IAEA: kerncentrale Zaporizhia onderzoeken op aanwezigheid explosieven

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft verzocht om uitgebreide toegang te verkrijgen tot de Zaporizhia NPP-faciliteit. Dit is nodig om de "afwezigheid van mijnen of explosieven" in het gebied te bevestigen, zei IAEA-chef Rafael Grossi. Rusland en Oekraïne beschuldigden elkaar eerder van plannen om de grootste kerncentrale van Europa aan te vallen.

Grossi eiste dat vanwege de toenemende "militaire spanning en militaire activiteiten" rond de centrale, experts van zijn organisatie de gelegenheid moeten krijgen om "ter plaatse alles te controleren". Een "onafhankelijke en objectieve beoordeling" van de situatie bij de kerncentrale zou leiden tot "opheldering van de huidige situatie" en is daarom van "cruciaal belang" met het oog op "onbevestigde claims en tegenclaims", benadrukte de IAEA-baas.

Bij het onderzoeken van verschillende delen van de kerncentrale van Zaporizhia in de afgelopen weken, hebben IAEA-medewerkers "geen zichtbaar bewijs van mijnen of explosieven gevonden", legt Grossi uit. De inspecteurs hadden echter geen toegang tot de daken van reactor 3 en 4, delen van de turbinehallen en het koelsysteem.

De grootste kerncentrale van Europa staat sinds maart 2022 onder Russische controle. Terwijl het Kremlin de situatie omschrijft als gespannen en waarschuwt voor Oekraïense sabotage, beschuldigt Kiev de Russen ervan explosieven in de energiecentrale te hebben gelegd.