Topless zwemmen toegestaan in Catalonië, boete tot ¤ 500.000 bij verbod

In Catalonië mogen vrouwen deze zomer 'topless' gaan in openbare zwembaden. Om de gemeenten hieraan te herinneren heeft de Catalaanse regering een brief gestuurd dat "het verbieden van vrouwen om gebruik te maken van de faciliteiten met een ontbloot bovenlichaam, ook wel 'topless' genoemd, discriminatie is". Het is ook illegaal zijn om vrouwen te discrimineren die kiezen voor "een zwempak dat meer delen van hun lichaam bedekt", zoals de 'burkini' of een volledig zwempak.

De regionale regering, geleid door de onafhankelijkheidsgezinde Catalaans Republikeins Links (ERC), kan in theorie een boete opleggen aan elk gemeentehuis dat de norm overtreedt tot € 500.000.

In de zomer van 2022 ontving de Catalaanse regering meerdere klachten te hebben ontvangen over discriminatie in openbare zwembaden.

Om die reden is besloten de brief afgelopen maart naar de gemeentehuizen te sturen, drie maanden voor de opening van de zwembaden en met voldoende tijd om de regelgeving in de zwembaden aan te passen.

De Catalaanse regering dringt erop aan dat het een vrouw ook niet kan worden verboden borstvoeding te geven in een gemeentelijk zwembad, noch de toegang ontzegd kan worden van "welke groep dan ook vanwege hun etnische afkomst, zoals raciale groepen jongeren of zigeunerfamilies".