FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 juli 2023

Opnieuw ritzege voor Philipsen, Groenewegen tweede

Jasper Philipsen heeft andermaal laten zien dat hij de snelste sprinter is in de Tour de France. In de elfde etappe pakte de Belg alweer zijn vierde ritzege. In de massasprint won hij ditmaal voor Dylan Groenewegen en Phil Bauhaus.

In de elfde etappe kregen de sprinters een nieuwe kans. In de begin van de rit lagen er nog wel twee beklimmingen van de vierde categorie, waarna de laatste 110 kilometer vlak was. Vanuit de start controleerde de sprintersploegen de etappe en hield een kopgroep van drie onder controle. De voorsprong werd nooit groter dan drie minuten en de kopgroep werd ook ruim voor de finishstreep ingerekend en konden we ons gaan opmaken voor een massasprint.

In de sprint werd Dylan Groenewegen perfect naar voren gebracht door zijn ploeggenoten. De Nederlander begon in uitstekende positie aan zijn sprint en begon zijn sprint. Jasper Philipsen zat in het wiel van de Nederlandse sprinter, waarna hij er in de laatste honderd meter overheen ging en zijn vierde ritzege pakte deze Tour de France. Groenewegen moest genoegen nemen met een tweede plaats, vlak voor Phil Bauhaus.

Results powered by FirstCycling.com

Volop actie in nieuwe trailer voor Ahsoka

Ahsoka Tano-fans moeten nog een kleine anderhalve maand wachten tot de serie met de rebelse Jedi in de hoofdrol in première gaat, maar de nieuwe trailer is een mooi zoethoudertje.

De beelden tonen diverse personages uit vooral de animatieserie Star Wars: Rebels, waaronder de eerste blik op Lars Mikkelsen als Thrawn.

Ahsoka speelt zich af na de val van het Keizerrijk en volgt het verhaal van de voormalige Jedi-ridder Ahsoka Tano, terwijl zij een opkomende bedreiging voor een kwetsbaar sterrenstelsel onderzoekt. De serie is vanaf 23 augustus te streamen via Disney+.

NAVO-landen in overleg met Zelenskyy

Op de laatste dag van de NAVO-ontmoeting in Litouwen komt de nieuwe NAVO-Oekraïne Raad voor het eerst bijeen - de Oekraïense president Zelenskyy is aanwezig. Vooraf vroeg de president om meer wapens, een uitnodiging om lid te worden van de NAVO en veiligheidsgaranties voor zijn land.

Op de tweede en laatste dag van de NAVO-bijeenkomst in de Litouwse hoofdstad Vilnius zullen verdere stappen ter versterking en verdediging worden besproken. Als eerste op de agenda staat een ontmoeting met 'waardepartners' uit de Indo-Pacific regio, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. Onderwerp van het overleg zal waarschijnlijk zijn hoe om te gaan met China.

Daarnaast zullen er doelstellingen voor defensie-uitgaven en verdere steun voor Oekraïne worden besproken - de nieuwe NAVO-Oekraïne Raad komt vandaag voor het eerst bijeen. De staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO zullen de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy ontmoeten. De Raad is bedoeld als instrument voor overleg in crises en gezamenlijke besluitvorming.

Het 'wensenlijstje' van Zelenskyy
Voorafgaand aan de bijeenkomst noemde Zelenskyy drie prioriteiten, namelijk verdere wapenleveringen, de uitnodiging om lid te worden van de NAVO en veiligheidsgaranties tot het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne. Hij had gisteren al aangekondigd dat hij zou pleiten voor verdere versterking van de defensiecapaciteiten van zijn land. "Onze defensie heeft topprioriteit", schreef hij op Telegram. Op de eerste dag van de top beloofde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz Oekraïne een wapenpakket ter waarde van 2,7 miljard euro.

Eerder bevestigde Zelenskyy zijn plannen voor bilaterale ontmoetingen met bondgenoten, waaronder de VS, Canada, het VK, Nederland, Duitsland en Japan. Zelenskyy zei dat hij een-op-een gesprekken wilde voeren met de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-lidstaten in Vilnius. Heel Oekraïne wacht op de toezegging om lid te worden van de NAVO.

Dinsdag riep Zelenskyy in een toespraak in Vilnius op zijn land lid te laten worden van de NAVO. "De NAVO geeft Oekraïne veiligheid. Oekraïne maakt de NAVO sterker". De dag ervoor had de NAVO Oekraïne hoop op toelating gegeven, maar een formele uitnodiging onder voorwaarden gedaan. Zelenskyy had zich hier over uitgelaten op weg naar de NAVO-top.

Von der Leyen doet een beroep op Oekraïne
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, moedigde Oekraïne aan om verdere hervormingen door te voeren en beloofde ook steun van de Europese Unie. In de marge van de top in Vilnius noemde Von der Leyen de strijd tegen corruptie en de versterking van instellingen. "En deze basisvoorwaarden voor de hervormingen gelden zowel voor de toetreding tot de Europese Unie als voor de NAVO. We kunnen hier intensieve ondersteuning bieden." Het tempo van de hervormingen in Oekraïne is indrukwekkend, ook al vecht het land terug tegen Rusland.

Rusland: toetreding van Oekraïne komt misschien 'nooit'
Rusland had zijn aanval op Oekraïne onder meer gerechtvaardigd door te beweren dat de NAVO zich uitbreidde naar de Russische grenzen en een "anti-Rusland houding" wilde creëren op het grondgebied van Oekraïne. De voormalige Russische president Dmitry Medvedev schreef op Telegram dat de NAVO-beslissingen naar de Derde Wereldoorlog toewerkten. Voor Rusland zou dit betekenen dat de "speciale militaire operatie" zal worden voortgezet "met dezelfde doelen".

 

'Economische lockdown dreigt als Natuurherstelwet wordt aangenomen'

Terwijl Nederland met Rutte en de val van het kabinet bezig is, stemt het Europees Parlement vandaag over de Natuurherstelwet van Frans Timmermans. Voor Nederland is dat de allerbelangrijkste stemming van deze hele Parlementstermijn. Want als deze wet wordt aangenomen, dreigt voor ons land een totale economische lockdown.

Het kabinet, dat in Nederland de boeren de duimschroeven aandraait, stemde in de Europese Raad tegen dit voorstel. Uitvoering geven aan deze wet zou "in een klein en dichtbevolkt land als Nederland een enorme inspanning vergen". Nederland zou er "niet of nauwelijks aan kunnen voldoen". Maar een meerderheid stemde voor. Nu ligt het voorstel in Straatsburg.

Heel Nederland wordt door deze verordening een 'Natura 2000-gebied'. Dat wil zeggen: de verplichting dat de natuur niet verder mag verslechteren, gaat niet alleen voor erkende natuurgebieden gelden, maar voor héél Nederland.

Verder moeten erkende natuurgebieden op zee en in meren worden 'hersteld': in 2030 minimaal 30 procent, in 2040 minimaal 60 procent en in 2050 minimaal 90 procent. Provincies aan de kust en het IJsselmeer, waar miljoenen Nederlanders wonen en werken, kunnen hun borst dus natmaken.

Iedereen is voor de natuur. Maar dit voorstel is niet haalbaar voor Nederland. Een stikstofcrisis in het kwadraat dreigt. Voor Nederland is het van het allergrootste belang dat het Europees Parlement ertegen stemt.

Umc's vragen rechter om pauze in concentratie kinderhartchirurgie

UMC Utrecht stond gisteren in de rechtbank tegenover zorgminister Ernst Kuipers. Tijdens een spoedzitting wilde het ziekenhuis afdwingen dat er geen onomkeerbare besluiten mogen worden genomen zolang er nog een bezwaarprocedure loopt tegen de sluiting van het centrum voor kinderhartchirurgie. Zo meldt RTV Utrecht.

De pauzeknop moet volgens hen worden ingedrukt bij het plan van demissionair zorgminister Ernst Kuipers om operaties aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen te concentreren in Rotterdam en Groningen. Dit besluit van de minister leidt nu al tot grote onrust en heeft daarmee grote effecten op de kinderhartzorg van de ziekenhuizen in Utrecht en Leiden/Amsterdam, bepleiten deze universitair medische centra.

Als het aan Kuipers ligt, moet het plan juist doorgaan. Hij wil dat de concentratie in oktober 2025 geregeld is. Dat geeft de ziekenhuizen nog grofweg tweeënhalf jaar om deze transitie vorm te geven. Die tijd is hard nodig, zegt de landsadvocaat dinsdag voor de voorzieningenrechter. Hij wijst erop dat de concentratie urgent is: in 2021 stelde een belangrijk rapport al dat de huidige situatie onhoudbaar werd. Het was beter om die zorg te clusteren in twee, hooguit drie centra. Lees verder bij Skipr.

OM eist celstraffen tegen drie verdachten van diefstal elektrische fietsen

In Twente constateert de politie in het najaar van 2022 dat het aantal diefstallen van elektrische fietsen een flinke vlucht neemt. Dat gebeurt onder meer op een bruiloft in september: er worden uit een stalling twee fietsen weggenomen.

Er wordt een politieonderzoek gestart. Dat leidt naar drie verdachten die zich vandaag moesten verantwoorden voor de rechtbank in Almelo. Ze zijn samen, zo stelt het Openbaar Ministerie, verantwoordelijk voor in totaal 28 strafbare feiten (hoofdzakelijk diefstallen), twee van hen worden daarnaast verdacht van heling van elektrische fietsen.

Een 28-jarige verdachte uit Almelo hoorde vandaag 24 maanden gevangenisstraf tegen zich geëist. Zijn rol, hij zou in totaal 20 fietsen hebben ontvreemd, is het grootst. Het ging (dat verklaarde deze verdachte tijdens een politieverhoor) om een lucratieve business waarmee tienduizenden euro’s werd verdiend. De waarde van een e-bike loopt namelijk al snel in de duizenden euro’s per stuk.

De tweede verdachte is een 31-jarige verdachte uit Enschede, die volgens het OM bij acht feiten betrokken was. Hij hoorde een gevangenisstraf van 8 maanden tegen zich eisen. De laatste verdachte, een 33-jarige man uit Almelo, wordt met name verdacht van heling. Bij hem werden gestolen goederen aangetroffen en ook uit telefoongegevens blijkt zijn betrokkenheid. De officier van justitie eiste vandaag tegen hem vier maanden cel.

“Het gaat om een enorme hoeveelheid aan strafbare feiten”, aldus de officier van justitie vandaag in zijn requisitoir. “De verdachten hebben het afgelopen jaar met hun handelen een belangrijke bijdrage geleverd aan de criminaliteit in de regio Twente.”

Alle drie de verdachten hebben bovendien al een strafblad en kwamen eerder met justitie in aanraking vanwege vermogensfeiten. Dat werkt, volgens de richtlijnen van het OM, strafverzwarend.

Inflatie daalt naar 5,7 procent in juni

Consumentengoederen en -diensten waren in juni 5,7 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In mei was de inflatie 6,1 procent.

Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is exclusief de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) en brandstof. In juni waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 7,2 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In mei was de prijsstijging op jaarbasis 7,9 procent.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 5,7 procent in juni 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 5,7 procent hoger zijn dan in juni 2022. De inflatie van 5,7 procent in juni komt dus niet bovenop de inflatie van 6,1 procent in mei.

Inflatie daalt door prijsontwikkelingen brandstof en voeding
De afname van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen en voeding. In juni 2023 waren motorbrandstoffen 23,2 procent goedkoper dan in juni 2022. In mei waren de prijzen 18,3 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voedingsmiddelen waren in juni 13,1 procent duurder dan vorig jaar. In mei was de prijsstijging op jaarbasis 15,2 procent.

Verhogend effect energie
De prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) had daarentegen een verhogend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Energie was in juni 19,1 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. In mei waren de prijzen 24,9 procent lager dan een jaar eerder.

Nieuwe methode energieprijzen
Het CBS gebruikt vanaf juni 2023 een nieuwe methode om energieprijzen te meten en verwerken in de CPI. Voor de nieuwe methode worden contractgegevens van huishoudens bij energieleveranciers verzameld. Op basis van deze data wordt nauwkeuriger berekend welke tarieven huishoudens werkelijk voor gas en elektriciteit betalen. Bij de oude methode werden alleen prijzen van nieuwe contracten die huishoudens bij energieleveranciers kunnen afsluiten gebruikt.

De methodeverandering heeft gevolgen voor het inflatiecijfer. De inflatie in juni 2023 is het verschil tussen de CPI van juni 2023 en de CPI van juni 2022. De huidige CPI gebruikt de nieuwe methode voor energieprijzen, maar de CPI van juni 2022 gebruikte nog de oude methode. Dat betekent dat er in het inflatiecijfer van juni 2023 een zogeheten ‘methodebreuk’ zit. Op 30 juni publiceerde het CBS een achtergrondartikel waarin het in meer detail uitlegt wat de overstap betekent voor de CPI, de inflatie en het gebruik van de CPI voor indexeringsdoeleinden.

Tabak duurder
Tabak was in juni 14,7 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in mei was dat 1,5 procent. De accijnsverhoging op tabaksproducten per 1 april 2023 zorgde voor een stijging van de prijzen. Omdat er in de eerste maanden na de accijnsverhoging nog tabaksvoorraden met oude accijnstarieven werden verkocht, werkt de accijnsverhoging met wat vertraging door in de verkoopprijzen.

Prijsontwikkelingen op korte termijn
Het CBS publiceert elke maand over de inflatie: de ontwikkeling van de CPI ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit cijfer zegt echter niets over het verloop van de prijzen gedurende zo’n periode van twaalf maanden. Met de CPI kan ook de gemiddelde prijsontwikkeling ten opzichte van een maand eerder worden berekend.

De prijzen voor consumenten daalden in juni 2023 met 0,3 procent ten opzichte van mei. Het prijspeil was in de afgelopen twaalf maanden het hoogst in oktober 2022. Daarna was de trend tot februari 2023 dalend. Vanaf februari tot en met mei zijn de prijzen vier maanden op rij gestegen. In juni daalden de prijzen ten opzichte van een maand eerder.

Een kanttekening is dat bij een vergelijking met een maand eerder rekening moet worden gehouden met de invloed van het seizoen. Zo zijn bijvoorbeeld vliegtickets in vakantiemaanden duurder dan in maanden buiten het vakantieseizoen. De prijzen zijn dan tijdelijk hoger, maar dit is geen structurele prijsstijging. Door deze seizoensinvloeden zijn ontwikkelingen maand op maand vaak volatieler dan ontwikkelingen jaar op jaar.

Inflatie eurozone daalt
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in juni 6,4 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in mei was dat 6,8 procent. De inflatie in de eurozone daalde van 6,1 procent in mei naar 5,5 procent in juni.

Verschil CPI en HICP
Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Dashboard consumentenprijzen
Het dashboard consumentenprijzen toont de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en voor een aantal groepen consumentengoederen en -diensten. Meer prijsindicatoren zijn te vinden in het prijzendashboard. De persoonlijke inflatiecalculator geeft inzicht in de ontwikkeling van de consumentenprijzen voor een individueel consumptieprofiel.

Yesilgöz bereid om Rutte op te volgen als partijleider VVD

Demissionair minister van Justitie  Dilan Yesilgöz wil Mark Rutte opvolgen als VVD-partijleider. Ze is klaar om Nederland sterker en weerbaarder te maken. Yesilgöz wordt gezien als mogelijke lijsttrekker van de VVD en is ook de voorkeurskandidaat van het partijbestuur.

Het VVD-bestuur zal deze week een kandidaat voordragen na Rutte’s aankondiging van zijn vertrek uit de politiek. Er zal een ledenraadpleging plaatsvinden omdat ze de tweede kandidaat is voor het partijleiderschap. Maandag stelde oud-Kamerlid André Bosman zich ook kandidaat voor partijleider. Andere prominente VVD-leden hebben al laten weten dat ze niet beschikbaar zijn om Rutte op te volgen, waaronder Edith Schippers, Klaas Dijkhoff en Sophie Hermans.

Yesilgöz, 46 jaar oud, is sinds vorig jaar minister van Justitie en Veiligheid en heeft ervaring als staatssecretaris, kamerlid en raadslid in Amsterdam. Ze heeft interesse in de positie van partijleider en eventueel het premierschap. 

Ze werd in 1977 geboren in de Turkse hoofdstad Ankara en vluchtte op 7-jarige leeftijd met haar moeder en zusje in een gammel bootje naar het Griekse eiland Kos. Later kwamen ze in Nederland terecht, onder de noemer van gezinshereniging. Haar vader, een mensenrechtenactivist en vakbondsman, was eerder naar Nederland gevlucht.

ID@Xbox is van start, 47 speelbare demo's per direct beschikbaar

Vanaf vandaag begint Microsofts ID@Xbox-evenement, waarin indie-games centraal staan. In een periode van een week zijn er maar liefst 47 game-demo's uit te proberen voor Microsofts gameconsoles.

Microsoft plaatst wel de disclaimer dat veel demo's een "vroege kijk naar gameplay" betreffen en in hun huidige vorm dus niet per se het eindproduct vertegenwoordigen. Uiteraard zitten er veel onbekende titels bij van  eveneens onbekende studios. Bekijk de totale lijst van titels hieronder, op Xbox Wire kun je informatie vinden over de lichting demo's. Ook kun je natuurlijk gewoon je Xbox-console aanzetten, op het dashboard is een link naar het ID@Xbox-spul beschikbaar.

  • Aaero2 (Mad Fellows)
  • Alchemist: The Potion Monger (Art Games Studio)
  • Alisa (Casper Croes)
  • Astrea: The Six-Sided Oracles (Little Leo Games)
  • Bang-On Balls: Chronicles (Exit Plan Games)
  • BattleCakes (Volcano Bean)
  • Black Skylands (Hungry Couch)
  • Born of Bread (WildArts)
  • Boxville (Triomatica Games)
  • Cell Scientists: Beyond (R-Next)
  • Cross Tails (Rideon)
  • Daymare: 1994 Sandcastle (Invader Studios)
  • Death Relives (Nyctophile Studios)
  • Demonschool (Necrosoft Game)
  • Deserted (Zebik Media Interactive)
  • Dynast (Replayne)
  • Evil Wizard (Rubber Duck Games)
  • Exhausted Man (Candleman Games)
  • Fall of Porcupine (Critical Rabbit)
  • Frank and Drake (Appnormals Team)
  • Knights of Braveland (Ellada Games)
  • Let’s Cook Togther 2 (Yellow Dot)
  • Lies of P (Neowitz)
  • Lunark (Canari Games)
  • Marble It Up! Ultra (Marble It Up)
  • Metaball (Bucketplay)
  • Metal Mind (Whirllaxy Studio)
  • Overpass: Rhythm Roadtrip (Studio Bean)
  • Pixel Cafe (Baltoro Games)
  • Pocket Bravery (Statera Studio)
  • PolyFury (Wayfarer Games)
  • Punch Club 2: Fast Forward (Lazy Bear Games)
  • Raging Bytes (Hit-Point)
  • Rain World (Videocult)
  • Sea of Stars (Sabotage Studio)
  • Sker Ritual (Wales Interactive)
  • Slave Zero X (Poppy Works)
  • Space Boat (Recombobulator Games)
  • Spirit Hunters: Infinite Horde (Creature Cauldron)
  • Spirit of the Island (1 Million Bits Horde)
  • Stonks-9800: Stock Market Simulator (Ternox)
  • The Isle Tide Hotel (Wales Interactive/Interflix Media)
  • The Night of the Rabbit (Daedalic Entertainment)
  • The Wandering Village (Stray Fawn Studio)
  • Trinity Fusion (Angry Mob Games)
  • Worldless (Noname)
  • WrestleQuest (Mega Cat Studios)

Greenpeace daagt Nederlandse Staat voor rechter inzake stikstofaanpak

Greenpeace heeft de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd omdat ze vinden dat de aanpak van stikstofuitstoot in kwetsbare natuurgebieden te traag verloopt. Met het kabinet dat is gevallen, maakt Greenpeace zich ook zorgen dat veel beleidsplannen niet worden uitgevoerd, wat volgens hen nadelig is voor de natuur.

Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland, zegt dat de stikstofaanpak van het demissionaire kabinet duidelijk onvoldoende is om bedreigde natuur te beschermen. Tot nu toe is er nauwelijks stikstof verminderd, het landbouwakkoord is mislukt en recente analyses tonen aan dat de natuur er zelfs slechter aan toe is dan een jaar geleden. Greenpeace verwijst naar het recente onderzoek van de Ecologische Autoriteit als het gaat om deze analyses. Daarnaast hebben de genomen maatregelen tot nu toe volgens de actiegroep verwaarloosbare gevolgen gehad: “De huidige stikstofreductie heeft maar beperkte invloed”, aldus Greenpeace.

Het ministerie van Landbouw heeft erkend dat in de afgelopen vier jaar gemiddeld slechts 5-7 mol stikstof per hectare per jaar is verminderd, terwijl er jaarlijks gemiddeld 370 mol te veel op natuurgebieden neerdaalt. Dit brengt natuurgebieden zoals Nationaal Park De Alde Feanen in Friesland, oude eikenbossen en heidevlaktes op de Veluwe binnenkort in de problemen, aldus Greenpeace. De biodiversiteit staat zo onder druk dat er tegen 2025 al plant- en diersoorten kunnen verdwijnen. Greenpeace pleit voor het intrekken van vergunningen van bedrijven die veel stikstof uitstoten, het instellen van een maximum aantal dieren per hectare en het opkopen van bedrijven die grote hoeveelheden stikstof uitstoten in kwetsbare natuurgebieden.

Everspace 2 komt op 15 augustus uit voor PS5 en Xbox Series

Ruimteshooter Everspace 2 is sinds 6 april al uit voor pc maar nog even geduld want het spel komt op 15 augustus ook uit voor PS5 en Xbox Series X|S.

Everspace 2 was eerder nog aangekondigd voor PS4 en Xbox One maar deze versies zijn geschrapt door de ontwikkelaar Rockfish Games. Everspace 2 is een single player ruimteshooter met rpg-elementen waarin de speler vijandige ruimteschepen moet verslaan en verschillende puzzels op moet lossen, zo kan je elementen vrijspelen om jouw eigen ruimteschip uit te breiden en te upgraden. Het eerste Everspace-spel kwam in 2017 uit voor pc en Xbox One.

Doxing wordt strafbaar: maximaal 2 jaar cel

Het wordt strafbaar om persoonsgegevens van een ander te delen met de bedoeling om diegene te intimideren. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen om het gebruik van persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden – ook wel doxing genoemd - strafbaar te stellen. De wet zal naar verwachting op 1 januari 2024 in werking treden.

Het fenomeen doxing komt veel voor. Persoonlijke gegevens, zoals adressen en telefoonnummers, maar ook privéinformatie over gezinsleden, worden verspreid in appgroepen zodat deze kunnen worden gebruikt om iemand angst aan te jagen. Dit heeft een grote impact op de mensen die op deze wijze belaagd worden. Ze vrezen voor hun veiligheid en die van hun naasten. Ze kunnen niet meer onbezorgd hun mening verkondigen. Of ze zijn niet meer in staat hun functie te vervullen. Dit raakt aan onze fundamentele vrijheden, en aan het functioneren van onze democratische rechtstaat.

Vaak zijn het hulpverleners, politieagenten, journalisten en politici die slachtoffer worden van doxing. Maar ook wetenschappers, opiniemakers of medewerkers van gemeenten krijgen te maken met mensen die hun persoonsgegevens verspreiden of doorsturen met als doel om hen te intimideren. Eerder hebben ook de Tweede Kamer en werkgevers zoals de politie aangegeven zich zorgen te maken over hun medewerkers en hebben zij gepleit voor een strafrechtelijke aanpak van dit probleem. Doxing is niet beperkt tot bepaalde beroepen, mensen kunnen hiermee om allerlei redenen worden geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een foto en telefoonnummer van een ex-partner op een dubieus online forum zet om diegene vrees aan te jagen.

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid: “Van onze hulpverleners, agenten en anderen die zich op welke manier dan ook inzetten voor onze vrije samenleving blijf je af! Privégegevens verspreiden om een ander bang te maken is echt onacceptabel. Journalisten, wetenschappers en politici moeten altijd vrij uit kunnen spreken. Dat gezinnen zich niet meer veilig thuis voelen, kunnen én mogen we niet accepteren. Ik ben dan ook blij dat ook de Eerste Kamer akkoord is met dit wetsvoorstel en dat we gezamenlijk een grens trekken: iedereen kan slachtoffer worden van doxing en moet daartegen kunnen worden beschermd.”

Veel intimiderend gedrag is al strafbaar. Denk daarbij aan bedreiging en stalking. Intimidatie door het gebruik van persoonsgegevens is in de praktijk echter vaak niet strafrechtelijk aan te pakken. Bijvoorbeeld omdat er geen sprake is van een bedreiging met een ernstig misdrijf of van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkene. Op het zich verschaffen, verspreiden of anderszins ter beschikking stellen van identificerende persoonsgegevens van een ander of een derde met het oogmerk om die ander vrees aan te (laten) jagen, ernstige overlast aan te (laten) doen of ernstig te (laten) hinderen in de uitoefening van zijn ambt of beroep, komt een maximale gevangenisstraf te staan van twee jaar of een geldboete van maximaal 22.500 euro. De maximale gevangenisstraf wordt met een derde verhoogd in het geval van doxing ten aanzien van personen met een bepaald beroep, zoals burgemeesters, politici, rechters, advocaten, journalisten en politieagenten.

Met de nieuwe wet hebben politie en Openbaar Ministerie ruimere mogelijkheden om op te treden tegen doxing. Het slachtoffer kan daarnaast ook zelf een civiele procedure starten als bekend is wie de gewraakte content online heeft geplaatst. Dan kan een schadevergoeding en het offline halen van de onrechtmatige content worden geëist. Wanneer de dader niet bekend is kan ook altijd bij de tussenpersoon die de content host een melding worden gemaakt. Tussenpersonen als providers en online platformen hebben een rol om op te treden, indien zij ervan op de hoogte zijn dat op hun platformen of servers strafbare of onrechtmatige content staat.

Tour: Etappe 11 - Stilte na de storm

De tiende etappe van de Tour de France was er één die bol stond van de chaos en het spektakel, vooral in het eerste deel van de rit. Uiteindelijk pakte Pello Bilbao een fraaie zege op een bloedhete dag, waar de renners vandaag een klein beetje van kunnen herstellen.

We bevinden ons nog altijd in dezelfde regio als de afgelopen twee etappes, met dit keer de start in Clermont-Ferrand, nog altijd in de buurt van Puy-de-Dôme. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we alle details van de 180 kilometer lange rit naar Moulins, maar op wat heuveltjes na - en dan nog vooral in het begin - lijkt het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

De heren stappen even na één uur op de fiets, na twintig minuten rustig door Clermont-Ferrand gereden te hebben kan er dan ook echt worden gekoerst. Eurosport is er op de diverse kanalen weer gewoon live bij, de NOS en Sporza laten een uur op zich wachten en de finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: buien maar ook zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

De buien die vannacht vielen trekken weg naar het oosten, geleidelijk komt de zon tevoorschijn maar er kan nog wel een bui vallen in het noorden. Ook vanmiddag kan er nog een bui voorkomen bij 20 tot 24 graden. De wind is matig vanuit het westen. Ook vanavond is een bui nog altijd mogelijk maar op veel plaatsen schijnt de zon.

De kans op een bui blijft aanwezig in de nacht naar donderdag, overdag zullen er ook buien vallen. Vrijdag lijkt het wat droger te zijn, zaterdag mogelijk code geel wegens (onweers)buien.

Tot morgen!

Een kiekje vanuit Luxemburg waar DJMO onlangs was. (Foto: DJMO)
Een kiekje vanuit Luxemburg waar DJMO onlangs was. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

PixelJunk Eden 2 komt naar PlayStation en pc

PixelJunk Eden 2 komt later dit jaar naar PS5, PS4 en pc. Dat heeft ontwikkelaar Q-Games aangekondigd. De game is op dit moment alleen sinds 2020 beschikbaar voor de Switch.

PixelJunk Eden 2 is een trippy platformer met uniek beeld en geluid. De nieuwe ports ondersteunen 4K, waardoor de psychedelische graphics beter tot hun recht komen. Bekijk hoe de game speelt en eruit ziet in de trailer hieronder.

Helldivers 2-trailer toont co-op actie

Helldivers 2, de sequel op de cult-hit uit 2015, komt eind dit jaar uit voor PS5 en pc. Net als in de voorgaande game moet kun je als een team naar allerlei planeten gaan en vijandige aliens hardhandig verwijderen.

De grootste verandering van de sequel lijkt het cameraperspectief. Helldivers is een top-down shooter terwijl de sequel over is gegaan naar third-person. Helldivers 2 heeft verder nog altijd strategische elementen, een paar daarvan worden in de onderstaande trailer getoond.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.