'Rutte is op oorlogspad, 'pauzeknop' gezinshereniging mogelijke optie

De crisis in politiek Den Haag is nog niet ten einde. Het kabinet buigt zich opnieuw over de asielkwestie. Op tafel ligt nu een nieuw voorstel om de 'pauzekop' in te drukken met betrekking tot gezinshereniging, meldt het NRC.

Maar premier Mark Rutte is, volgens politiek verslaggever Leendert Beekman, echt op oorlogspad. "De VVD heeft dit zo groot gemaakt, het wordt behoorlijk lastig om hieruit te komen."

Maar ja, dat moet echt gebeuren hoor, vooral als het aan staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid ligt. "Hij heeft huiswerk gekregen en komt met een nieuw idee voor de discussie over gezinshereniging, dat is echt het heetste hangijzer tussen de partijen", legt Beekman uit. Rutte had zijn achterban al beloofd dat hij gezinshereniging flink wil beperken, maar voor de ChristenUnie is dat niet bespreekbaar. Ze hebben het nieuwe voorstel wel besproken, maar willen er geen inhoudelijk commentaar op geven.

Staatssecretaris Van der Burg komt met een nieuw voorstel voor de discussie over gezinshereniging, het belangrijkste struikelblok tussen partijen. De ChristenUnie wil er echter niet over praten. Akkerman legt uit dat het indrukken van de ‘pauzeknop’ betekent dat gezinshereniging tijdelijk wordt stopgezet bij een gebrek aan opvangplekken bij het COA.

De coalitiepartijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Ze moeten snel tot overeenstemming komen, anders kan het kabinet vallen.

Rutte lijkt zijn machtspositie uit te buiten, omdat de VVD weer goed scoort in de peilingen terwijl BBB aanlijkt in te boeten.

Uiteindelijk zal een van de coalitiepartijen moeten toegeven, en het bijbehorende gezichtsverlies moeten incasseren.