FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 juli 2023

Hitte, storm, wisselvallig of toch droog?

Mogge! 

Ik kom weer eens even buurten.  

Het ziet er namelijk best interessant uit op de weerkaarten. Na een zeer lange periode waarin er eigenlijk niets gebeurde op weergebied zijn de bordjes inmiddels wel een beetje verhangen, zonder te overdrijven. 

Ik vind de weermodellen met name qua neerslag enorm wisselen. Aan de andere kant komt er een mogelijke (korte) hitte-opstoot aan vanuit het zuiden. Tussendoor zien we met name tussen dinsdagavond en woensdagochtend de mogelijkheid van een zeer venijnige randstoring die pal over ons land kan gaan trekken. Mogelijk kan dat tot kortstondig tot windstoten leiden van ruim 90 km per uur en mogelijk zelfs nog zwaarder. Dat in combinatie met alle bomen die vol blad staan en de daarbij behorende zware regen- en onweersbuien. 

In de atmosfeer moet dan wel alles perfect kloppen, en ik denk op dit moment dat het daar zeker nog veel te vroeg voor is. Feit is wel dat de kansen op buien met name in die periode wel vrij groot zijn, dit in tegenstelling tot de dagen daarna, en ook op maandag is het niet al te onrustig. 

Dus daarom onderschat ik die periode tussen dinsdagavond en woensdagochtend ook zeker niet. 

Daarna zien we ook de mogelijkheid tot een perfecte stroming tot een paar zeer hete dagen. Met een bovenluchtstroming pal uit het zuiden en een depressie die zich ver genoeg ten westen van ons bevind, dan zijn thermische uitschieters beslist niet uitgesloten. Dan moet je inderdaad wel denken aan zo'n 30 op de Wadden tot 37 graden in het zuiden. De praktijk leert inmiddels wel dat de 40 graden dan wel in de buurt komt.

Echter, ook in dit geval zal alles gewoon perfect moeten vallen, want als die depressie toch meer oostelijk komt te liggen, dan gaat het hele feest niet door. 

Dat het erg lastig is, dat bleek ook de afgelopen 24 uur. Er werd namelijk nauwelijks neerslag van betekenis berekend, alleen op de Wadden was er zo'n 10 mm mogelijk. De praktijk leert echter dat de hoeveelheden aanzienlijk groter werden, ondanks dat het een warmtefront was. Heerhugowaard, Uitgeest, Alkmaar, en Beverwijk scoorden allemaal ruim boven de 20 mm. 

Uw eigenste Primusch moest het met slechts 13 mm doen. In de rest van het land viel (veel) minder, maar een fraaie dag was het nergens. 

De moraal van het verhaal: Ondanks dat er op veel plaatsen nog niet zo veel regen is gevallen, zijn de weerkaarten wel véél leuker om te volgen, en dat er van een oersaaie blokkade voorlopig geen sprake meer is, doch, ook een echt wisselvallige periode is ook zeker niet aan de orde. 

In ieder geval, het is oprecht leuk om de weerkaarten te volgen.  

Tot ziens! 

Weeramateur-amateur P.  

Van alles wat (Foto: Stephan5)
De tijden dat het nog prima vertoeven was alhier. Zonnetje en rust... (Foto: Stephan5)

Explosief gaat af in Breda, ruiten vernield, auto's beschadigd

In de nacht van vrijdag op zaterdag is aan de Meidoornstraat in Breda een explosief afgegaan. Er raakte niemand gewond. Door de knal zijn de ruiten van twee woningen aan de voorzijde vernield. Ook twee auto's, een dak van een overkapping en een scootmobiel raakten beschadigd. De politie doet onderzoek naar de explosie. De twee gedupeerde bewoners hebben aangifte gedaan.

Zaterdag 1 juli 2023 klonk rond 04.20 uur een luide knal in de wijk Tuinzigt. In de Meidoornstraat bleek een explosief afgegaan te zijn. Van twee woningen waren alle ruiten aan de voorzijde kapot. Ook waren de dakpannen van een overkapping gevlogen.

Overal op straat lagen glasscherven en kapotte dakpannen. In die woningen hing rook maar er was geen sprake van brand. De hevig geschrokken bewoners stonden buiten. In de ene woning waren op het moment van de explosie drie bewoners en in het andere pand waren vier personen aanwezig. Onderzoek De politie heeft direct een sporenonderzoek ingesteld, een buurtonderzoek gehouden en bekijkt camerabeelden.

Adam Yates wint voor zijn tweelingbroer openingsrit in Tour de France

De eerste etappe in de Tour de France is Adam Yates. De renner van UAE Team Emirates was in de afdaling van de laatste klim weggereden samen met zijn tweelingbroer Simon Yates. De twee Britten bleven vooruit, waarna Adam Yates op de oplopende finishstrook de sterkste was voor zijn broer. Adam Yates is ook de eerste leider in de Tour de France.

Pascal Eenkhoorn, debutant in de Tour, maakte deel uit van de vroege vlucht van vijf renners. De voormalig Nederlands kampioen namen meer dan twee minuten voorsprong, maar het peloton bleef de kopgroep opjagen en met vijftig kilometer van de finishstreep werd de kopgroep bijgehaald. Onderweg pakte Eenkhoorn wel wat punten voor de bergtrui en won de tussensprint.

Nadat de kopgroep was ingelopen bleef het tempo hoog in het peloton. Op de voorlaatste klim van de dag Côte de Vivero bleef UAE samen met Jumbo-Visma het tempo bepalen. Niemand geraakte weg en het was Neilson Powless, die als eerste boven kwam en zondag in de bolletjestrui mag starten.

Richting de slotklim Côte de Pike was er nog een valpartij Enric Mas en Richard Carapaz waren daarbij de grootste slachtoffers. Mas moest opgeven, terwijl Carapaz vijftien minuten verloor. Op de slotbeklimming koos Tadej Pogacar vlak voor de top voor de aanval. Alleen Jonas Vingegaard en de verrassende Victor Lafay mee. Net na de top kon er een groep van een tiental renners aansluiten waarna de snel een aanval kwam van Adam Yates. Simon Yates volgde zijn tweelingbroer en samen reden ze naar de meet. Op het oplopende deel was Adam Yates net te sterk voor zijn broer en pakte naast de ritzege ook de eerste gele trui. In de achtergrond toonde Pogacar hoe sterk hij al is en sprintte naar de derde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Verstappen zegeviert in sprintrace in Oostenrijk

Max Verstappen heeft de sprintrace van de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. Op een natte baan wist de Nederlander na een stevig gevecht in de eerste ronde teamgenoot Sergio Perez te verschalken die tweede werd. De derde positie was voor Carlos Sainz, terwijl Nyck de Vries als zeventiende afgevlagd werd.

Verstappen startte de sprintrace in Spielberg op een natte baan vanaf poleposition. Valtteri Bottas probeerde het op mediums, maar ging al voor de start naar binnen voor natweerbanden. Verstappen was goed vertrokken, maar teamgenoot Perez was nog beter weg en greep de leiding. Beide Red Bull-coureurs vochten een bikkelhard gevecht uit, waarbij Verstappen aan het langste eind trok, voor Nico Hülkenberg die profiteerde en Perez. Verliezer was Lando Norris die in het gevecht terugviel.

Na tien van de 24 ronden had Verstappen al een gat van ruim zeven seconden getrokken met Hülkenberg die bezoek kreeg van Perez. Daarachter reden Carlos Sainz, Lance Stroll en Fernando Alonso. Twee ronden later wist Perez Hülkenberg te verschalken toen de Haas net iets minder grip had dan de Red Bull, een ronde later volgde Sainz voor plek drie. Verder naar achteren was er om plek acht een heerlijk gevecht tussen Esteban Ocon, Charles Leclerc en Norris.

De eerste die wisselde naar slicks was George Russell vanaf plek elf. De Brit sloot achteraan aan met nog zeven ronden te gaan. Daarna volgden veel meer coureurs, waaronder Hülkenberg die hiermee een plek in de punten op gaf. De slicks waren veel sneller, maar de coureurs op de intermediates hadden een dusdanige voorsprong dat een deel niet hoefde te stoppen omdat de voorsprong groot genoeg was. Enkele andere rijders vielen terug omdat ze niet gestopt waren en kansloos waren tegenover de slicks.

Na 24 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd met een ruime marge voor Perez en Sainz. Stroll pakte de vierde positie, voor Alonso, Hülkenberg, Ocon en Russell die op de streep negen duizendsten tekort kwam voor een extra punt.

Rellen in Frankrijk: geweld, vernielingen en meer dan 1300 arrestaties

Uitgebrande voertuigen, geplunderde winkels: de beelden uit Marseille, Lyon en Parijs lijken op elkaar. Voor de vierde nacht op rij braken er op veel plaatsen gewelddadigheden uit. Meer dan 1300 mensen werden gearresteerd. 

Marseille was gisteravond de hotspot. Overal werd geplunderd. Ook in de tabakswinkel van Alexander. Hij sprak zijn verbijstering uit op de nieuwszender BFM-TV. "Ik sta om 5 uur op, werk, doe mijn best. Eerst moest ik mijn drie werknemers als werkloos aanmelden. Ik heb niets meer, alles is stuk. Macron, doe wat! Zo kan het niet verder. Ik ga het land verlaten, want hier heerst chaos."

Een vergelijkbare reactie in Lyon. "Ik vond mijn kassa 500 meter verderop. Ze ruimden alles op. Degenen die om 4 uur 's ochtends kwamen, waren boos omdat er niet veel meer te plunderen viel. Het waren jeugdbendes - vijf, tien, vijftien man sterk", meldde een eigenaar van een vernielde badmode winkel. De politie was elders ingezet, ze hadden te weinig mensen. 

Het openbaar vervoer werd stilgelegd
De beslissing dat om vanwege veiligheidsredenen in het hele land na 21.00 uur bussen en treinen stopten met rijden, baarde opzien. Op sommige plekken in Parijs werd het openbaar vervoer om 19.00 uur al stilgelegd.

Meer dan 1300 arrestaties
De minister van Binnenlandse Zaken heeft gisteravond zich waarschijnlijk misrekend. Hij sprak van een lagere intensiteit van de rellen. Maar het aantal arrestaties schoot omhoog naar een record - meer dan 1.300. Er werd meer geplunderd maar er werden minder auto's in de brand gestoken en er raakten minder politieagenten gewond.


Koning biedt excuses aan voor slavernijverleden bij nationale herdenking

Koning Willem-Alexander bood vanmiddag zijn excuses aan voor de rol van de Nederlandse staat in de slavenhandel. Dat deed hij tijdens de Nationale Herdenking Slavernijverleden in het Oosterpark. De koning noemde in zijn toespraak ook de rol van de koninklijke familie. Zo meldt AT5

De koning maakte de excuses namens de regering, maar hij zei de excuses zelf met hart en ziel en intens te beleven. Hij wees erop dat de stadhouders, de voorouders van de koning, ten tijde van de slavenhandel geen actie hebben ondernomen om die te stoppen.

Ze handelden daarbij volgens de toen geldende wetten, maar volgens de koning heeft onder andere de Tweede Wereldoorlog laten zien dat je je niet achter wetten kunt blijven verschuilen. Op een gegeven moment is er volgens hem een plicht om op te treden.

Half miljard
Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de koninklijke familie flink geld heeft verdiend aan de Nederlandse kolonies. Het gaat om een bedrag van omgerekend een half miljard.

Voor het eerst hield de koning een toespraak op de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Hij heeft hierbij in navolging van premier Rutte zijn excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Een gebaar waar veel mensen naar uitgekeken hebben.

Behalve de koning en de koningin zijn ook minister-president Rutte en de ministers Kaag, Weerwind, Bruins Slot, Dijkgraaf en Yesilgöz -Zegerius bij de herdenking in het Oosterpark aanwezig.

Van Vleuten toont direct goede vorm en wint tweede etappe Giro Donne

Annemiek van Vleuten heeft direct de macht gegrepen in de Ronde van Italië voor vrouwen. In de tweede etappe van de Giro Donne reed de wereldkampioene direct weg bij haar concurrenten en won met 45 seconden op de nummer twee Cecilie Uttrup Ludwig. Voor Van Vleuten was het haar 100ste profzege.

Vrijdag werd de proloog van 4,4 kilometer in de Giro Donne afgelast van slechte weeromstandigheden en vandaag stond direct een rit op het programma met in de finale de beklimming van de Passo dello Colla, een klim van bijna tien kilometer met een stijgingspercentage van 5,8%. Op de beklimming gingen Elisa Longo Borghini en Gaia Realini van Lidl-Trek in de aanval, waarna Annemiek van Vleuten direct reageerde.

De wereldkampioene ging vervolgens alleen verder en niemand kon Van Vleuten volgen. In de afdaling hield ze haar voorsprong vast en pakte in Marradi na ruim honderd kilometer de winst. Ze won met 45 seconden voorspong voor Cecilie Uttrup Ludwig. De Deense wielrenster won de sprint van de achtervolgende groep. Voor Van Vleuten was het haar 100ste profzege uit haar carriere.

Results powered by FirstCycling.com

Crawford winst verraderlijke F2-race Red Bull Ring, Verschoor crasht vanaf P2

Op een halfnatte Red Bull Ring is zaterdagmiddag de sprintrace van het weekeinde in de Formule 2 afgewerkt. Dat werd behoorlijk chaotisch, met name door de uiterst lastige omstandigheden, waarbij het lastig was om op het juiste moment de juiste banden te hebben.

Jak Crawford had de poleposition te pakken, met Jehan Daruvala naast zich. Op rij twee stonden Arthur Leclerc en Amaury Cordeel, voor Enzo Fittipaldi, Jack Doohan, Kush Maini, Theo Pourchaire, Frederik Vesti en Victor Martins - Richard Verschoor schoof aan op de elfde plek.

De baan was op aan het drogen, maar was nog zeker niet droog, wat resulteerde in een mix van bandenkeuzes wat slicks en regenbanden betreft. Leclerc nam de leiding na een fout van Crawford, voor Pourchaire, Vesti en de sterk naar voren gekomen Verschoor - Dennis Hauger en Crawford volgden, Daruvala had geen grip op zijn slicks en gleed de baan af: safety car.

Veel coureurs kwamen binnen om regenbanden te wisselen voor slicks, maar Leclerc en Verschoor bleven buiten en hadden zo de eerste twee plekken in handen bij de herstart, gevolgd door Crawford, Juan Manuel Correa, Zane Maloney en Ayumu Iwasa.

Verschoor gleed bij de herstart het gras en de vangrails in: safety car, dit keer kwam Leclerc wél slicks halen. Bij de herstart was het nu Crawford op kop, voor Correa, Maloney, Maini, Fittipaldi en Martins. Niet iedereen had de slicks al onder zijn auto, waardoor bijvoorbeeld Maloney in rap tempo volledig naar achteren zakte.

Crawford en Correa hielden stand, Martins schoof op naar plek drie en Isack Hadjar knokte zich razendsnel naar de vierde plek, voor Clement Novalak en Roman Stanek. Na de uitermate chaotische herstartfase bedaarde de boel een beetje en na een paar ronden wist Novalak Hadjar te verschalken voor plek vier.

Martins kwam in zijn ritme en ging voorbij Correa naar plek twee, waarna Novalak de aanval op Correa opende. Dat leverde succes op en ook Hadjar ging er voorbij naar plek vier, waarna de voorste plekken verdeeld waren: Crawford pakte een mooie zege, voor Martins, Novalak, Hadjar en Correa.

Verstappen pakt pole voor sprintrace

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de sprintrace tijdens het grandprixweekend in Oostenrijk. De Nederlandse Formule 1-coureur was op de Red Bull Ring in de sprintkwalificatie een klasse apart en eindigde ruim voor Sergio Perez en Lando Norris. Nyck de Vries kwam tot de veertiende tijd.

Voorafgaand aan de kwalificatie had het geregend, maar de baan was droog genoeg voor slicks. Het betekende veel drukte op de baan en de tijden die sneller en sneller werden. Carlos Sainz had een remprobleem bij zijn Ferrari, maar het team verholp de problemen op tijd zodat de Spanjaard alsnog een tijd neer kon zetten. Voor Lewis Hamilton was het een sessie om snel te vergeten. De Brit zag zijn snelste tijd afgenomen worden vanwege het overschrijden van de baanlimieten en hield vlak voor zijn laatste ronde Verstappen op die op zijn beurt de Brit klem zette voor de eerste bocht. Uiteindelijk konden Guanyu Zhou, Oscar Piastri, Hamilton, Valtteri Bottas en Logan Sargeant uitstappen.

In de tweede sessie kampte ook de Mercedes van Russell met hydraulische problemen aan de stuurinrichting en kon uitstappen. De strijd om plek tien was spannend en het was opnieuw stuivertje wisselen. Uiteindelijk vielen Alexander Albon, Pierre Gasly, Yuki Tsunoda en De Vries buiten de boot.

Verstappen was in het laatste deel de enige die nog veel nieuwe zachte banden over had en profiteerde hier optimaal van. Eerst zette de Nederlander een tijd van 1.04,613 neer om vervolgens nog te verbeteren naar 1.04,440. Op een halve seconde pakte Perez plek twee, voor Norris, Nick Hülkenberg, Sainz, Charles Leclerc, Fernando Alonso, Lande Stroll, Esteban Ocon en Kevin Magnussen.

Racetalent Dilano van 't Hoff (18) overleden na crash op Spa

De Nederlandse coureur Dilano van 't Hoff is zaterdag om het leven gekomen. De coureur van MP Motorsport reed in het Formula Regional Europe Championship, een van de klasses die uiteindelijk richting de 'F1-ladder' leiden, en in race twee van het weekeinde ging het vreselijk fout.

Zaterdagochtend werd race twee enige tijd geneutraliseerd met de safety car, zoals wel vaker. In de hevige regen mocht men weer door, maar in de slotronde schoof de Duitser Tim Tramnitz bovenop de Raidillon vanaf de tweede plek richting de vangrails. Dat was niet al te heftig, en hij rolde langzaam het gras op, maar achter hem ging het een paar seconden later helemaal fout.

Wat er precies is gebeurd valt moeilijk te zeggen: Van 't Hoff reed in het middenveld en de spray van de auto's voor hem maakt het bijna onmogelijk om te zien wat er gebeurde. Wel is op beelden op social media te zien dat hij ineens dwars het rechte stuk op komt schuiven en vervolgens kneiterhard in de zijkant geramd wordt door een achteropkomende auto.

Amper twee uur later kwam de organisatie al met een statement, waarin te lezen was dat Van 't Hoff het ongeluk niet heeft overleefd. Hij mocht slechts 18 jaren jong worden. In 2021 pakte hij met grote overmacht de titel in het Spaans F4-kampioenschap, voor onder meer huidig F3-coureur Pepe Marti.

Aron wint F3-sprintrace in Oostenrijkse regen

Op een behoorlijk natte Red Bull Ring hebben de jongelingen in de Formule 3 zaterdagochtend hun sprintrace afgewerkt. Dat werd best een interessante race, met vooral een vermakelijke slotfase, hoewel niet iedereen het even leuk gevonden zal hebben.

Pepe Marti had de poleposition te pakken, voor Gabriele Mini, Kaylen Frederick, Oliver Goethe, Franco Colapinto en Christian Mansell, en na een extra formatieronde mocht men zich opstellen op de drijfnatte grid. Marti kwam uitstekend weg en pakte de leiding, terwijl Frederick voorbij Mini ging - Goethe kwam überhaupt nauwelijks weg en zakte ver terug.

Paul Aron vertrok geweldig en nam al snel de derde plek over van Mini, die Caio Collet, Zak O'Sullivan en Mansell achter zich aan kreeg. Marti had voorin geen enkel probleem, Frederick, Aron en Mini streden om de tweede plek en Collet, O'Sullivan en de zich wat herstellende Colapinto volgden daar weer achter.

Richting de helft van de race kreeg Frederick het moeilijk en in korte tijd gingen Aron én Mini hem voorbij, maar kort daarna kwam de boel weer bij elkaar: een akkefietje in het middenveld met Rafael Villagomez en Oliver Gray zorgde ervoor dat de safety car naar buiten kwam. Met een paar ronden te gaan konden we door, met Marti, Aron, Mini en Collet voorop - Frederick begon terug te zakken.

Het duurde niet lang voor Aron een aanval plaatste op Marti's leidende positie, met succes, gelijk daarna gevolgd door Mini die ook langs Marti reed. Collet was de volgende die Marti te grazen nam, O'Sullivan volgde kort daarna ook al en tot slot kwam Jonny Edgar er ook nog langs. Aron hield voorin stand en pakte een fraaie zege, Mini en Collet vergezelden hem op het podium.

Tour: Etappe 1 - Grand Départ in wielergek Baskenland

Het is zover, de Tour de France gaat beginnen! Dit jaar niet zomaar in een of ander Frans stadje of een semi-interessante Europese stad, maar in het meest wielergekke gebied op aarde: het Baskenland, in Bilbao om precies te zijn.

Zoals de traditie dicteert heeft FOK!ker Rellende_Rotscholier op het FOK!forum weer een bijzonder uitgebreide voorbeschouwing geschreven, als Baskenlandfan is het dit keer zelfs nog een flink stuk extra uitgebreid - met een beetje doorlezen moet het lukken om tijdens de etappe alles te lezen.

In de genoemde voorbeschouwing wordt natuurlijk ook gekeken naar de kanshebbers voor het klassement en dergelijken, waar we toch vooral een strijd verwachten tussen titelverdediger Jonas Vingegaard en voorganger Tadej Pogacar, met wellicht hier en daar een outsider die iets wil proberen.

Enfin, vandaag dus eerst etappe één, 182 kilometer met start en finish in Bilbao. Het is het Baskenland, dus de benen voor de korte edoch pittige klimmetjes mogen gelijk onder worden gebonden, ze zullen hard nodig zijn. Opletten voor de klassementsrenners ook, men moet erg scherp blijven.

De heren zetten zich om 12.30 uur in beweging, na een neutralisatie van een minuut of 25 gaan we dan echt koersen. NPO2, Eurosport en de Belgische TV zijn er gelijk bij, de finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: waar is de zon?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het is zwaarbewolkt en kan zo nu en dan wat (mot)regen vallen. De zon gaan we vandaag niet zien, waar deze is? Nou ja, achter de wolken dus. Ook vanmiddag is de zon nog niet te zien, het wordt ongeveer 20 graden. De zuidwester wind is matig, aan het water vrij krachtig.

Vanavond trekt de regen naar het oosten weg maar ook dan kan er nog een bui voorkomen. In de nacht naar zondag koelt het af naar 14 graden, maa morgen is ie dan weer te zien; de zon! De komende dagen blijft de temperatuur rond de 20 graden, tegen het eind van de week gaan de temperaturen weer ricting zomerse waarden.

Tot morgen!

Mooie wolkenpartij nabij Winterswijk (Foto: Anouk)
Mooie wolkenpartij nabij Winterswijk (Foto: Anouk) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #976

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hooggerechtshof VS veegt studieschuld-plan Biden van tafel

Het Amerikaanse Hooggerechtshof blokkeerde vrijdag een plan van president Biden om studieleningen kwijt te schelden. De rechters oordeelden in het voordeel van zes conservatieve staten die zich hadden verzet tegen de campagnebelofte van de Democraat. Het plan zou naar verwachting ten goede komen aan 43 miljoen Amerikanen. De leners moeten er nu rekening mee houden dat ze hun aflossingen aan hun studieschuld moeten hervatten.

Biden noemde de uitspraak van de rechtbank onjuist. De kwijtschelding had het leven van miljoenen Amerikanen kunnen veranderen en zou ook goed zijn geweest voor de economische groei van het land, schreef hij in een verklaring. Hij zou geen middel onbeproefd laten om andere manieren te vinden om de hardwerkende middenklasse te hulp komen.

President Biden haalde in een toespraak uit naar de Republikeinse ambtenaren en wetgevers die de rechtszaak steunden die het de Supreme Court mogelijk maakte om het plan voor het kwijtschelden van studieleningen teniet te doen. Hij beschuldigde velen van hypocrisie omdat ze zelf geld hebben ontvangen uit pandemiegerelateerde hulpfondsen’s, terwijl ze zich verzetten tegen de in vergelijking karige tegemoetkoming aan studenten met een studieschuld.

“Sommige van dezelfde gekozen Republikeinen, leden van het Congres die sterk gekant waren tegen hulp aan studenten, hebben zelf honderdduizenden dollars gekregen … verschillende leden van het Congres hebben meer dan een miljoen dollar gekregen - al die leningen zijn kwijtgescholden”, zei hij.

In de toespraak kondigde hij verder aan dat hij nu een gedeeltelijke kwijtschelding van studieleningen zou invoeren op een andere wettelijke basis.

'Woningbouwbazen klussen bij als pandjesbaas'

Uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur blijkt dat commissarissen en bestuurders bij ongeveer twintig woningcorporaties privéwoningen verhuren voor persoonlijk rendement. Daarbij vragen zij vaak hogere huurprijzen dan hun eigen corporaties redelijk vinden. Bovendien verhuren verschillende topfunctionarissen huizen in hetzelfde gebied als hun eigen corporatie, wat de schijn wekt dat zij gebruik kunnen maken van voorkennis.

Woningcorporaties zijn opgericht met gemeenschapsgeld en hebben als taak goede woningen te bouwen en te verhuren tegen betaalbare prijzen. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting heeft aangegeven dat woningcorporaties in de komende tijd een sleutelrol zullen spelen in de aanpak van het woningtekort, om zo meer betaalbare huizen te bouwen.

Na confrontatie met het onderzoek van NOS en Nieuwsuur zijn commissarissen bij zes verschillende corporaties afgetreden. Bestuurders van twee andere corporaties hebben aangekondigd hun vastgoed te verkopen.

Wettelijke regeling voor draagmoederschap

Draagmoederschap wordt bij wet geregeld in Nederland. Tot op heden is er geen specifieke regeling voor ouderschap na draagmoederschap. De ministerraad heeft op voorstel van minister Weerwind voor Rechtsbescherming ingestemd met een wetsvoorstel dat daar verandering in gaat brengen.

Zorgvuldig draagmoederschap
Ouders moeten nu vaak lange en onzekere procedures volgen voordat zij formeel de ouders van het kind kunnen worden. Dat zorgt voor onzekerheid voor het kind, de draagmoeder en de wensouders. Met dit wetsvoorstel wil de minister een regeling treffen voor zorgvuldig draagmoederschap. Als de nieuwe regeling er komt, kan een rechter al voor de conceptie beslissen dat de wensouders meteen vanaf de geboorte wettelijke ouders zijn van het kind. Ook komt er een register waarin informatie wordt opgenomen over het draagmoederschapstraject, zodat het kind later gegevens over bijvoorbeeld de tussen draagmoeder en wensouders gemaakte afspraken kan inzien. Verder wordt vastgelegd wat wensouders voor de draagmoeder mogen betalen – bijvoorbeeld positiekleding – en hoe hoog het bedrag van de vergoeding mag zijn.

Minister Weerwind: “In de eerste plaats zorgen we er met deze wet voor dat kinderen geboren uit draagmoederschap in ieder geval juridisch gezien een goede start maken. Zowel draagmoeder als wensouders weten op deze manier waar ze aan toe zijn. Met een wettelijke regeling voor draagmoederschap, geven we wensouders een overzichtelijk kader zodat zij weten waar zij op moeten letten en wat belangrijk is. Het is aan wensouders om in het belang van hun toekomstige kind verantwoorde keuzes te maken.”

Traject in het buitenland
Ook wensouders die een draagmoederschapstraject in het buitenland volgen, kunnen op deze wet terugvallen. Als voldaan is aan vergelijkbare voorwaarden die in Nederland aan het traject worden gesteld, kan het ouderschap net als voor wensouders die het traject in Nederland doorlopen hebben, meteen erkend worden.

De voorwaarde waaraan zo’n draagmoederschapstraject bijvoorbeeld moet voldoen is dat er een rechterlijke toets aan te pas is gekomen. Ook moet het kind een genetische band hebben met ten minste één van de wensouders. Verder moeten wensouders voorlichting hebben gekregen.

Het wetsvoorstel wordt hierna nog door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer behandeld.

'Forse verhoging van het sociaal minimum is nodig'

Zonder extra maatregelen komen mensen die op het sociaal minimum leven de komende jaren fors geld tekort. Om dat te voorkomen adviseert de Commissie sociaal minimum in haar eerste rapport ‘Een zeker bestaan. Naar een toekomstbestendig stelsel van het sociaal minimum’ verhogingen van het minimumloon, de bijstand en eventueel ook de huurtoeslag. Om armoede bij kinderen te bestrijden moet de kinderbijslag of het kindgebonden budget stevig omhoog. Het rapport is vanmiddag aangeboden aan minister Carola Schouten voor Armoedebeleid.

“Het onderzoek laat zien dat als er niets verandert, mensen met een laag inkomen de komende jaren tot honderden euro’s per maand tekortkomen. En dat ondanks het geld dat het kabinet al in 2022 uittrok om huishoudens te helpen”, stelt voorzitter Godfried Engbersen namens de Commissie sociaal minimum. De Commissie pleit er dan ook voor die tekorten zo snel mogelijk op te lossen.

Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te kunnen leven. Dat bedrag moet genoeg zijn om de kosten voor huur, water, energie en zorg te betalen, de boodschappen te doen, een mobiele telefoon en internet te hebben, de maandelijkse kosten voor zorg, gas, water en licht over te maken en om af en toe een financiële tegenslag op te vangen. Daarnaast moet het sociaal minimum toereikend zijn om in sociaal verband mee te kunnen doen.

Hoeveel huishoudens tekort gaan komen, hangt af van hun samenstelling en de woonplaats. In een realistisch scenario komen alleenstaanden en stellen zonder kinderen bijna 100 tot 200 euro per maand tekort. Een paar met een of meerdere kinderen kan te maken krijgen met een tekort van circa 200 tot bijna 500 euro per maand. Bij alleenstaande ouders met een of meerdere kinderen is het beeld wisselend, sommige huishoudens komen tekort, anderen niet.

De gevolgen van die oplopende tekorten zijn ingrijpend, zo stelt de Commissie. Het raakt mensen niet alleen financieel, maar ook mentaal. Leven met de constante stress door geldtekort gaat ten koste van de lichamelijke en mentale gezondheid van mensen én van hun eigenwaarde. Het risico op eenzaamheid neemt toe en zorgt ervoor dat het lastiger is om goed met geld om te gaan. Het wordt steeds moeilijker om zelf uit armoede te komen. Kinderen die opgroeien in armoede leven ongezonder, leren daardoor slechter en hebben minder kans op een goede toekomst.

“Dat zoveel mensen leven in armoede, kost de maatschappij ook veel”, stelt Engbersen namens de Commissie. “Mensen doen vaker een beroep op zorg, zitten in dure schuldsaneringstrajecten en kunnen daardoor onvoldoende bijdragen aan de samenleving. En dat is nog los van al die professionals in de sociale zekerheid en in het onderwijs die iets proberen te herstellen van de gevolgen van financiële bestaansonzekerheid.”

Om de tekorten bij huishoudens op korte termijn op te lossen stelt de Commissie voor om het minimumloon en de bijstand te verhogen, en eventueel ook de huurtoeslag. Daarnaast moet ook de kinderbijslag of het kindgebonden budget omhoog, in het bijzonder de bedragen voor oudere kinderen. Om tekorten op te lossen, is ongeveer 6 miljard euro nodig.

Alleen het verhogen van het besteedbaar inkomen in lijn met de nieuwe normen voor het sociaal minimum is niet voldoende, zo schrijft de Commissie. Het hele stelsel van het sociaal minimum moet voorspelbaarder en toegankelijker worden zodat huishoudens daadwerkelijk gebruik maken van de voorzieningen waar zij recht op hebben. Ook toegankelijke hulp en ondersteuning zijn belangrijk. Daarover gaat het tweede rapport van de Commissie sociaal minimum. Dat verschijnt na de zomer.

De Commissie sociaal minimum bestaat uit elf leden, allen deskundig op het gebied van de sociale zekerheid, sociaal-economische, fiscale-, juridische vraagstukken en is in juli 2022 ingesteld na een aangenomen motie van Tweede Kamerlid Omtzigt. De Commissie heeft intensief gesproken met burgers, maatschappelijke organisaties en uitvoeringsorganisaties. Dat heeft de Commissie geholpen bij het opstellen van dit rapport. De opdracht van minister Schouten was te onderzoeken wat verschillende huishoudtypen nodig hebben om rond te kunnen komen en om mee te kunnen doen aan de maatschappij, gekoppeld aan de systemen die dat mogelijk moeten maken.

Lees het rapport 'Een zeker bestaan. Naar een toekomstbestending stelsel van het sociaal minimum' van de Commissie Sociaal Minimum. 

Braziliaanse rechters ontnemen Bolsonaro politieke rechten tot 2030

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft voormalig president Jair Bolsonaro schuldig bevonden aan ambtsmisbruik. Hierdoor mag Bolsonaro mag tot 2030 niet meer meedoen in de Braziliaanse politiek. Dat heeft het hoogste electoraal hof van het land besloten. Volgens het hof heeft de rechts-conservatieve politicus als president zijn macht misbruikt door onterecht twijfel te zaaien over het elektronisch stemmen in het land.

Het besluit ontneemt Bolsonaro zijn politieke rechten voor een periode van acht jaar, aldus een meerderheid van de rechters. Als dat zo blijft, zal de extreemrechtse politicus ook worden uitgesloten van de presidentsverkiezingen in 2026 en 2030. De verdediging van Bolsonaro heeft al aangegeven in hoger beroep te gaan.

De procureur-generaal die verantwoordelijk is voor de kieswet had Bolsonaro ervan beschuldigd geruchten over kiezersfraude aan te wakkeren en het Braziliaanse kiesstelsel in twijfel te trekken. Als president zei hij dat de elektronische stembus onbetrouwbaar was en dat de kiesrechtbank bevooroordeeld was. Tot op heden heeft Bolsonaro de uitslag van de stemming, de winst van de huidige president Da Silva, van afgelopen oktober niet erkend.

Er lopen verschillende onderzoeken tegen de 68-jarige Bolsonaro. Hij wordt onder meer beschuldigd van het ophitsen van zijn achterban tijdens de bestorming van het congres en de rellen in de regeringswijk Brasilia begin januari.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.