Huurder weigert onderhoud tuin, rechter stelt termijn met 5.000 euro dwangsom

Een huurder van een woning in Amsterdam heeft zijn tuin zo erg verwaarloosd dat deze er onverzorgd uitziet en planten over de erfgrens heen groeien. De rechter heeft besloten dat de huurder een maand krijgt om alles terug te snoeien. Doet de man dat niet, dan moet hij een dwangsom betalen die kan oplopen tot 5.000 euro. Zo meldt AT5.

In de huurvoorwaarden van de woning staat dat de huurder zijn tuin moet onderhouden. Verhuurder De Alliantie heeft de man 'veel kansen gegeven om zijn toezeggingen na te komen'. "Dat leverde echter niets op en de huurder weigerde mee te werken aan inspectie van de tuin door de verhuurder", stelt de Rechtbank. Ook hebben omwonenden last van deze tuin. 

De man zou eerder wel meerdere beloftes hebben gedaan om de tuin bij te houden, maar kwam deze niet na. Hierna reageerde hij niet meer op het dringende verzoek de overwoekerde tuin bij te houden. 

Binnen een maand moet hij zorgen dat de tuin 'een verzorgde indruk maakt', dat alle planten 'zo teruggesnoeid zijn dat deze niet hoger dan twee meter reiken' en 'dat deze niet langer de erfgrens overschrijdt'. Zo niet, moet hij per dag na de uitgesproken veroordeling 25,00 euro betalen, die dus kan oplopen tot een dwangsom van 5.000 euro in totaal.