de capaciteiten van de verouderende luchtmacht van Iran, die grotendeels bestaat uit Amerikaanse jets die al in dienst waren sinds de revolutie van 1979.

De vertraging in de levering zou kunnen worden toegewezen aan de sterke relatie tussen Rusland en Israël. In juni meldde Axios dat Israëlische functionarissen Russische tegenhangers confronteerden over de groeiende militaire samenwerking van Rusland met Iran en de mogelijkheid dat Rusland Iran geavanceerde wapensystemen zou leveren. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu maakte op 13 juni een "open en openhartige" dialoog met Russische functionarissen bekend tijdens een hoorzitting achter gesloten deuren met Israëlische wetgevers.

Volgens de voormalige diplomaat zijn Iraanse hoogwaardigheidsbekleders door hun eigen hoogmoed "in de val getrapt" door te geloven dat ze een gelijkwaardige partner van Rusland zijn, simpelweg omdat "de Russen in de rij staan om wapens van hen te kopen".