Serviërs leveren na oproep ruim 100.000 wapens en miljoenen kogels in

In Servië zijn meer dan 100.000 illegale wapens uit particulier bezit ingeleverd, waaronder handwapens en mijnen. De regering had hiertoe opgeroepen na twee schietincidenten. De protesten tegen geweld en de president Vucic houden aan.

Na twee schietpartijen in mei waardoor in totaal 18 dodenvielen riep de regering op om illegale wapens in te leveren, er zou niet worden beboet of vervolgd voor verboden wapenbezit. Hierop zijn in totaal 108.833 wapens uit illegaal bezit ingeleverd. Dit verklaarde een politiewoordvoerster in Belgrado volgens het Servische persbureau Tanjug. 

De deadline voor het ongestraft inleveren van wapens liep vrijdag om middernacht af, nadat deze al een keer was verlengd. Volgens de politie zijn er ongeveer 82.400 handwapens, ongeveer 26.500 mijnen en andere explosieven en 4,2 miljoen stuks munitie ingeleverd.

Aanhoudende protesten tegen geweld en regering
Sinds de twee schietpartijen in mei zijn tienduizenden mensen herhaaldelijk de straat opgegaan in Belgrado en andere steden, ook gisteren. Diverse partijen en burgerbewegingen hadden opgeroepen tot de demonstraties.

In Belgrado stroomden de demonstranten toe naar het hoofdkwartier van de particuliere omroep 'Pink TV'. Ze beschuldigden de door de overheid gecontroleerde boulevardzender van het aanzetten tot haat en geweld. De woede van de burgers is ook gericht tegen president Aleksandar Vucic en de regering. Zij worden ervan beschuldigd dit klimaat van geweld niet te hebben voorkomen.

De twee moordpartijen hebben de Servische samenleving diep geschokt. Op 3 mei schoot een 13-jarige student negen klasgenoten en een bewaker dood op zijn school in het centrum van Belgrado. Een dag later doodde een jongeman acht mensen met vuurwapens in een dorp in de buurt van Belgrado. De twee schietpartijen hielden geen verband met elkaar.