Meer e-auto's gestolen dan vorig jaar

In het eerste halfjaar van dit jaar zijn 27 procent meer hybride en elektrische auto’s gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en Expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

In de eerste zes maanden van 2022 werden er 470 hybride en elektrische auto’s gestolen, terwijl dat aantal dit jaar is gestegen naar 597. Van deze gestolen auto’s zijn er slechts 35 volledig elektrisch. Het meest gewilde merk bij dieven is Toyota, waarvan er maar liefst 447 zijn gestolen. Een populair model is de Toyota C-HR, waarvan er 124 zijn ontvreemd.

Volgens Ron van der Ploeg van LIV heeft de toename in diefstallen van hybride en elektrische auto’s te maken met het groeiende aantal van dit soort voertuigen op de markt. “Met name Toyota’s zijn erg gewild, dus ook populair onder dieven.” Sommige gestolen auto’s worden volledig doorverkocht, terwijl andere worden gedemonteerd en de onderdelen illegaal worden verhandeld.

Ondertussen is het totale aantal gestolen voertuigen in het eerste halfjaar met 9 procent gedaald. Deze daling wordt voornamelijk veroorzaakt door een afname van 20 procent in het aantal gestolen brom- en snorfietsen.