Kabinet nog geen overeenkomst over migratie en asiel bereikt

Vanavond om 21.00 uur vergadert een groot deel van het kabinet onder leiding van premier Mark Rutte op het ministerie over migratiemaatregelen. Er heerst een crisisachtige sfeer en ook vicepremiers Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en Carola Schouten (CU) zijn aanwezig.

Update 6 juli 0.05 uur: Het kabinet heeft nog geen overeenkomst over migratie en asiel bereikt. In het topoverleg met premier Mark Rutte en kopstukken van coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie kwam het woensdagavond nog niet tot een doorbraak.

Eerdere berichtgeving: De coalitiepartijen komen wekelijks meerdere keren bijeen om te praten over maatregelen om de instroom van asielzoekers te beperken. Dit gaat al maanden door, maar er is nog geen consensus bereikt.

Vlak voor het zomerreces neemt de spanning toe, vooral door de VVD, die gisteren met vrijdag als deadline kwam. Binnen de VVD wordt zelfs gesproken over een mogelijke val van het kabinet.

Er is onenigheid over de aanpak van de verwachte instroom van asielzoekers. VVD-leider Rutte heeft aan zijn achterban beloofd actie te ondernemen, omdat zijn partij de aantallen asielzoekers die naar Nederland komen en hier al verblijven, te hoog vindt.

Ook het CDA vindt dat er extra maatregelen genomen moeten worden, zoals bijvoorbeeld een tweestatenstelsel zoals in België en Duitsland. Deze landen maken onderscheid tussen vluchtelingen die permanent of tijdelijk een verblijfsvergunning krijgen. De laatste groep kan minder snel aanspraak maken op gezinshereniging.

De ChristenUnie is van mening dat er geen nieuwe maatregelen nodig zijn, zolang eerder afgesproken maatregelen nog niet worden uitgevoerd of nageleefd. Zoals de spreidingswet, die nog moet worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. En net als D66 vindt de partij dat asielzoekers sneller het recht op werk moeten krijgen.