Oekraïne zet Unilever op lijst van 'oorlogssponsors'

Unilever blijft geld verdienen in Rusland. Terwijl Oekraïne een onmiddellijke terugtrekking uit het land eist, verdedigt het bedrijf zijn aanwezigheid in Rusland.

Oekraïne heeft de Britse consumptiegoederengroep Unilever toegevoegd aan zijn lijst van "internationale oorlogssponsors". De reden van dit besluit is dat Unilever zaken blijft doen in Rusland.

Het National Anti-Corruption Agency rechtvaardigde de beslissing met de aanwezigheid van het bedrijf in Rusland en de "hoge belastingafdracht" aan de Russische staat. Als gevolg hiervan steunt Unilever de "economie van de agressor" en de "voortzetting van de Russische oorlog tegen Oekraïne", aldus de Agency.

Unilever verdedigt het zaken doen in Rusland

Unilever zei dat het vasthield aan de eerdere verklaring van februari waarin de oorlog in Oekraïne werd veroordeeld als een "wrede" en "zinloze" daad van de Russische staat. Unilever is gestopt met importeren en exporteren, maar levert "voedsel en hygiëneproducten (...) gemaakt in Rusland aan de mensen van het land zelf", zei het.

Unilever vertelde de BBC dat terugtrekken uit Rusland niet gemakkelijk zou zijn. De bedrijven zouden kunnen worden toe-geïgend of overgenomen door de Russische staat. Tot nu toe heeft het bedrijf geen manier gevonden om het bedrijf te verkopen op een zodanige manier dat de Russische staat er niet van profiteert en tegelijkertijd de werknemers aldaar te beschermen. Het voortzetten van de onderneming onder “strikte voorwaarden” is daarom op dit moment de beste keuze.

Het kan zelfs moeilijk zijn voor westerse bedrijven om zich terug te trekken uit Rusland. Het Kremlin oefent druk uit op bedrijven om hun investeringen in het land te houden - soms zelfs met behulp van inlichtingendiensten. Volgens een bericht in de Financial Times zijn er plannen om "onvriendelijke" westerse bedrijven in beslag te nemen en de activa tegen spotprijzen over te nemen.

Unilever heeft 303 miljoen euro belastingen afgedragen aan Rusland
Unilever staat bekend om haar merken als Dove toiletartikelen, Magnum ijs en Cif schoonmaakproducten. In Londen demonstreerden Oekraïense en Britse activisten maandag voor het hoofdkantoor van Unilever. Op een poster stond een advertentie van Dove met gewonde Oekraïense soldaten in plaats van de gebruikelijke vrouwelijke modellen.

Volgens bedrijfscijfers behaalde Unilever in 2022 ongeveer twee procent van haar nettowinst met activiteiten in Rusland. Als gevolg hiervan betaalde het bedrijf ongeveer € 303 miljoen aan belastingen in het land.