FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 juli 2023

Griekspoor onderuit op Wimbledon, Djokovic en Medvedev door

Voor tennisser Tallon Griekspoor is Wimbledon na één partij al voorbij. De als 28e geplaatste Nederlander kwam woensdag in actie in de eerste ronde en sneuvelde al gelijk tegen de Hongaar Marton Fucsovics: 4-6, 2-6, 4-6. Gijs Brouwer en Botic van de Zandschulp zagen hun partij wegens de regen wederom een dag verplaatst worden.

De als tweede geplaatste Serviër Novak Djokovic, jagend op zijn achtste titel, kwam al in actie in de tweede ronde en leverde ook daarin geen set in: Jordan Thompson uit Australië werd met 6-3, 7-6 (4), 7-5 verslagen. De Rus Daniil Medvedev (3) opende zijn toernooi met een 7-5, 6-4, 6-3 zege tegen de Britse wildcardspeler Arthur Fery, terwijl de Griek Stefano Tsitsipas (5) de door blessures geplaagde Oostenrijker Dominic Thiem pas na bijna vier uur op de knieën kreeg: 3-6, 7-6 (1), 6-2, 6-7 (5), 7-6 (8).

Holger Rune uit Denemarken (6) stuurde wildcarddebutant George Loffhagen met 7-6 (4), 6-3, 6-2 naar huis, de Amerikaan Taylor Fritz (9) won met moeite van de Duitser Yannick Hanfmann (6-4, 2-6, 4-6, 7-5, 6-3) en Fritz' landgenoot Frances Tiafoe (10) rekende met 7-6 (4), 6-3, 6-4 af met Yibing Wu uit China.

Voor de Kroaat Borna Coric (13) eindigde het toernooi al in de eerste ronde: Guido Pella uit Argentinië was hem met 6-3, 7-5, 4-6, 3-6, 6-1 de baas. Jannik Sinner uit Italië (8) rekende laat op de avond nog met 7-5, 6-1, 6-2 af met de Argentijn Diego Schwartzman.

Ook Milos Raonic was er weer eens bij: het Canadese servicekanon, jarenlang geplaagd door blessures, speelde zijn eerste Grand Slam-wedstrijd sinds de Australian Open in januari 2021 en won met 6-7 (5), 6-4, 7-6 (5), 6-1 van de Oostenrijkse qualifier Dennis Novak.

Waarde geleverde militaire steun Oekraïne loopt op naar 1,9 miljard euro

De totale waarde van de geleverde militaire steun door Nederland aan Oekraïne bedraagt inmiddels zo’n € 1,9 miljard. Het gaat onder meer om wapens, munitie, voer- en vaartuigen, ontmijningsuitrustingen, bruggen, brandstoffen, medische goederen en rantsoenen. Dat meldt minister van Defensie Kajsa Ollongen vandaag aan de Kamer. Het betreft leveringen tot en met 26 juni.

Het steunpakket omvat tot deze datum voor ruim € 788 miljoen aan materieel, aanvulling daarvan en vervanging. Het gaat om de boekwaarde. De vervangingswaarde betreft € 1,5 miljard. Nederland heeft verder militaire goederen voor Oekraïne commercieel verworven, in totaal voor zo’n € 210 miljoen. Ook wordt er 155mm munitie aangeschaft. Dit gebeurt gemeenschappelijk via 2 initiatieven, de ene van het Europese defensieagentschap (EDA), de andere via een Duits initiatief waar ook Denemarken aan bijdraagt. Nederland draagt aan beide € 130 miljoen bij. Voorts zijn in coalitieverband luchtverdedigingsmiddelen aangeschaft, waar Nederland € 40 miljoen voor uitgetrokken heeft.

Andere Nederlandse bijdragen zijn 2 keer € 100 miljoen. Een keer voor het International Fund for Ukraine (IFU). Hieruit worden goederen voor Oekraïne betaald die rechtstreeks bij de industrie zijn gekocht. De andere € 100 miljoen is ten gunste van het NATO Ukraine Comprehensive Assistance Package (UCAP), waaruit de NAVO niet-letale steun bekostigt. Denk aan brandstof, medische voorzieningen, winteruitrusting en drone jammers.

EU wapenexportcriteria
Zoals gebruikelijk geldt voor alle leveringen, waar nodig, een zorgvuldige maar versnelde toetsing aan de EU wapenexportcriteria. Die neemt de minister van Buitenlandse Zaken voor zijn rekening. Hierna verstrekt zijn collega voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een exportvergunning. Ollongren stuurde de brief dan ook mede namens hen.

Effecten krijgsmacht
De voortdurende ondersteuning van Oekraïne en met name leveringen uit (operationele) voorraden hebben consequenties voor de eigen gereedstelling en inzet. De effecten worden echter nog wel als acceptabel beoordeeld. Het kabinet houdt ook bij toekomstige verzoeken aandacht voor de effecten op de gereedheid.

Europese Vredesfaciliteit
Vanuit de Europese Vredesfaciliteit (European Peace Facility – EPF) is momenteel € 3,5 miljard beschikbaar gesteld. Dit bedrag dient als compensatie voor levering van militair materieel aan Oekraïne vanuit de EU-lidstaten. Nederland heeft tot en met 17 mei € 708 miljoen gedeclareerd. Een deel daarvan is al terugbetaald. Ook een deel wordt niet gecompenseerd.

De godin van de weg: Citroën DS

De Citroën DS, hypermoderne techniek en vormgeving. In het Frans spreekt men de naam uit als "déesse", wat 'godin' betekent. Hiervan is ook de troetelnaam "godin van de weg" afgeleid. Andere bijnamen van de Citroën DS zijn Snoek en Strijkijzer.

De Citroën DS werd op 6 oktober 1955 gepresenteerd op de autosalon van Parijs en sloeg in als een bom ("La Bombe Citroën"). In het voorafgaande decennium hadden de Franse kranten, behalve aan de dood van Stalin in 1953, aan geen enkel nieuwsitem zoveel tekst gewijd als aan dit evenement. De auto had verschillende eigenschappen en toegepaste technieken die tot dan toe nog niet in één auto waren gecombineerd. Het was dus echt een auto voor autoliefhebbers. Andere tijden laat zien waarom dit zo'n unieke auto is?


Frankrijk onderzoekt knokploeg die vocht tegen relschoppers

Het Franse leger onderzoekt een groep mensen die vorig weekend betrokken waren bij gevechten met plunderaars en relschoppers in Lorient, aldus ooggetuigen. Gemaskerde individuen gingen het gevecht aan met de relschoppers in het centrum van de stad en hebben ook zelf plunderaars op hardhandige wijze aangehouden, volgens Franse media.

Afgelopen week braken er hevige rellen uit op verschillende plaatsen in Frankrijk nadat een 17-jarige jongen werd doodgeschoten door een politieagent in Nanterre.

De burgemeester van Lorient, Fabrice Loher, heeft de bewoners verzekerd dat er geen militie aan de zijde van de politie is ingezet in de stad, volgens lokale media. Desondanks zijn zowel de politie, gemeente als het ministerie van Defensie bezorgd over de incidenten.

De meeste gemaskerde personen die de politie hielpen, zouden mariniers van marine-eenheden in Lorient zijn geweest. Een van hen heeft dit tegen een regionale krant gezegd. De Maritieme Strijdmacht van Mariniers en Commando’s (Forfusco), gevestigd in Lorient, verklaarde echter dat ze niet op de hoogte waren van leden die aan dergelijke acties deelnamen, omdat iedereen weet dat openbare orde niet tot hun taken behoort.

Later verklaarde een woordvoerder dat het mogelijk was dat enkele mariniers als privépersonen aan dergelijke acties hebben meegedaan, maar dat geen enkele eenheid direct betrokken was.

FOK! Wat een weer: Storm Poly; veel schade en overlast

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedeavond,

Even een korte terugblik op de overlast en het tumult wat storm Poly vandaag in ons land heeft veroorzaakt:

Echte liefde trotseert ook een zomerstorm!

Wellicht niet in Nederland, maar wel een indrukwekkend beeld

Goede morgen!

Vandaag gelden code geel en code oranje in het land vanwege een storm, deze heeft de naam Poly gekregen. Een overzicht welke codes wanneer gelden en waar:

Zeeland: code geel van 06:00 tot 12:00
Zuid-Holland: code geel van 7:00 tot 8:00, 10:00 tot 13:00. Code oranje van 8:00 tot 10:00
Noord-Holland: code geel van 7:00 tot 8:00, code oranje van 8:00 tot 13:00
Noord-Brabant: code geel van 8:00 tot 13:00
Limburg: code geel van 8:00 tot 13:00
Gelderland: code geel van 08:00 tot 13:00
Utrecht: code geel van 8:00 tot 13:00
Flevoland: code oranje van 8:00 tot 13:00, code geel van 13:00 tot 14:00
Overijssel: code oranje van 10:00 tot 14:00, code geel van 13:00 tot 14:00
Friesland: code geel van 10:00 tot 12:00, code oranje van 12:00 tot 17:00
Drenthe: code geel van 10:00 tot 12:00, code oranje van 12:00 tot 17:00
Groningen: code geel van  11:00 tot 12:00 en 14:00 tot 16:00, code oranje van 12:00 tot 14:00

Wat kunnen we verwachten? Tijdens code geel windstoten tussen de 75 en 100 km/u, tijdens code oranje zijn windstoten van 100 tot 120 km/u mogelijk, vooral aan de kust. De wind komt uit het westen. Bomen kunnen omvallen en niet vastgemaakte voorwerpen kunnen in het rond vliegen. 

Het noordwesten zal de meeste last gaan ondervinden van Poly, het wordt tussen de 16 en 20 graden. Vanavond is de rust weer wedergekeerd en kan er een bui vallen. In de nacht naar donderdag wordt het 13 graden en kan er tevens een bui vallen. Morgen af en toe zon, af en toe een bui en 21 graden. 

De komende dagen loopt de temperatuur weer op tot 33 graden in het oosten des lands en blijft het grotendeels droog maar daar lees je snel meer over.

Update 08:20
Er is opgeschaald naar CODE ROOD in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland. Deze geldt van 8:00 tot 12:00 in Noord-Holland en van 10:00 tot 14:00 in de provincie Friesland en in Flevoland van 9:00 tot 13:00.

De storm die momenteel over ons land raast, is aanzienlijk zwaarder dan verwacht. Daarom leggen we vanaf 8:30 uur het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland stil. Vanaf 9:30 uur wordt ook het treinverkeer van Amersfoort en Zwolle stilgelegd. De reisplanner wordt bijgewerkt en kan nu nog onjuiste informatie vertonen. (met dank aan user kraaii)

Update 9:10u:
In Noord-Holland is er een NL-Alert gestuurd met de tekst: "Extreme weersomstandigheden in de provincie Noord-Holland. Blijf binnen". De veiligheidsregio roept op om alleen 112 te bellen bij een levensbedreigende situatie. In Zandvoort zijn niet alleen meubels, maar ook huisjes omgewaaid. Dit is de zwaarste storm die Nederland ooit heeft getroffen. De hardste windstoot vandaag is geregistreerd op 146 km/u in Hoek van Holland bij windkracht 11.

Update 9:55u
In Noord-Holland zijn diverse scholen dicht gegaan, ook zijn er rijexamens geannuleerd vanwege de storm in Friesland, Flevoland en Noord-Holland die voor 11 uur zouden plaatsvinden. In Amsterdam rijden de trams en bussen niet meer. Er is te veel schade aan bovenleidingen en er wordt nog meer schade verwacht door omvallende bomen. In Haarlem is een vrouw gereanimeerd nadat een boom op haar viel. De NS weet niet of, en zo ja wanneer de dienstregeling weer kan worden opgestart. Ook daar zijn diverse trajecten ontregeld of bestaat de kans dat dit gebeurt door bomen en/of voorwerpen die op de bovenleiding vallen.

Update 10:38u
Naast de NS heeft ook Arriva het treinverkeer stilgelegd in de provincies Friesland en Groningen. In Amsterdam zijn meerdere gewonden door omgevallen bomen en in Haarlem is een rijtje bomen op huizen gevallen. De storm zal in de ochtend voornamelijk in het westen huishouden, in het eerste deel van de middag is het noorden aan de beurt. Ook de hulpdiensten hebben overlast door het weer, zo kunnen traumahelikopters niet tot nauwelijks opstijgen. 

Update 11:44u
De storm heeft een dodelijk slachtoffer te betreuren in Haarlem nadat een boom op haar auto viel. In Almere zijn tentstokken als tandenstokers omgebogen en het aantal geannuleerde vluchten op Schiphol staat op 400 stuks. Ook in het stadion van FC Volendam is er schade ontstaan toen een dug-out het begaf. 


Code geel, oranje en ROOD. (Foto: KNMI)
Code geel, oranje en ROOD. (Foto: KNMI) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Hindley slaat dubbelslag in eerste Pyreneeënrit, Vingegaard deelt tik uit aan Pogacar

De eerste etappe in de Pyreneeën in de Tour de France heeft Jai Hindley een dubbelslag geslagen. De Australische renner van Bora-hansgrohe maakte deel uit van een vroege vlucht en bleek de sterkste op de beklimming van de Marie Blanque. Hij pakte ook het geel. Op die beklimming was er een aanval van Jonas Vingegaard. De Deen loste met zijn versnelling zijn grootste concurrent Tadej Pogacar en pakte ruim een minuut op de Sloveen.

Na de twee vlakke etappe stond vandaag de eerste bergrit in de Pyreneeën met als laatste beklimming de Marie Blanque, waarbij de top op negentien kilometer van de finish lag. Daarvoor moesten de renners ook nog de Col du Soudet beklimmen, een klim van de buitencategorie. In de vlakke aanloop naar die zware beklimming probeerde veel renners mee te zitten in de ontsnapping en uiteindelijk kregen we een kopgroep van maar liefst 36 renners.

Jai Hindley was de gevaarlijkste renner in de kopgroep. De Australiër, die vorig jaar nog de Giro d'Italia wist te winnen, was mee gesprongen met twee ploeggenoten. Ook Jumbo-Visma had drie renners in de kopgroep en dat zorgde ervoor dat UAE Emirates in het peloton niet te veel ruimte kon geven.

De maximale voorsprong was vier minuten op de kopgroep en in aanloop naar de laatste beklimming zakte het verschil onder de drie minuten. Felix Gall zorgde voor de eerste aanval, maar Hindley kon de Oostenrijker makkelijk volgen. Daarna ging de Australiër zelf ten aanval en kwam als eerste boven op de Marie Blanque en reed naar de overwinning in de vijfde etappe. Hij won met een kleine minuut voorsprong en pakte daarmee ook het gele leiderstrui.

Bij de favorieten was er ook een strijd op de Marie Blanque. In de steile laatste vier kilometer van de beklimming voerde Jumbo-Visma het tempo voor Jonas Vingeaard, waarna de Deense klimmer er alleen vandoor ging. Tadej Pogacar kon niet volgen en zou meer dan een minuut toegegeven op Vingegaard.

Vingegaard volgt nu op 47 seconden van Hindley.

Results powered by FirstCycling.com

Franse consumentenwaakhond beboet Google voor 2 miljoen euro

Techgigant Google heeft een boete van 2 miljoen euro gekregen wegens het niet naleven van regels die zijn gekoppeld aan zijn zoekmachine en Google Play Store

Techgigant Google heeft in Frankrijk een boete van 2 miljoen euro gekregen vanwege zijn zoekmachine en de Google Play Store.

Het Franse directoraat-generaal Concurrentie, Consumentenzaken en Fraudebestrijding zei dat het bedrijf zich niet had gehouden aan de regels voor het verstrekken van bepaalde informatie over rangschikkingscriteria.

De waakhond zei ook dat zoekopdrachten naar toeristische accommodaties geen uitleg over de prijzen bevatten en dat de Google Play Store consumenten geen mogelijkheden bood om hun beoordelingen van apps niet te publiceren.

Na inspecties die in 2021 werden uitgevoerd, ontdekte de nationale onderzoeksafdeling van het DGCCRF dat de zoekmachine van Google "geen informatie gaf over de criteria die werden gebruikt om de resultaten te rangschikken".

De fraudebestrijdingsafdeling van Google zei dat ze sindsdien "een deel van de gesanctioneerde tekortkoming hadden gecorrigeerd" en het bedrijf zei dat ze het betreurden dat het bureau geen rekening had gehouden met de doorgevoerde wijzigingen.

Oekraïne zet Unilever op lijst van 'oorlogssponsors'

Unilever blijft geld verdienen in Rusland. Terwijl Oekraïne een onmiddellijke terugtrekking uit het land eist, verdedigt het bedrijf zijn aanwezigheid in Rusland.

Oekraïne heeft de Britse consumptiegoederengroep Unilever toegevoegd aan zijn lijst van "internationale oorlogssponsors". De reden van dit besluit is dat Unilever zaken blijft doen in Rusland.

Het National Anti-Corruption Agency rechtvaardigde de beslissing met de aanwezigheid van het bedrijf in Rusland en de "hoge belastingafdracht" aan de Russische staat. Als gevolg hiervan steunt Unilever de "economie van de agressor" en de "voortzetting van de Russische oorlog tegen Oekraïne", aldus de Agency.

Unilever verdedigt het zaken doen in Rusland

Unilever zei dat het vasthield aan de eerdere verklaring van februari waarin de oorlog in Oekraïne werd veroordeeld als een "wrede" en "zinloze" daad van de Russische staat. Unilever is gestopt met importeren en exporteren, maar levert "voedsel en hygiëneproducten (...) gemaakt in Rusland aan de mensen van het land zelf", zei het.

Unilever vertelde de BBC dat terugtrekken uit Rusland niet gemakkelijk zou zijn. De bedrijven zouden kunnen worden toe-geïgend of overgenomen door de Russische staat. Tot nu toe heeft het bedrijf geen manier gevonden om het bedrijf te verkopen op een zodanige manier dat de Russische staat er niet van profiteert en tegelijkertijd de werknemers aldaar te beschermen. Het voortzetten van de onderneming onder “strikte voorwaarden” is daarom op dit moment de beste keuze.

Het kan zelfs moeilijk zijn voor westerse bedrijven om zich terug te trekken uit Rusland. Het Kremlin oefent druk uit op bedrijven om hun investeringen in het land te houden - soms zelfs met behulp van inlichtingendiensten. Volgens een bericht in de Financial Times zijn er plannen om "onvriendelijke" westerse bedrijven in beslag te nemen en de activa tegen spotprijzen over te nemen.

Unilever heeft 303 miljoen euro belastingen afgedragen aan Rusland
Unilever staat bekend om haar merken als Dove toiletartikelen, Magnum ijs en Cif schoonmaakproducten. In Londen demonstreerden Oekraïense en Britse activisten maandag voor het hoofdkantoor van Unilever. Op een poster stond een advertentie van Dove met gewonde Oekraïense soldaten in plaats van de gebruikelijke vrouwelijke modellen.

Volgens bedrijfscijfers behaalde Unilever in 2022 ongeveer twee procent van haar nettowinst met activiteiten in Rusland. Als gevolg hiervan betaalde het bedrijf ongeveer € 303 miljoen aan belastingen in het land.

'Consument de dupe van blijvend stijgende horecaprijzen'

De horeca wordt steeds duurder als gevolg van toenemende kosten. Zo zijn de personeelskosten door recente loonsverhogingen gestegen. Restaurants en cafés ontkomen er dit jaar dan ook niet aan de prijzen voor de gast verder te verhogen. De prijzen stijgen naar verwachting met gemiddeld 4 procent ten opzichte van vorig jaar.

In het eerste kwartaal van 2023 werden voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken gemiddeld genomen 18 procent duurder. De prijs van bier steeg in diezelfde periode met 10 procent. Restaurant- en caféhouders verhoogden hun prijzen in het eerste kwartaal 2023 met gemiddeld 10 procent.

De horeca zal ook dit jaar de hogere kosten grotendeels moeten blijven doorberekenen aan de gast om marge over te houden. Er is naast de ondernemersbeloning namelijk ook geld nodig om te kunnen investeren in bijvoorbeeld het up-to-date houden van de zaak en de tijdens de coronacrisis opgebouwde belastingschulden af te lossen.

De winstgevendheid van restaurants en cafés staat al langere tijd onder druk vanwege de sterke concurrentie in de afgelopen jaren door de forse groei van het aantal horecazaken en verplichte sluitingen tijdens de coronapandemie.

Ondernemers kunnen de kostenstijgingen zo laag mogelijk houden door kritisch naar de kosten te kijken. Bij de inkoop kan worden bespaard door gericht en efficiënt te plannen waar en wanneer wordt ingekocht zodat de ondernemers niet te veel betalen en minder voedsel wordt verspild. Energiekosten kunnen worden verlaagd door te investeren in energie-efficiënte apparatuur, zoals LED-verlichting of energiezuinige koel- en vriesapparatuur. Andere mogelijkheden voor kostenbesparing zijn om gasten met QR-codes te laten bestellen of de keuze op de menukaart te beperken.

'Twee keer zoveel ongevallen tijdens ochtendspits ten opzichte van vorige week'

Uit data van Flitsmeister bleek dat de ochtendspits vandaag drukker was dan normaal op woensdag, maar extreme vertragingen bleven uit. Wel hield de vertraging langer aan. Zo werd rond 9.10 uur de langste vertraging van het afgelopen jaar gemeten op woensdagochtend.

Tot 9:10 uur zijn er 103 ongevallen gemeld, wat vorige week rond dit tijdstip op 52 lag. Oftewel een stijging van bijna 100 procent.

Races op Circuit Zandvoort mogen doorgaan

De activiteiten en evenementen op Circuit Zandvoort mogen doorgaan. Dat is de uitkomst van twee uitspraken van vandaag (5 juli 2023) van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over een natuurvergunning en twee ontheffingen die de provincie Noord-Holland verleende voor het circuit.

Enkele natuur- en milieuorganisaties zijn het niet eens met die besluiten en waren daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Achtergrond: natuurvergunning en ontheffingen voor aanpassing circuit
In 2019 verleende het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland een natuurvergunning voor de exploitatie van het circuit en voor een aantal aanpassingen aan het circuitterrein. De rechtbank Noord-Holland liet de besluiten in stand, maar volgens een aantal natuur- en milieuorganisaties leidt de natuurvergunning tot een toename van stikstofneerslag op het nabijgelegen beschermde Natura 2000-gebied ‘Kennemerland-Zuid’. Op het terrein zijn ook allerlei werkzaamheden verricht om het circuit en de faciliteiten aan te passen. Omdat daarmee de beschermde zandhagedis en rugstreeppad worden verstoord, heeft het college van gedeputeerde staten hiervoor in 2019 en 2020 ontheffingen op grond van de Wet natuurbescherming verleend. Ook daar zijn enkele natuurorganisaties op tegen.

Referentiesituatie
Om te beoordelen of de natuurvergunning tot meer stikstofuitstoot leidt, moet de nieuwe situatie worden vergeleken met wat er vóór het verlenen van de natuurvergunning in 2019 was toegestaan op het circuitterrein. Dat wordt de referentiesituatie genoemd. Partijen verschillen van mening over wat de referentiesituatie precies omvat. De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat het circuitterrein op basis van de laatste milieuvergunning uit 1997 en twee natuurvergunningen uit 2011 en 2015, het hele jaar mocht worden gebruikt voor auto- en motorsport en andere grootschalige publieksevenementen. Daarbij was het ook mogelijk om twaalf dagen per jaar af te wijken van de voorschriften, waarmee er op die dagen meer mogelijk was op het circuit. De huidige natuurvergunning uit 2019 beperkt het gebruik van het circuit tot maximaal 337 dagen per jaar. Bovendien mag op basis van deze natuurvergunning niet meer dan 6.124 kg stikstof per jaar worden uitgestoten, terwijl de stikstofuitstoot in de oude situatie geschat wordt op ongeveer 10.750 kg per jaar. Vanwege dit grote verschil met wat op grond van oude vergunningen was toegestaan hoefde de provincie de exacte stikstofuitstoot niet nauwkeuriger vast te stellen en is zij er terecht vanuit gegaan dat de in 2019 verleende natuurvergunning niet leidt tot meer stikstofneerslag op het beschermde natuurgebied.

Was een natuurvergunning nodig?
In deze zaak doet zich de bijzondere situatie voor dat de wet is veranderd tussen het verlenen van de vergunning in 2019 en de beslissing op de bezwaren van de milieu- en natuurorganisaties in 2020. Sinds 1 januari 2020 is op grond van de Wet natuurbescherming geen natuurvergunning meer nodig als een bepaalde activiteit niet leidt tot meer stikstof dan in de referentiesituatie. Die situatie doet zich hier voor. Daarom had de provincie in 2020 moeten beslissen dat de natuurvergunning niet meer nodig was.

Wat nu?
De Afdeling bestuursrechtspraak is zich ervan bewust dat toepassing van de wet in dit geval tot rechtsonzekere situaties leidt. Want de huidige natuurvergunning beperkt het gebruik van het circuitterrein door een maximum te stellen aan zowel het aantal dagen dat het circuitterrein gebruikt mag worden als aan de stikstofuitstoot. Zonder vergunning gelden deze beperkingen niet en zou het circuit terugvallen op de veel ruimere vergunningen uit 1997, 2011 en 2015. De wetgever heeft weliswaar aangegeven dat hij toch weer een vergunningplicht voor dit soort situaties wil invoeren, maar dat is nog niet zover.

Provincie is aan zet
De Afdeling bestuursrechtspraak vernietigt de beslissing op de bezwaren uit 2020, maar laat de vergunning uit 2019 staan. Daarvoor is de provincie Noord-Holland aan zet. Zij moet een nieuwe beslissing nemen op de bezwaren van de milieu- en natuurorganisaties en er daarbij vanuit gaan dat op basis van de bestaande wetgeving geen natuurvergunning nodig is voor het circuit.

Onder aan de streep: activiteiten kunnen doorgaan
Onder aan de streep betekent de uitspraak over de natuurvergunning dat de activiteiten op het circuitterrein kunnen doorgaan. In de tweede uitspraak, over de ontheffingen, stelt de Afdeling bestuursrechtspraak de natuur- en milieuorganisaties in het ongelijk. Dit betekent dat ook die uitspraak geen belemmering is om de activiteiten op het circuitterrein door te laten gaan.

'Sterren staan stil bij Bowie's Ziggy Stardust'

Vijftig jaar nadat David Bowie afscheid nam van zijn Ziggy Stardust-persoonlijkheid, stonden zijn goede vrienden, collega-muzikanten en liefhebbende fans stil bij hun geliefde muzikant.

Sterren verzamelden zich op maandag 3 juli in het Eventim Apollo Hammersmith (voorheen het Odeon) om de nieuw gerestaureerde en niet eerder vertoonde beelden te zien van het iconische concert dat een halve eeuw geleden op precies dezelfde locatie werd gehouden in 'Ziggy Stardust and The Spiders From Mars: The Motion Picture'.

Vanaf 6 juli speelt de film in diverse Britse bioscopen.

Israël trekt zich terug uit Jenin

Het Israëlische leger heeft zijn troepen teruggetrokken uit een militant bolwerk op de bezette Westelijke Jordaanoever, zo meldden veiligheidsfunctionarissen dinsdagavond. Hiermee kwam er een einde aan een intensieve operatie van twee dagen waarbij ten minste 13 Palestijnen en een Israëlische soldaat werden gedood.

Er vonden nog enkele geweldsincidenten tussen Israëlische troepen en Palestijnse militanten plaats in delen van het vluchtelingenkamp Jenin, waardoor de terugtrekking vertraagde. Het leger meldde dat een soldaat dinsdagavond omkwam bij gevechten, maar gaf geen verdere details.

Direct na middernacht meldden bewoners van het vluchtelingenkamp Jenin dat het leger het gebied had verlaten en dat mensen weer de straat op gingen.

Daarnaast meldde het leger dat militanten in de Gazastrook vijf raketten op Israël hadden afgevuurd. Het zei dat alle raketten onderschept waren, maar de lanceringen vergrootten het risico op nieuwe ongeregeldheden.

Recordaantal motoren verkocht in eerste half jaar

In het eerste half jaar van 2023 is er een recordaantal nieuwe motoren verkocht: 11.056 verkopen, een stijging van 13% ten opzichte van dezelfde periode in 2022 (9.746 verkopen). Dit is het hoogste aantal in 15 jaar. Alleen in de maand juni zijn er al 2.132 motoren op kenteken gezet, 26% meer dan in dezelfde periode vorig jaar met 1.690 verkopen. Dit is goed nieuws voor de motorbranche, het gaat namelijk om actuele verkooporders en niet om backorders, die we zien bij de verkoopplus van nieuwe auto’s.

Deze officiële cijfers zijn afkomstig van BOVAG, RAI Vereniging en RDC.

De motor is de laatste jaren steeds meer in trek en is nu populairder dan ooit. Maarten Mastop, branchemanager Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven bij BOVAG, wijst op het grote aantal herintreders tijdens de populaire BOVAG-campagne ‘Back on the Bike.’ “Daarmee zien we duidelijk terug dat de motor populairder is dan ooit! Daarnaast zien we dat de prijzen voor gebruikte motoren toenemen. Hierdoor besluiten mensen sneller om te kiezen voor een nieuwe motorfiets. De prijsstijging van motorfiets-occasions komt mede door een tekort aan occasions.”

Mobiliteitsproduct voor woon-werkverkeer
Martijn van Eikenhorst, sectiemanager motoren bij RAI Vereniging vult aan: “De weersomstandigheden zijn over het algemeen het hele jaar goed om met de motor te rijden, waardoor er meer gereden kan worden. Ook de zakelijke markt ontdekt steeds meer de motorfiets als volwaardig mobiliteitsproduct voor woon-werkverkeer. Verder blijft motorrijden simpelweg een heerlijke vrijetijdsbesteding. Kortom de motorfiets zit al jaren in de lift en we verwachten dat deze stijging door blijft zetten.”

Toename aantal rijbewijzen
De populariteit is ook terug te zien in de groei van het aantal behaalde A-rijbewijzen. In totaal zijn er zijn vorig jaar ruim 30.000 A-rijbewijzen gehaald. Opvallend detail is dat 78% van de rijbewijzen is behaald door 21- t/m 35-jarigen. “De motor is een toegankelijk en betaalbaar mobiliteitsproduct, zeker voor jongeren”, aldus Martijn.

Top 3 verkoopstijgers
Met name Honda, BMW en Ducati hebben het erg goed gedaan dit eerste half jaar. Gemiddeld steeg de markt met 13%, zij stegen met tenminste het dubbele.

  1.  Honda (1.658 registraties, 30% stijging t.o.v. 2022)
  2.  Ducati (455 registraties, 28% stijging t.o.v. 2022)
  3.  BMW (1.394 registraties. 26% stijging t.o.v. 2022)

Alcaraz en Rybakina door op Wimbledon, bijna alles verregend

Het was dinsdag een drijfnatte dag op het heilige gras van Wimbledon: maar liefst 69 wedstrijden moesten worden gestaakt of konden überhaupt geen doorgang vinden, alleen op het Centre Court en baan één - de banen met een dak - kon de hele dag gespeeld worden.

Bij de vrouwen nam de als derde geplaatste titelverdedigster Elena Rybakina uit Kazachstan het op tegen Shelby Rogers. De Amerikaanse maakte het haar even goed lastig, maar Rybakina herstelde zich keurig: 4-6, 6-1, 6-2. Aryna Sabalenka (2) had het vanaf het begin al niet zo moeilijk met de Hongaarse Panna Udvardy, die met 6-3, 6-1 aan de kant werd geschoven door de Wit-Russische. De Tunesische Ons Jabeur (6) won op haar beurt met twee keer 6-3 van Magdalena Frech uit Polen.

De nummer één van de wereld bij de mannen, Carlos Alcaraz, maakte een wat hardhandig einde aan de carrière van de Franse veteraan Jeremy Chardy: 6-0, 6-2, 7-5. Publiekslieveling Andy Murray nam het op het Centre Court op tegen landgenoot Ryan Peniston en begon met 6-3, 6-0, 6-1 zowaar prima aan zijn toernooi. Landgenoot Cam Norrie (12) opende met een 6-3, 4-6, 6-1, 6-4 overwinning op de Tsjech Tomas Machac.

De overige duels, waaronder van de Nederlanders Gijs Brouwer, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp, werden uitgesteld naar de woensdag.

Tour: Etappe 5 - Het eerste voorzichtige bergritje

De vierde etappe van de Tour de France leverde weer een wat bijzondere sprint op, met de ene na de andere valpartij - op het oog allemaal niet al te heftig, gelukkig. Jasper Philipsen zegevierde uiteindelijk na fraai leadoutwerk van Mathieu van der Poel, vandaag wordt het allemaal een ander verhaal.

Zoals we zien in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier vertrekken de renners vanuit Pau, waar de Tour al honderdduizend keer is neergestreken. Na een kilometer of zeventig grotendeels vlak moet er geklommen worden en het is er gelijk één van de buitencategorie: de Col de Soudet, dik vijftien kilometer aan gemiddeld ruim zeven procent, bepaald niet makkelijk.

Na de Soudet en de afdaling daarvan volgen nog twee klimmen, één van de derde en één van de eerste categorie. Met name de Col de Marie Blanque is lastig: bijna acht kilometer aan gemiddeld 8,6 procent. Die dalen we af om vervolgens het laatste stukje naar de finish in Laruns af te werken, waar de laatste meters ook weer een beetje omhoog lopen.

De heren zetten even na één uur koers vanuit Pau en rond vijf voor half twee wordt dan de startvlag gezwaaid, de finish staat na slechts 163 kilometer tussen kwart over vijf en tien voor zes gepland. Zowel de NOS als Sporza lijken zowaar gelijk live te zijn, Eurosport is er uiteraard ook gewoon weer bij op Eurosport 2 en de digitale kanalen.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Arbeidsmigrant van buiten de EU vaak een mannelijke kennismigrant

Eind 2021 woonden 87 duizend arbeidsmigranten afkomstig van buiten de Europese Unie of een EFTA-land (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland), in Nederland. Deze groep bestond voor een groot deel uit mannen (71 procent) en was relatief jong: 67 procent was jonger dan 40 jaar. Iets meer dan de helft van de arbeidsmigranten van buiten de EU/EFTA kwam uit Azië. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over arbeidsmigratie.

Bijna de helft (46 procent) van deze arbeidsmigranten was kennismigrant. Dit zijn hoogopgeleide arbeidskrachten die door Nederlandse werkgevers zijn aangetrokken. Een kleinere groep verbleef in Nederland via een regeling voor wetenschappelijk onderzoekers of werd binnen een bedrijf, met een vestiging buiten de EU/EFTA, overgeplaatst naar Nederland als Intra-Corporate Transferee (ICT-regeling).

Meeste arbeidsmigranten in zakelijke dienstverlening
Van de arbeidsmigranten van buiten de EU/EFTA werkte de meerderheid in de dienstensector. De meesten werkten in de sector Zakelijke dienstverlening (24 procent), bijvoorbeeld in de technische of financiële adviesbureaus. Ook in de sector Informatie en communicatie werkten relatief veel arbeidsmigranten (23 procent), vooral in het ontwikkelen, produceren en uitgeven van software. In de sector Handel, vervoer en horeca werkte 21 procent. Sectoren waar de minste arbeidsmigranten van buiten de EU/EFTA werkten zijn Cultuur en recreatie, Bouwnijverheid, Landbouw, bosbouw en visserij en Verhuur, handel en onroerend goed.

Van de arbeidsmigranten in loondienst had 94 procent een arbeidsovereenkomst voor 30 uur per week of meer. Vrouwen (51 procent) en mannen (55 procent) werkten bijna even vaak in voltijd (35 uur of meer).

Meeste arbeidsmigranten in Amstelveen
Gemeenten waar naar verhouding de meeste arbeidsmigranten van buiten de EU/EFTA woonden zijn Amstelveen (57 per duizend inwoners), Eindhoven (28 per duizend inwoners) en Amsterdam (23 per duizend inwoners). In alle steden met een universiteit is het aantal arbeidsmigranten relatief hoog. Dit zijn gemeenten met veel werkgelegenheid voor hoogopgeleiden.

Vooral vrouwelijke gezinsmigranten mee met arbeidsmigranten
In 2021 verbleven ruim 58 duizend partners en kinderen van arbeidsmigranten van buiten de EU/EFTA in Nederland. Het grootste deel van deze gezinsmigranten bestond uit vrouwen (70 procent). 40 procent was thuiswonend kind.

Ruim 40% van de Nederlanders wil niet extra betalen voor duurzame energie

Ruim 40 procent van de Nederlanders is niet bereid om ook maar een cent extra uit te geven voor een duurzaam energiecontract. Dit blijkt uit onderzoek van energievergelijk.nl onder 1.055 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard.

34 procent van de Nederlanders geeft aan dat ze prijs belangrijker vinden dan duurzaamheid bij het kiezen van een energieleverancier. Een magere 19,6 procent kiest duurzaamheid als belangrijkste factor. 46,4 procent ziet prijs en duurzaamheid als gelijkwaardige overwegingen bij het kiezen van een energieleverancier. De bereidheid om extra te betalen voor duurzame energie is echter opvallend laag, wat suggereert dat veel Nederlanders economische belangen voorop stellen boven milieubewuste keuzes.

Portemonnee boven milieu
44,3 procent van de Nederlanders is niet bereid om extra te betalen voor een energiecontract als in ruil daarvoor de geleverde energie duurzaam is, bijvoorbeeld wind- of zonnestroom met CO2-gecompenseerd gas. Slechts 5,9 procent van de respondenten is bereid om 10 euro of meer per maand extra te betalen voor duurzame stroom (en gas). De meerderheid van degenen die bereid zijn extra te betalen (29,4 procent), zou tussen de 1 en 5 euro extra per maand uitgeven. 4,5 procent weet het niet. "Als het op de daadwerkelijke euro’s en het milieu aankomt, houdt de Nederlander de hand op de knip", stelt energiedeskundige Koen Kuijper.

Generatiekloof
Toch zijn er wel grote verschillen merkbaar tussen leeftijdsgroepen, blijkt uit het onderzoek. Jongere respondenten (onder de 30 jaar) blijken het meest bereid om de portemonnee open te trekken voor duurzaamheid, met 62,9 procent die aangeeft bereid is maandelijks meer te betalen. Ongeveer 12,4 procent zou er zelfs 10 euro of meer per maand voor over hebben. In de leeftijdsgroep 40-49 jaar zijn Nederlanders het minst geneigd om extra te betalen voor duurzaamheid. De meerderheid van deze groep, zo'n 56%, houdt liever geld op zak in plaats van extra te betalen voor een groen contract. Slechts 38,9 procent is bereid in de buidel te tasten, hoewel de meesten hier maximaal 5 euro per maand voor over hebben. "De bevindingen van het onderzoek suggereren een generatiekloof in houdingen ten opzichte van duurzaamheid en de bereidheid om de kosten hiervan te dragen", aldus Kuijper.

‘Echt’ duurzaam
Volgens energievergelijk.nl is een energieleverancier pas echt duurzaam als deze groene stroom levert van Nederlandse bodem en deze elektriciteit direct bij de bron inkoopt. Dus niet via groene stroom certificaten. Daarnaast voorziet een duurzaam energiebedrijf in de levering van CO2-gecompenseerd aardgas. Dit is gas waarvan de CO2-uitstoot na verbranding wordt gecompenseerd, bijvoorbeeld met het planten van bomen.

Nieuwe wet moet zorgen dat weeskinderen tot 28 niet meer dakloos worden

Wanneer kinderen hun ouders verliezen, mogen zij niet meer uit het huurhuis van hun ouders gezet worden. De VVD, ChristenUnie, GroenLinks en BBB willen dat regelen in een initiatiefwet. De wet moet weeskinderen tot hun 28e het recht geven om in hun ouderlijk huurhuis te wonen. Zo meldt AT5.

De wet ziet op sociale huurwoningen. Het is op dit moment al mogelijk voor woningcoöperaties om het contract van overleden huurders te verlengen, zodat de kinderen er langer kunnen blijven woning. Maar dat is nu geen verplichting.

Angst om dakloos te worden
In Nederland worden elk jaar in de leeftijd van 16 tot en met 30 gemiddeld 205 jongeren wees. Van hen wonen er bij het overlijden van zijn of haar ouders gemiddeld 82 in een corporatiewoning. De indieners zeggen dat dit een kleine groep lijkt, "maar de pijn en angst is voor ieder van hen niet te overzien als het weeskind dakloos dreigt te worden".

AT5 sprak drie jaar geleden met de toen 24-jarige Semra Mesfum. Na het plotseling overlijden van haar vader dreigde zij uit haar ouderlijk huurhuis gezet te worden, omdat zij volgens de woningcorporatie geen recht had om in de woning te blijven. Bijna twee maanden later oordeelde de rechter dat Semra toch in de huurwoning van haar vader mocht blijven wonen. Zij gaf aan dat zij na die uitspraak rust had en eindelijk tijd had voor rouwen.

Gedragscode en vertrouwen
Tot 2021 konden meerderjarige kinderen na het overlijden van hun ouders binnen twee maanden uit de ouderlijke huurwoning worden gezet. Het kabinet vond dit een onwenselijke situatie en zorgde met een nieuwe regeling dat weeskinderen langer de tijd krijgen voor rouwverwerking en de garantie dat ze ook daarna niet meer op straat komen te staan.

Sindsdien is er een gedragscode voor woningcoöperaties opgesteld, waarin op grond van vertrouwen is afgesproken dat corporaties in situaties waar ouders overlijden goed gedrag vertonen. Volgens de indieners van de initiatiefwet blijkt dat "een gedragscode onvoldoende vertrouwen biedt en de problematiek niet oplost".

Daarom willen zij dat wettelijk vastgelegd wordt dat weeskinderen tot hun 28ste het recht hebben op het voortzetten van het huurcontract. "Het blijven wonen in het ouderlijk huis is van cruciaal belang voor het toewerken naar een gezonde volwassen toekomst na de opgelopen traumatische ervaringen", benadrukken de indieners.

Franse spoorwegmaatschappij moet boete betalen wegens doodrijden kat

De Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF moet een boete van 1000 euro betalen voor nalatigheid in verband met de dood van een kat. Dit werd gemeld door Franse media.

Het dier wist te ontsnappen op het Parijse station Montparnasse en verstopte zich onder een gereedstaande hogesnelheidstrein. Ondanks dat de eigenaren van de kat, een vrouw en haar dochter, twintig minuten lang probeerden om het treinpersoneel ervan te overtuigen om niet te vertrekken totdat het dier was gevonden, vertrok de trein toch richting Bordeaux.

Helaas werd de kat overreden en overleed. De eigenaren kregen ter compensatie een gratis treinkaartje naar Bordeaux aangeboden. Dierenrechtenorganisatie 30 Millions d’Amis heeft uiteindelijk juridische stappen ondernomen. Naast de boete moet de SNCF nu ook beide eigenaren een schadevergoeding van 1000 euro betalen.

Laagste energieverbruik in Nederland sinds 1990

In 2022 is in Nederland 10 procent minder energie verbruikt dan in 2021. In totaal werd 2732 PJ (petajoule) energie verbruikt: het laagste niveau sinds 1990. Het verbruik van aardgas daalde zelfs met 21 procent ten opzichte van 2021, doordat aardgas-intensieve activiteiten zijn verminderd. Daarnaast daalde ook het verbruik van olie als grondstof. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De energiemix van Nederland bestaat uit olie, aardgas, kolen, hernieuwbare energie en overige energiedragers (kernenergie en afval). Het gemiddelde aandeel aardgas in de energiemix in de periode van 1990 tot en met 2022 was 45 procent, met als hoogtepunt 50 procent in 1991. In 2022 was het aandeel met 36 procent het laagst. In 2010 werd de grootste hoeveelheid aardgas verbruikt: 1 683 PJ. Daarvan was in 2022 nog 59 procent over: 994 PJ.

Het olieverbruik is 4 procent gedaald in 2022 ten opzichte van 2021. Olie heeft nu een aandeel van 39 procent in de energiemix. Hernieuwbaar, kolen en de overige energiedragers vormen samen het resterende kwart van de energiemix. Daarbij is het verbruik van kolen gelijk gebleven, terwijl het verbruik van hernieuwbare energie is gestegen. 

Alle sectoren verbruikten minder aardgas
Het totale aardgasverbruik is in 2022 met 21 procent gedaald van 1 256 PJ naar 994 PJ. In absolute zin was de daling van het aardgasverbruik bij woningen het grootst met 67 PJ, een reductie van 22 procent. Deze daling komt door het warmere weer en door de inspanningen om gasverbruik te minimaliseren. In de dienstensector was de daling met 15 procent kleiner dan bij woningen.

In de landbouw was de daling van aardgasverbruik met 31 procent relatief het grootst van alle sectoren. De daling in de landbouw wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoge aardgasprijzen. Aardgasverbruik in de landbouw zit namelijk vooral bij de glastuinbouw, waar aardgasverbruik een relatief groot deel van totale kosten vormt. Daarnaast droeg het relatief warme en zonnige weer bij aan vermindering van het gasverbruik in de landbouw.

De daling van aardgasverbruik in de energiesector komt voor ruim de helft (35 van de in totaal 61 PJ) bij de elektriciteitsproducenten vandaan, die minder elektriciteit uit aardgas hebben gemaakt. In de energiesector is ook een sterke daling bij de olieraffinaderijen, die met een daling van 24 PJ hun aardgasverbruik halveerden, terwijl de totale hoeveelheid verwerkte olie ongeveer gelijk bleef. Een deel van de verklaring hiervoor is het toegenomen gebruik van olierestgassen en lpg voor productie van warmte en waterstof.

Daling aardgasverbruik nijverheid vooral binnen chemie
Het aardgasverbruik in de nijverheid is in 2022 met 18 procent gedaald van 355 naar 292 PJ. Deze daling is vooral terug te voeren op de chemische industrie, waar het verbruik met 50 PJ gedaald is. In andere sectoren van de nijverheid, zoals de voedings- en genotmiddelen industrie, was de daling veel minder sterk.

De daling binnen de chemische industrie zat vooral bij een beperkt aantal aardgas-intensieve bedrijven die hun productie hebben afgeschaald. Net als voor de glastuinbouw geldt dat aardgasinkoop voor deze bedrijven een groot deel van de kosten vormt, waardoor de hoge aardgasprijs van 2022 sterk gevoeld is.

Met wereldwijd gemiddeld 17 °C was maandag warmste dag in meetgeschiedenis

Volgens de United States Weather Service was afgelopen maandag wereldwijd de warmste dag ooit geregistreerd. De National Centers for Environmental Forecasting zeiden dat de gemiddelde temperatuur op aarde 17,01 graden Celsius heeft bereikt. 

Hiermee werd het vorige record van augustus 2016 met 16,92 graden Celsius overtroffen. Onderzoeker Friederike Otto, van het Grantham Institute aan het Imperial College London, gespecialiseerd in klimaatverandering en het milieu, zei dat het geen mijlpaal was om te vieren. Het is volgens haar eerder een doodvonnis voor mensen en ecosystemen.

Hittegolven in vele delen van de wereld
De afgelopen weken hebben veel delen van de wereld te kampen gehad met hitte en droogte. Noord-Afrika registreerde temperaturen van bijna 50 graden. De hittegolven hielden aan in het zuiden van de Verenigde Staten en in China. Ook op Antarctica stegen de temperaturen ongewoon hoog.

Vrijspraak voor agent die man sloeg bij aanhouding

Een 45-jarige agent uit Deventer is door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van mishandeling. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij bij een aanhouding een man meerdere keren in zijn gezicht sloeg, maar was dat geweld gerechtvaardigd.  

Aanhouding
Op 23 september 2020 hield de agent in Diepenveen samen met een collega een man aan. Dit speelde zich af in de slaapkamer van die man. Ondanks meerdere verzoeken van de agenten om mee te werken, weigerde hij dat. Beide agenten hebben achteraf verklaard dat zij de man hebben gewaarschuwd dat ze geweld zouden gebruiken als hij niet mee zou werken. Omdat de 45-jarige agent, de verdachte in deze zaak, de situatie als bedreigend inschatte, besloot hij de man te overmeesteren en gecontroleerd naar de grond te brengen. Nog steeds lukte het niet om de man te boeien. Door zijn verzet voelde de agent zich genoodzaakt om de man met een duw op de borstkas naar de grond te werken. Eenmaal op de grond sloeg de agent de man meerdere keren met zijn vuist in zijn gezicht. 

Moment van de vuistslagen
Zowel de man die werd aangehouden als de collega van de agent verklaarden achteraf dat de agent al vuistslagen gaf toen ze nog tegenover elkaar stonden. Dus voor de worsteling op de grond. Maar daar gaat de rechtbank niet in mee. De agent heeft tijdens alle verhoren en op zitting consistent en geloofwaardig verklaard. Ook over de vuistslagen tijdens hun worsteling. De rechtbank is er op grond van die verklaringen en de gang van zaken zoals die uit het dossier blijkt niet van overtuigd dat de agent voor de worsteling op de grond de man in zijn gezicht heeft geslagen. De verklaringen van de collega van de agent zijn tegenstrijdig en omdat ze vanuit haar beleving spreekt, zijn ze mede daardoor vaak onvoldoende feitelijk. Daar komt bij dat ze mogelijk niet alles goed heeft kunnen zien, omdat ze tijdens de aanhouding schuin achter de agent stond. De verklaringen van de man die werd aangehouden zijn volgens de rechtbank op bepaalde onderdelen aantoonbaar onjuist. Zo zegt hij dat hij niet is gewaarschuwd dat er geweld zou worden gebruik. Dit staat haaks op de verklaringen van beide agenten. 

Vrijspraak
Gelet op de onoverzichtelijke, escalerende situatie die mogelijk gevaarlijk was voor de agent en zijn collega, is de rechtbank van oordeel dat de vuistslagen in het gezicht van de man gerechtvaardigd waren. De agent zat, in een kleine slaapkamer, bovenop een verzettende man die hij niet onder controle kreeg. Dit rechtvaardigde het gebruiken van geweld. De rechtbank oordeelt dat bij dit geweld geen grenzen zijn overschreden. De agent wordt daarom vrijgesproken van mishandeling. De officier van justitie had twee weken geleden ook om vrijspraak gevraagd.  

Toename aantal immigranten in 2022 vooral door oorlog Oekraïne

In 2022 kwamen 403 duizend immigranten naar Nederland, 151 duizend meer dan een jaar eerder. Daarmee is de migratie voor het eerst weer hoger dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Een groot deel van deze toename hangt samen met de oorlog in Oekraïne. Ook de migratie uit andere landen van buiten de Europese Unie of een EFTA-land (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) nam toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over migratiemotieven.

Ruim 108 duizend mensen kwamen in 2022 naar Nederland door gebruik te maken van de richtlijn tijdelijke bescherming vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook het aantal overige niet-EU/EFTA-immigranten nam toe, vergeleken met een jaar eerder (+35 procent), net als het aantal EU-/EFTA-immigranten (+ 10 procent). Het aantal Nederlanders dat terugkeerde naar Nederland daalde.

Sterke toename immigratie door oorlog Oekraïne
Het totale aantal niet-EU/EFTA-immigranten nam in 2022 toe met bijna 140 duizend tot 230 duizend. Bijna de helft van hen kwam naar Nederland door gebruik te maken van de richtlijn tijdelijke bescherming vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook het aantal immigranten dat met andere motieven naar Nederland kwam is gestegen. Vooral het aantal kennismigranten (65 procent) en gezinsmigranten (35 procent) nam toe. Gezinsmigranten trekken vaak in bij kennismigranten en in mindere mate bij asielmigranten.

Meer dan de helft van de asielmigranten kwam uit Syrië (52 procent). Andere landen waar relatief veel asielmigranten vandaan kwamen zijn Turkije, Afghanistan, Jemen en Eritrea.

Kennismigranten kwamen vaak uit India. Ook waren er relatief veel kennismigranten met de Turkse, Russische of Zuid-Afrikaanse nationaliteit. Opvallend is dat het aantal Russische kennis- en gezinsmigranten in 2022 is verdrievoudigd, vergeleken met eerdere jaren.

Werk het voornaamste doel voor EU/EFTA-immigranten
In 2022 kwamen 129 duizend EU/EFTA-immigranten naar Nederland, 9 duizend meer dan een jaar eerder. Werk was in 2021 de belangrijkste reden voor EU/EFTA-immigranten om naar Nederland te komen, gevolgd door gezinsmigratie.

Retourmigratie
Immigranten uit een EU/EFTA-land vertrekken vaker dan de overige migranten op een later moment weer uit Nederland. Tien jaar na immigratie heeft bijna de helft van de niet-EU/EFTA-immigranten Nederland verlaten. Bij EU/EFTA-immigranten is dit bijna drie kwart.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.