Yesilgöz bereid om Rutte op te volgen als partijleider VVD

Demissionair minister van Justitie  Dilan Yesilgöz wil Mark Rutte opvolgen als VVD-partijleider. Ze is klaar om Nederland sterker en weerbaarder te maken. Yesilgöz wordt gezien als mogelijke lijsttrekker van de VVD en is ook de voorkeurskandidaat van het partijbestuur.

Het VVD-bestuur zal deze week een kandidaat voordragen na Rutte’s aankondiging van zijn vertrek uit de politiek. Er zal een ledenraadpleging plaatsvinden omdat ze de tweede kandidaat is voor het partijleiderschap. Maandag stelde oud-Kamerlid André Bosman zich ook kandidaat voor partijleider. Andere prominente VVD-leden hebben al laten weten dat ze niet beschikbaar zijn om Rutte op te volgen, waaronder Edith Schippers, Klaas Dijkhoff en Sophie Hermans.

Yesilgöz, 46 jaar oud, is sinds vorig jaar minister van Justitie en Veiligheid en heeft ervaring als staatssecretaris, kamerlid en raadslid in Amsterdam. Ze heeft interesse in de positie van partijleider en eventueel het premierschap. 

Ze werd in 1977 geboren in de Turkse hoofdstad Ankara en vluchtte op 7-jarige leeftijd met haar moeder en zusje in een gammel bootje naar het Griekse eiland Kos. Later kwamen ze in Nederland terecht, onder de noemer van gezinshereniging. Haar vader, een mensenrechtenactivist en vakbondsman, was eerder naar Nederland gevlucht.