Politiek Den Haag woest over delen telefoonnummers CDA-politici

Politici reageren verontwaardigd op een bericht op sociale media waarin telefoonnummers van CDA’ers worden gedeeld. Het bericht bevat een foto van Mark van den Oever, de voorman van Farmers Defence Force, waarin hij het boerenprotest van vandaag aankondigt.

Onderaan het bericht staat de oproep: "Kan je niet naar Den Haag, maar wil je wel iets nuttigs doen? De druk mag worden opgevoerd bij het CDA!". Daaronder staan de namen en telefoonnummers van CDA'ers die zich met landbouw bezighouden, onder wie Tweede Kamerleden Derk Boswijk en Eline Vedder. Zij doen vandaag namens het CDA mee aan het debat over het geklapte landbouwoverleg. Vedder laat weten dat ze bestookt wordt met telefoontjes en is hier boos over.

FDF voorman Van den Oever ontkent verantwoordelijkheid voor het bericht maar heeft geen medelijden met de politici die worden gebeld. Premier Rutte noemt de oproep pure intimidatie en roept op om ermee te stoppen. CDA-leider Hoekstra vindt het bericht verwerpelijk en minister De Jonge noemt het een pathetische poging tot intimidatie. Meerdere politici keuren deze intimidatie af.

Het delen van gegevens op sociale media voor intimiderende doeleinden wordt 'doxing' genoemd en er wordt een wetsvoorstel ingediend om dit strafbaar te stellen.