F1: Verstappen op poleposition in Groot-Brittannië

Max Verstappen heeft de poleposition voor de Grand Prix van Groot-Brittannië gepakt. De Nederlander was met zijn Red Bull op het circuit van Silverstone met een tijd van 1.26,720 een fractie sneller dan de McLarens van Lando Norris en Oscar Piastri. Nyck de Vries kon geen vuist maken en eindigde als negentiende.

Aan het begin van de kwalificatie was de baan nog wat vochtig, waardoor een aantal coureurs het probeerde op intermediates, maar dit bleek de verkeerde keuze. Het circuit werd sneller en sneller waardoor de rijders wel door moesten gaan om telkens hun tijd te verbeteren, zeker omdat regen dreigde. Met nog iets meer dan drie minuten op de klok was er een code rood omdat de Haas van Kevin Magnussen stil viel.

Red Bull-coureur Sergio Perez stond op dat moment buiten de top vijftien en werd door zijn team als eerste de pits uitgestuurd. De Mexicaan kon na het vrijgeven als eerste een tijd neerzetten, maar eindigde uiteindelijk op plek zestien, terwijl hij nog een tweede ronde had kunnen doen. In de chaos vielen ook Yuki Tsunoda, Guanyo Zhou, De Vries en Magnussen buiten de boot. Na het vallen van de vlag kwam Valtteri Bottas vanwege te weinig brandstof nog stil te staan waardoor de Fin niet meer in actie kwam.

Tussen Q1 en Q2 had het weer licht geregend, maar ook nu werd de baan richting het einde weer sneller en sneller. Het betekende dat de coureurs een tweede setje zachte banden moesten halen om maar door te kunnen gaan. Nadat de vlag gevallen was bleek dat Nico Hülkenberg, Lance Stroll, Esteban Ocon, Logan Sargeant en Bottas klaar waren.

Verstappen zette in het laatste deel met een 1.27,086 meteen de toon voor Lewis Hamilton en Piastri. In de tweede run verbeterde Verstappen zich naar een 1.26,720 waarmee hij zijn vijfde poleposition op rij pakte. Feest was het bij McLaren met de tweede en derde tijd voor Norris en Piastri. Charles Leclerc, Carlos Sainz, George Russell, Hamilton, Alexander Albon, Fernando Alonso en Pierre Gasly.

Na afloop werd duidelijk dat Bottas gestrand was met te weinig brandstof en uit de uitslag van de kwalificatie geschrapt werd. De Fin zal achteraan moeten starten.