Frankrijk: wegens aanhoudende rellen 40.000 agenten ingezet, Brussel relt mee

In Frankrijk waren er na de dood van een 17-jarige opnieuw botsingen tussen de politie en demonstranten. De politieagent die de jongeman in Nanterre dodelijk verwondde, zit vast.

In de omgeving van Parijs en andere Franse steden probeerde de politie vrijdagnacht met een massaal contingent nieuwe rellen te voorkomen na de dood van een jongen (17) tijdens een verkeerscontrole. In een aantal steden waren er echter opnieuw botsingen, zo berichtten de krant 'Le Parisien' en de omroep BFMTV. Ambtenaren zijn geconfronteerd met nieuwe incidenten in Marseille, Lyon, Pau, Toulouse en Lille, aldus de nationale politie.

"De reactie van de staat moet uiterst beslissend zijn", zei minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin in de noordelijke stad Mons-en-Baroeul, waar verschillende gemeentelijke gebouwen in brand zijn gestoken. Volgens informatie het ministerie van Binnenlandse Zaken werden in het hele land minstens 176 mensen gearresteerd. 

Het is de derde nacht op rij met rellen. In het hele land zijn 40.000 politieagenten op de been, ongeveer vier keer zoveel als op donderdagavond. In de Parijse regio rijden sinds donderdagavond geen bussen en trams meer en in Clamart, acht kilometer van het centrum van Parijs, geldt tot maandag een avondklok.

De rellen ontstonden na een dodelijke schot van een politieagent op een jongere van Noord-Afrikaanse afkomst in de arbeiderswijk Nanterre in Parijs. Een motorpatrouille hield dinsdagochtend de 17-jarige achter het stuur van een auto aan. Toen de jongeman plotseling wegreed, schoot de politieagent met zijn dienstwapen.

Het parket heeft een procedure tegen de officier aangespannen op verdenking van doodslag. Hij werd in hechtenis genomen. Het gebruik van het wapen bij de controle was niet gerechtvaardigd, aldus de officier van justitie.

Volgens zijn advocaat heeft de agent in politiehechtenis zijn excuses aangeboden aan de familie. Zijn cliënt zag de video voor het eerst in hechtenis en was "extreem geschokt door het geweld van deze video". "Hij is er kapot van. Hij staat 's ochtends niet op om mensen te vermoorden. Hij wilde niet doden", voegde de advocaat toe, die vrijdag aankondigde in beroep te gaan tegen de voorlopige hechtenis. 

Rellen in Nanterres
Donderdagavond is in Nanterre een bankfiliaal in brand gestoken, waarbij de vlammen oversloegen naar een woongebouw erboven. De brandweer heeft het vuur geblust. Er zijn geen mensen gewond geraakt.

Na een begrafenismars voor de neergeschoten jongere in Nanterre, waren er 's avonds al botsingen tussen demonstranten en de politie. Er werden molotovcocktails naar de agenten gegooid, de politie hield de situatie in de gaten met helikopters en schakelde speciale troepen in, en 19 mensen werden gearresteerd. 

Winkels geplunderd in Marseille
In de havenstad Marseille kwamen honderden demonstranten in botsing met de politie, werden winkels geplunderd en werden 14 mensen gearresteerd. De politie vuurde traangas af toen er botsingen met jongeren uitbraken, bericht de krant La Provence.

Speciale politie-eenheden werden ingezet in Lille, Lyon en Bordeaux. In Grenoble werd een bus beschoten met vuurwerk en legden de arbeiders van het transportbedrijf het werk neer.

Ook rellen in Brussel
Ook in de Belgische hoofdstad Brussel waren er botsingen tussen jongeren en wetshandhavers. Volgens de politie zijn ongeveer tien mensen aangehouden. Jongeren hadden een kat-en-muisspel gespeeld met de ordehandhavers en er waren meerdere branden geweest.

Het Brusselse vervoersbedrijf zette een deel van het lokaal openbaar vervoer stop. Belgische media toonden beelden van een brandende auto en politieagenten in oproeruitrusting.

Volgens de politie hadden jongeren op sociale netwerken opgeroepen om zich te verzamelen naar aanleiding van de dood van de 17-jarige in Frankrijk. Volgens het Belgische persbureau Belga waren er vooral spanningen rond de centraal gelegen wijk Anneessens.