Amerikaanse minister Financiën voorzichtig optimistisch na bezoek China

Aan het einde van haar vierdaagse reis naar China benadrukte de Amerikaanse minister van Financiën Yellen de vooruitgang in de betrekkingen tussen Washington en Peking. Ze sprak van een goede basis. Ook van Chinese zijde werden de gesprekken constructief en open genoemd. 

"Geen enkel bezoek zal de verschillen van inzicht van de ene op de andere dag oplossen”, benadrukte Yellen. Maar ze verwacht "dat deze reis zal helpen om een veerkrachtig en productief diplomatieke relatie met China op te bouwen".

De bilaterale ontmoetingen met hoge Chinese functionarissen van de afgelopen dagen waren direct, inhoudelijk en productief, zei de Amerikaanse minister van Financiën. Beide naties zouden, ondanks meningsverschillen, een manier moeten vinden om samen te leven en de wereldwijde welvaart te delen.

Yellen herhaalde dat de VS niet zouden streven naar economisch voordeel of regelrechte dominantie in de betrekkingen met China. Het gaat veeleer om gezonde concurrentie met eerlijke regels, waarvan beide landen profiteren. Volgens Yellen zullen de Verenigde Staten hun bezorgdheid over bepaalde economische praktijken echter rechtstreeks blijven uiten en gerichte maatregelen blijven nemen om hun nationale veiligheid te beschermen.

Samenwerking op het gebied van klimaatbescherming
De Amerikaanse minister van Financiën had eerder het grote belang van samenwerking op het gebied van klimaatbescherming benadrukt. Het is "cruciaal" dat Washington en Beijing blijven samenwerken bij het financieren van klimaatvriendelijke investeringen, China en de VS zijn de grootste CO2-uitstoters ter wereld en doen tegelijkertijd de grootste investeringen in hernieuwbare energie. De twee staten hebben daarom "de verantwoordelijkheid en het vermogen om vooruit te komen", zei Yellen tijdens een bijeenkomst met experts.

Peking omschrijft de gesprekken als constructief, intensief en open
De Chinese staatsmedia omschrijven de gesprekken tussen Yellen en haar Chinese collega He Lifeng als constructief, intensief en open. Tegelijkertijd sprak Peking ook zijn "bezorgdheid uit over de sancties die de Verenigde Staten aan China hebben opgelegd".

De relatie tussen beide landen staat onder druk door de harde koers van de Amerikaanse president Biden richting de Volksrepubliek, de aanhoudende handelsoorlog en de steun van China aan de Russische president Poetin en zijn agressieoorlog tegen Oekraïne. Ook de territoriale aanspraken van Peking in de Zuid- en Oost-Chinese Zee en bedreigingen tegen de democratische eilandrepubliek Taiwan spelen hierbij een rol.