Koning biedt excuses aan voor slavernijverleden bij nationale herdenking

Koning Willem-Alexander bood vanmiddag zijn excuses aan voor de rol van de Nederlandse staat in de slavenhandel. Dat deed hij tijdens de Nationale Herdenking Slavernijverleden in het Oosterpark. De koning noemde in zijn toespraak ook de rol van de koninklijke familie. Zo meldt AT5

De koning maakte de excuses namens de regering, maar hij zei de excuses zelf met hart en ziel en intens te beleven. Hij wees erop dat de stadhouders, de voorouders van de koning, ten tijde van de slavenhandel geen actie hebben ondernomen om die te stoppen.

Ze handelden daarbij volgens de toen geldende wetten, maar volgens de koning heeft onder andere de Tweede Wereldoorlog laten zien dat je je niet achter wetten kunt blijven verschuilen. Op een gegeven moment is er volgens hem een plicht om op te treden.

Half miljard
Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de koninklijke familie flink geld heeft verdiend aan de Nederlandse kolonies. Het gaat om een bedrag van omgerekend een half miljard.

Voor het eerst hield de koning een toespraak op de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Hij heeft hierbij in navolging van premier Rutte zijn excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Een gebaar waar veel mensen naar uitgekeken hebben.

Behalve de koning en de koningin zijn ook minister-president Rutte en de ministers Kaag, Weerwind, Bruins Slot, Dijkgraaf en Yesilgöz -Zegerius bij de herdenking in het Oosterpark aanwezig.