Umc's vragen rechter om pauze in concentratie kinderhartchirurgie

UMC Utrecht stond gisteren in de rechtbank tegenover zorgminister Ernst Kuipers. Tijdens een spoedzitting wilde het ziekenhuis afdwingen dat er geen onomkeerbare besluiten mogen worden genomen zolang er nog een bezwaarprocedure loopt tegen de sluiting van het centrum voor kinderhartchirurgie. Zo meldt RTV Utrecht.

De pauzeknop moet volgens hen worden ingedrukt bij het plan van demissionair zorgminister Ernst Kuipers om operaties aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen te concentreren in Rotterdam en Groningen. Dit besluit van de minister leidt nu al tot grote onrust en heeft daarmee grote effecten op de kinderhartzorg van de ziekenhuizen in Utrecht en Leiden/Amsterdam, bepleiten deze universitair medische centra.

Als het aan Kuipers ligt, moet het plan juist doorgaan. Hij wil dat de concentratie in oktober 2025 geregeld is. Dat geeft de ziekenhuizen nog grofweg tweeënhalf jaar om deze transitie vorm te geven. Die tijd is hard nodig, zegt de landsadvocaat dinsdag voor de voorzieningenrechter. Hij wijst erop dat de concentratie urgent is: in 2021 stelde een belangrijk rapport al dat de huidige situatie onhoudbaar werd. Het was beter om die zorg te clusteren in twee, hooguit drie centra. Lees verder bij Skipr.