FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 juni 2023

Cocoon, van de makers van Limbo en Inside, komt in september uit

Cocoon komt op 29 september uit voor alle consoles en pc. Dat hebben uitgever Annapurna Interactive en ontwikkelaar Geometric Interactive bekendgemaakt. De game is op de releasedatum ook gelijk beschikbaar via Xbox Game Pass.

Cocoon is de nieuwste game van Jeppe Carlsen, de creatieveling achter indiehits Limbo en Inside. Het gaat wederom om een origineel ogende puzzelgame. In Cocoon kun je op Inception-achtige wijze dieper in werelden duiken, Het is nog onduidelijk wat precies het verhaal of het doel van het spel is. Bekijk de releasedatum hieronder om te zien hoe de game speelt.

Pikmin 4 krijgt overzichtstrailer en demo

Het is alweer tien jaar geleden sinds Pikmin 3 uitkwam, dus het is je vergeven als je niet meer zo bekend met de serie. Geen nood, want Nintendo legt in de onderstaande overzichtstrailer waar de serie over gaat en hoe het speelt.

Wil je het toch liever zelf uitproberen? Dan is dat vanaf vandaag al mogelijk. Er is namelijk net een uitgebreide demo uitgekomen op de Nintendo eShop. In Pikmin 4 moet je weer natuurgebieden verkennen terwijl je met behulp van de schattige Pikmin schatten verzamelt en tegen vijanden vecht. Nieuw in de sequel is het feit dat je voor het eerst ook tijdens de avonduren kunt verkennen. Verder heb je een nieuw hulpje genaamd Oatchi, dit is een hond die een hoop nieuwe interacties mogelijk maakt.

Pikmin 4 komt op 21 juli uit en is exclusief voor de Switch.

Baldur's Gate 3 komt op 3 augustus uit

Baldur's Gate 3 gaat uit de early access en wordt op 3 augustus volledig gereleased voor pc. De originele datum was 31 augustus, maar Larian Studios (bekend van de Divinity-serie) heeft de release vervroegd vanwege de vele games die eind dit jaar uitkomen.

In een interview met Kotaku heeft de Larian Studios-oprichter Swen Vincke aangegeven dat ze de pc-versie eerder uit gaan brengen zodat ze minder concurrentie hebben van andere games. Zo komen onder andere Starfield, de Cyberpunk 2077 DLC Phantom Liberty en Mortal Kombat 1 allemaal in de maand september uit.

Larian Studios zegt verder dat alleen de pc-versie eerder uitkomt. De PlayStation 5-versie wordt wel een maand later gereleased omdat er nog wordt gewerkt om het spel op een stabiele 60 fps te laten draaien. Voor de Xbox-versie is de releasedatum nog niet bekend, dit wordt waarschijnlijk eind dit jaar in verband met de Xbox Series S-versie. Aangezien de Xbox Series S over minder goede hardware beschikt, is het voor Larian Studios lastiger om de split screen co-op goed werkend te krijgen.

Baldur's Gate 3 is sinds 2020 via early access verkrijgbaar en is in het verleden regelmatig bijgewerkt.

Na elf jaar weer 'perfect game' in MLB dankzij German

Voor het eerst in bijna 11 jaar is er weer een perfectgame gegooid in de MLB. Domingo German gooide in de wedstrijd tegen Oakland A’s de perfecte wedstrijd. In 27 slagbeurten kwam niemand op de honken en is daarmee de 24ste pitcher in de MLB die daarin slaagde.

Domingo German kent dit jaar een wisselvallig seizoen voor de New York Yankees. Vorige week werd de 30-jarige pitcher nog volledig weggeslagen door de slagploeg van de Seattle Mariners met tien runs tegen in iets meer dan drie innings. Eerder in het seizoen werd de werper uit de Dominicaanse Republiek nog geschorst voor tien wedstrijden vanwege sticky stuff.

Maar tegen Oakland A’s liet German zijn potentieel zien. In de 27 slagbeurten kwam de 30-jarige pitcher van de New York Yankees maar één keer echt in de problemen, maar een diepe bal werd net op tijd gevangen door outfielder Giancarlo Stanton. Daarna konden de A's geen vuist maken tegen German en na 99 ballen, waarvan 72 strike, pakte de werper zijn eerste perfect game uit zijn carriere.

De Yankees wonnen de wedstrijd met 11-0 van de A's.

 

Random Pics van de Dag #975

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verenigd Koninkrijk mag geen asielzoekers overbrengen naar Rwanda

Het Verenigd Koninkrijk mag geen asielzoekers naar Rwanda sturen om daar hun asielprocedure af te wachten. In hoger beroep hebben Britse rechters geoordeeld dat het in strijd is met de wet. Ze vinden dat Rwanda niet kan worden gezien als een veilig land voor de asielzoekers.

Het Verenigd Koninkrijk was al lange tijd van plan om asielzoekers naar Afrika te sturen en ook Rwanda zelf stond positief tegenover het plan. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Braverman en de Rwandese regering benadrukten dat Rwanda juist wel een veilig en gastvrij land is. De meerderheid van de rechters vindt dat het asielbeleid in Rwanda tekortkomingen kent. Er zou een aanzienlijk risico zijn dat mensen die in Rwanda hun asielprocedure afwachten, worden teruggestuurd naar hun thuisland. “En daar te maken krijgen met vervolging en andere onmenselijke praktijken”, aldus rechter Ian Burnett.

In april 2022 sloot het Verenigd Koninkrijk een deal met Rwanda om asielzoekers naar het land te brengen in afwachting van hun asielaanvraag. In ruil daarvoor zou Rwanda ruim 140 miljoen euro krijgen. Toch zijn er nog geen asielzoekers naar Rwanda gebracht, Omdat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens het tegenhield zijn er geen asielzoekers naar Rwanda overgebracht. Het hof oordeelde dat er een “reëel risico” was op onherstelbaar leed.

'De artistieke kant van Poetin'

Vladimir Poetin, die nog aan het bijkomen is van de muiterij van afgelopen weekend, bezocht een hi-tech tentoonstelling in Moskou en tekende op een elektronisch bord een schets van een SpongeBob-achtige smiley.

De Russische leider liep naar het witte elektronische bord waar wat wiskundige vergelijkingen op stonden geschreven en begon te tekenen, nadat een Russische bedrijfsleider hem vroeg om een foto. Poetin legde niet uit waar de tekening over ging. De directeur herinnerde Poetin aan een bezoek aan een Siberische school tien jaar eerder, toen de Russische leider ook een vreemde tekening achterliet op een elektronische bord. Op de vraag van de studenten wat het was, zei Poetin toen: "Het is een kat - van achteren."

Russische leidinggevenden herinnerden Poetin donderdag aan dat verhaal en zeiden dat het bord in 2013 van buitenlandse makelij was, maar dat Rusland nu zijn eigen faciliteiten heeft om zelf interactieve elektronische borden voor scholen te produceren.

'Weinig boeren bij boerenprotest in Den Haag'

Op het Malieveld in Den Haag hebben enkele honderden demonstranten zich verzameld voor het boerenprotest van de Actiegroep Farmers Defence Force. De FDF heeft boeren opgeroepen om te demonstreren tegen het kabinet na het mislukken van het landbouwakkoord.

In eerste instantie wilden de demonstranten bij het tijdelijke Kamergebouw demonstreren omdat daar een debat over het mislukte landbouwoverleg plaatsvindt. De FDF had rekening gehouden met een opkomst van 10.000 mensen en dit ook aan de gemeente gemeld, waarna werd besloten om het protest te verplaatsen naar het Malieveld. Er zijn echter veel minder boeren op komen dagen; zowel de politie als de gemeente gaat nu uit van enkele honderden demonstranten. Ook de actiegroep Nederland in Verzet heeft zich bij het protest aangesloten. Deze actiegroep is ontstaan tijdens de coronapandemie en bekend geworden door het organiseren van demonstraties onder de noemer van 'koffiedrinken'. Sinds vanochtend vroeg geldt er al een noodbevel in Den Haag. De politie heeft tot nu toe zeven personen gearresteerd die zich niet aan dit noodbevel hielden.

De aanloop naar het protest is rustig verlopen; drie tractoren die in de stad werden gezien, zijn door de politie naar een parkeerplaats geleid. Op de A28 heeft de politie verschillende tractoren van de weg gehaald en hebben bestuurders een bekeuring gekregen.

Vanmiddag hebben enkele honderden demonstranten zich verzameld op het Malieveld. FDF heeft haar achterban opgeroepen om naar Den Haag te komen vanwege het debat in de Tweede Kamer over het mislukken van het landbouwoverleg. Dit debat is vanochtend begonnen en zal tot vanavond duren. De politie staat paraat met shovels en betonblokken.

Voorzitter Wim Brouwer van LTO Noord Gelderse Vallei organiseerde vorig jaar mede het protest in Stroe, maar heeft al aangekondigd vandaag niet te zullen aansluiten. Ook Agractie heeft laten weten niet mee te doen aan het protest in Den Haag omdat de gesprekken met het kabinet nog lopen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 26

Indy is terug! Voor de laatste keer, zo nemen wij aan. Geen zin in pulpy B-filmavonturen? Dan hebben we ook nog tieneranimatie, de nieuwe van Joanna Hogg, een thriller-comedy of een aantal andere titels in de aanbieding.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Harrison Ford keert terug in de rol van de legendarische archeoloog voor dit langverwachte laatste deel van de iconische franchise - een groot, wereldomvattend, spannend filmavontuur. Samen met Ford spelen Phoebe Waller-Bridge (Fleabag), Antonio Banderas (Pain and Glory), John Rhys-Davies (Raiders of the Lost Ark), Toby Jones (Jurassic World: Fallen Kingdom), Boyd Holbrook (Logan), Ethann Isidore (Mortel)en Mads Mikkelsen (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore) de hoofdrollen.

Maggie Moore(s)

Jordan Sanders (Jon Hamm), lokale politiechef van een klein woestijnstadje, staat voor een raadsel wanneer binnen een paar dagen twee vrouwen worden vermoord. De twee slachtoffers lijken totaal geen band met elkaar te hebben, behalve het bizarre feit dat ze allebei Maggie Moore heten.

The Eternal Daughter

The Eternal Daughter van Joanna Hogg (The Souvenir I & II) is een bijzonder, mysterieus drama. Wanneer een middelbare vrouw en haar moeder terugkeren naar hun oude familiehuis, dat nu dienstdoet als hotel, worden ze geconfronteerd met hun verleden. Met een krachtige vertolking van Tilda Swinton.

Ruby Gillman, Teenage Kraken (ook in Nederlandstalige versie te zien)

Deze zomer duikt DreamWorks Animation in de woelige wateren van de middelbare school met een hilarische, hartverwarmende komedie over een verlegen tiener die erachter komt dat ze tot een koninklijke familie van mythische krakens behoort. Wat haar diep in de zee te wachten staat is grootser dan ze ooit had durven dromen.

A Matter of Trust

Op een doodgewone nazomerdag staan de levens van vijf niet-verwante mensen op hun kop. Een man, een dokter, een vrouw, een student en een jonge dochter gaan nietsvermoedend richting een cruciaal kruispunt. Op zoek naar liefde, identiteit en morele maatstaf riskeren ze allemaal het kostbaarste aspect van het leven: vertrouwen. Maar vertrouwen is kwetsbaar en de gevolgen zullen onomkeerbaar, verboden en gênant grappig zijn.

Les Cyclades

Blandine is onlangs gescheiden en haar enige zoon Benji gaat het huis uit. Ze weet niet goed wat ze verder met haar leven moet. Maar dan duikt plots haar luidruchtige en onbevreesde schoolvriendin Magalie op. Spontaan besluit zij om Blandine te vergezellen op een trip waarvan ze als tieners al droomden: naar Amorgos, het prachtige Griekse eiland waar hun favoriete film Le Grand Bleu werd opgenomen. Eenmaal op hun bestemming blijkt dat Blandine en Magalie wel heel verschillende ideeën hebben over vakantie, de liefde en het leven.

ING vraagt met campagne aandacht voor ongelijkheid in het voetbal

In de aanloop naar het WK Vrouwenvoetbal 2023 vraagt ING met ‘Doelen voor Gelijke Kansen’ aandacht voor het verschil in kansen tussen mannen en vrouwen in deze sport. De bank trapte, in samenwerking met Creators FC, op woensdagmiddag de campagne af met een demonstratiewedstrijd op het Utrechtse Jaarbeursplein. Daarbij werden doelen met een bijzondere vorm gebruikt. Om te illustreren dat meisjes en vrouwen minder scoringskansen hebben en nog altijd met obstakels en barrières te maken hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 44% van voetballende meisjes nog altijd te maken krijgt met minder goede faciliteiten en trainingen. 

Meer dan 7 op de 10 Nederlanders (71,5%) vindt dat vrouwenvoetbal nog altijd wordt achtergesteld ten opzichte van mannenvoetbal. De ongelijkheid uit zich volgens de gevraagde voetbalsters ook in praktische zaken zoals minder goede faciliteiten dan mannen (40,9%) en minder goede trainingen (44,4%). De behoefte aan verandering is duidelijk zichtbaar in de wensen van voetbalsters. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.028 Nederlanders, waaronder 173 voetbalsters. Kien onderzoek deed de studie in opdracht van ING.

Demonstratiewedstrijd Creators FC 
De Doelen voor Gelijke Kansen zijn op woensdag 28 juni voor het eerst in gebruik genomen door twee gemixte teams van Creators FC. Op het Jaarbeursplein speelden zij een demonstratiewedstrijd met de Doelen voor Gelijke Kansen. Daarmee scharen ze zich achter de boodschap ‘Vrouwenvoetbal verdient meer’. 

Presentatrice, radio DJ en programmamaker Ouassima Tajmout voetbalde mee: “Als meisje of vrouw kun je nog zo goed zijn of ambitieus, maar de realiteit is dat het lastig blijft om te scoren als je wordt tegengewerkt of als er nog altijd sprake is van verschillende benaderingen en kansen. Ik vind het heel goed dat ING dat op deze manier aankaart. Alle meisjes en vrouwen in Nederland moeten niet alleen kunnen dromen over een professionele carrière als voetbalster, maar moeten dat ook kunnen bereiken!”

Doelen voor Gelijke Kansen
Met de ‘Doelen voor Gelijke Kansen’ vraagt ING aandacht voor de ongelijkheden en uitdagingen in het Nederlandse meisjes- en vrouwenvoetbal. 

Yolanda van Die, directeur Brand & Experiences, Marketing en Communicatie bij ING Nederland: “Het is onze ambitie als partner van de KNVB en hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal om bij te dragen aan gelijke kansen voor iedereen in het speelveld. ING is al sinds 2010 hoofdsponsor van het Nederlands mannenelftal én vrouwenelftal. In 2020 werden er ook gezamenlijke doelstellingen opgesteld met de KNVB over een groei van 25% naar 200.000 vrouwelijke KNVB-leden en 25% meer vrouwelijk kader bij amateurclubs. Aan amateurclubs waarvan ING hoofdsponsor is, stellen we de voorwaarde dat minimaal 25% van het sponsorbedrag wordt besteed aan meiden- en vrouwenvoetbal. Allemaal gericht op het bijdragen aan de verdere groei en zichtbaarheid van het vrouwenvoetbal in Nederland.” 

Politiek Den Haag woest over delen telefoonnummers CDA-politici

Politici reageren verontwaardigd op een bericht op sociale media waarin telefoonnummers van CDA’ers worden gedeeld. Het bericht bevat een foto van Mark van den Oever, de voorman van Farmers Defence Force, waarin hij het boerenprotest van vandaag aankondigt.

Onderaan het bericht staat de oproep: "Kan je niet naar Den Haag, maar wil je wel iets nuttigs doen? De druk mag worden opgevoerd bij het CDA!". Daaronder staan de namen en telefoonnummers van CDA'ers die zich met landbouw bezighouden, onder wie Tweede Kamerleden Derk Boswijk en Eline Vedder. Zij doen vandaag namens het CDA mee aan het debat over het geklapte landbouwoverleg. Vedder laat weten dat ze bestookt wordt met telefoontjes en is hier boos over.

FDF voorman Van den Oever ontkent verantwoordelijkheid voor het bericht maar heeft geen medelijden met de politici die worden gebeld. Premier Rutte noemt de oproep pure intimidatie en roept op om ermee te stoppen. CDA-leider Hoekstra vindt het bericht verwerpelijk en minister De Jonge noemt het een pathetische poging tot intimidatie. Meerdere politici keuren deze intimidatie af.

Het delen van gegevens op sociale media voor intimiderende doeleinden wordt 'doxing' genoemd en er wordt een wetsvoorstel ingediend om dit strafbaar te stellen.

Halsema breidt messenverbod uit naar heel Amsterdam

Burgemeester Femke Halsema gaat het messenverbod uitbreiden naar geheel Amsterdam. Meerdere scholen in de stad zijn bezorgd over het aantal jongeren dat met een mes op zak loopt en vroegen aan de burgemeester om actie te ondernemen. Het verbod gaat per 1 juli gelden. Zo meldt AT5.

In een aantal gebieden in de stad geldt nu al langere tijd een messenverbod. Dat gaat over delen van het centrum, Zuidoost, Oost, de Da Costabuurt, de Sarphatiparkbuurt en Teleport. De politie mag in die gebieden boetes uitdelen voor het dragen van messen en de wapens vervolgens innemen. Preventief fouilleren om te kijken of iemand een mes bij zich heeft, mag niet.

Die regels gaan straks voor de gehele stad gelden. "Steekincidenten vinden plaats in heel Amsterdam en beperken zich immers niet tot de overlastgebieden", zo schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. "In de praktijk treft de politie ook buiten de overlastgebieden wapens aan, die nu niet in beslag kunnen worden genomen."

In Nederland mag je niet in bezit zijn van een groot aantal steekwapens, maar een aantal daarvan - zoals een zak- of keukenmes - mag je wel gewoon op zak hebben. De politie ziet dat juist dit soort wapens veel worden gebruikt bij steekpartijen. Met het messenverbod zijn alle voorwerpen die je als steekwapen kunt gebruiken en niet zijn ingepakt verboden.

Alle chimpansees mogelijk weg uit Artis, dierentuin in gesprek over overname

Artis voert momenteel gesprekken met een andere dierentuin die mogelijk alle acht chimpansees gaat overnemen. Volgens de dierentuin verlaten de apen de dierentuin eventueel omdat zij een nieuw, ruimer en toekomstbestendig verblijf ergens anders kunnen krijgen. Zo meldt AT5

Artis laat aan AT5 weten dat de gesprekken al ruim een jaar worden gevoerd en dat dit zo zorgvuldig mogelijk gaat vanwege het belang van de dieren. Er is een petitie gestart tegen het vertrek van de acht chimpansees en de dierentuin voelt zich genoodzaakt om er nu op te reageren. "We begrijpen dat de lange aanlooptijd, in combinatie met terughoudendheid over het delen van meer informatie, mogelijk voor onrust zorgt en dat er veel vragen zijn."

'Reëel vertrek'
Artis noemt het vertrek van de chimpansees 'reëel', maar laat wel weten dat er nog geen definitief besluit is genomen. Wel hebben verzorgers van Artis de desbetreffende dierentuin eind vorig jaar bezocht en worden er gesprekken gevoerd om het verblijf en de verzorging van de apen te laten voldoen aan alle wensen van Artis. "We zijn het hele leven van het dier verantwoordelijk voor de beste zorg. Ook bij de besluiten die we nu nemen, houden we rekening met de gevolgen daarvan op zo'n lange termijn."

Over naar welke dierentuin de chimpansees zouden vertrekken, doet Artis nog geen uitspraak. "Om de geïnteresseerde dierentuin de privacy en daarmee tijd en ruimte te gunnen om tegemoet te komen aan onze wensen en eisen." Volgens de petitie die online staat zou het gaan om een dierentuin in India. Artis laat weten dit pas bekend te maken als alles duidelijk is, met die reden gaan ze ook niet in op verdere vragen.

Al 175 jaar
De chimpansees leven al sinds 1848 in Artis, dat is 175 jaar. De groep bestaat uit acht apen, waarvan de oudste chimpansee 53 jaar oud is. De dierentuin weet dat zij maar beperkte ruimte hebben en probeert daarin alle dieren zo goed mogelijk te verzorgen. "In dat licht moeten we soms moeilijke keuzes maken over welke soorten we in Artis kunnen behouden."

Everybody 1-2-Switch!-trailer introduceert minigames

Everybody 1-2-Switch! is een nieuwe minigame-collectie van Nintendo en de sequel op de launchgame uit 2017. De game bevat 17 minigames. Een aantal zijn enkel speelbaar met joy-cons terwijl de rest ook te bedienen zijn met een smartphone. Everybody 1-2-Switch! komt op 30 juni uit.

Minigame-collecties waren tijdens de Wii-generatie dertien in een dozijn, maar tegenwoordig zijn ze een zeldzaamheid. Party-games zijn al jaren geen populair genre meer, maar Nintendo waagt dus nog een poging met deze titel. Interessant daarbij is dus dat veel van de minigame zelfs tot en met 100 spelers gedaan kunnen worden zoland die een smartphone hebben. Bekijk hoe dat in zijn werk gaat in de trailer hieronder.

VWS: Muziek bij concerten moet nog zachter

Om gehoorschade door versterkte muziek beter tegen te gaan wordt het Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek uitgebreid met nieuwe partners. De Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) treedt toe. Daarmee zijn de geluidstechnici ook als groep direct vertegenwoordigd in het convenant. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onderzoekt hoe zij kan aansluiten bij het convenant om werknemers en bezoekers te beschermen tegen mogelijke gehoorschade. Aansluiting van KHN is een belangrijke stap, omdat jongeren doorgaans vaker uitgaan naar een café of club, dan dat zij een concert of festival bezoeken.

Ook als de geluidsnormen voor versterkte muziek keurig worden nageleefd, moeten mensen zelf in actie komen om hun gehoor te beschermen. Naast uitbreiding van het convenant komt er daarom meer voorlichting over het voorkomen van gehoorschade. De bestaande I Love My Ears campagne van de convenantpartners wordt uitgebreid. Bezoekers worden met deze campagne aangespoord om oordopjes met een muziekfilter te dragen, voldoende afstand te houden van boxen en regelmatig hun gehoor even pauze te gunnen. De Alcoholwet wordt zo aangepast dat het zogenaamde kleinhandelsverbod in de horeca niet geldt voor oordopjes. Zodat die gewoon verkocht kunnen worden.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “Ik heb de afgelopen maanden intensieve gesprekken gevoerd met heel veel betrokkenen. Op basis daarvan is voor mij duidelijk geworden dat extra actie om mensen zo goed mogelijk te beschermen tegen gehoorschade echt nodig is en dat we de grootste gezondheidswinst op korte termijn maken als we het convenant uitbreiden en aanscherpen. Het is echt goed nieuws dat KHN onderzoekt hoe zij toetreedt. Daarmee gaan allerlei gelegenheden met harde muziek – zoals clubs en feestcafés - onder de afspraken en geluidsnormen van het convenant vallen.”

Het huidige convenant hanteert een maximaal geluidniveau van 103 dB. De Gezondheidsraad adviseert, mede op basis van het voorzorgsbeginsel, een maximaal geluidniveau van 100 dB. In de praktijk is vaak al sprake van geluidniveaus onder de 100 dB, zoals blijkt uit de afgelopen jaren verzamelde gegevens in het registratiesysteem van de geluidmetingen in het convenant. Deze gegevens zullen verder worden geanalyseerd. Meer kennis van plekken en momenten van tijdelijke overschrijdingen kan leiden tot betere beheersing. Bij muziekactiviteiten met een verwacht geluidsniveau tussen de 100 en 103 dB zullen de convenantpartners zich inzetten om, waar dat mogelijk is met behoud van een optimale beleving, het geluidsniveau onder de 100 dB te brengen. Het registratiesysteem zal voortaan naast 103 dB ook gaan werken met een niveau van 100 dB.

Hot Wheels Unleashed 2-trailer toont nieuwe mechanieken

Ontwikkelaar Milestone heeft een nieuwe trailer van Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged gepubliceerd die alvast een hoop nieuwe elementen toont. De sequel op de hit uit 2021 komt op 19 oktober uit voor alle consoles en pc.

Hot Wheels Unleashed 2 komt met twee nieuwe spelmechanieken: een sprong die je altijd kunt inzetten en zelfs kunt promoveren naar een double jump en een zijwaartse dash waarmee je snel iets kunt ontwijken of een tegenstander kunt rammen. De sequel heeft verder volledig nieuwe spelomgevingen zoals een achtertuin, een minigolfbaan met een cowboy-thema en een ouderwetse arcade. De uitgebreide track editor waarmee je je eigen levels kunt maken keert uiteraard terug.

De PlayStation Plus-games van juli zijn bekend

Sony heeft de PlayStation Plus Essential games van juli bekendgemaakt. Abonnees kunnen van 4 tot en met 31 juli drie nieuwe games downloaden. De grote game van de maand is Call of Duty: Black Ops Cold War, dit is de meest recente Treyarch-game.

Alan Wake Remastered is ook een interessante titel. Als je deze klassieker nog niet hebt gespeeld is het nu een goed moment om dat te doen omdat de sequel in oktober uitkomt. Ten slotte is er nog Endling: Extinction is Forever. Dit is een indie survival-game die in 2022 positief is ontvangen door critici.

FOK! Wat een weer: bewolkt met een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het is vandaag bewolkt en er kan een bui vallen, dat is het recept voor vandaag. Er is weinig wind bij temperaturen tussen de 20 en de 25 graden, het kan wat onaangenaam voelen met de hoge luchtvochtigheidsgraad. Vanavond trekt de wind iets aan vanuit het noordwesten.

Ook in de nacht naar vrijdag zijn er buien mogelijk, morgen is de zon wat meer te zien. De komende dagen zijn wisselvallig met temperaturen rond de 21 graden. Daarna wordt het weer iets warmer maar nog is het steeds wisselvalig.

Tot morgen!

 Buiige lucht nabij Harlingen (Foto: aloa)
Buiige lucht nabij Harlingen (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

OM: 12 tot 18 maanden cel voor geweld tegen politie bij illegaal feest lockdown

Het is 1 januari 2021, Nederland is in lockdown, mensen worden geacht anderhalve meter afstand van elkaar te houden, publieke voorzieningen zijn dicht. Tientallen mensen vieren desondanks de jaarwisseling, dicht op elkaar in een bunker in het bosgebied net buiten Arnhem. De muziek staat hard. Veel aanwezigen zijn onder invloed van drank of drugs. De politie heeft opdracht van de burgemeester het feest te beëindigen en het terrein te ontruimen. Een groot deel van de bezoekers geeft gehoor aan de oproep van de politie en vertrekt. Een kleinere groep illegale feestgangers reageert echter met agressie. Er worden beledigingen geschreeuwd en er wordt met flessen en stenen gegooid. Twee agenten raken gewond.

“Ik kan met recht zeggen dat dit één van de meest heftige ervaringen is geweest en ik op de meeste weerstand ooit ben gestuit”, aldus een ervaren politieman die de betreffende avond zijn werk deed. Drie verdachten van 31, 34 en 36 jaar stonden vandaag voor rechter in Arnhem. Voor onder meer zware mishandeling in vereniging en belediging hoorden de 31-jarige en de 34-jarige 18 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen, waarvan 6 voorwaardelijk. Tegen de 36-jarige, die een iets kleinere rol had volgens het OM, eiste de officier 12 maanden cel, waarvan ook 6 voorwaardelijk. Voor alle drie geldt een proeftijd van 2 jaar.

“De manier waarop deze groep, waar de verdachten onderdeel van waren, heeft gehandeld gaat alle perken te buiten”, stelde de officier van justitie in haar requisitoir. “In het bijzonder omdat er door de verdachten fors geweld tegen de politie werd gebruikt.” De officier neemt de verdachten bijzonder kwalijk dat zij geen enkele verantwoordelijkheid nemen. Niet voor hun gewelddadige gedrag, noch voor het ingaan tegen alle Covid-maatregelen. “Was gewoon weggegaan. Dat kon immers óók”, aldus de officier.

Voor de getroffen agenten zijn de gevolgen ernstig en langdurig. Zij moesten diverse medische behandelingen ondergaan, maar hebben ook psychisch veel last van het gebeuren. Zij hebben de situatie als zeer dreigend ervaren. Ook hun gezinsleden hebben de impact hiervan gevoeld, of voelen dit nog steeds. Eén van de agenten verloor een voortand doordat hij door een hard voorwerp werd geraakt. Ook de andere voortand moet op termijn vervangen worden door een implantaat. Verder is zijn bovenlip blijvend ontsierd met littekens van de hechtingen. Een andere agent raakte gewond aan zijn hoofd. Hij liep een hersenschudding op. Ook hij hield er een litteken aan over en kampt bovendien nu, ruim twee jaar na het incident, nog steeds met aanzienlijke psychische klachten.

De 31-jarige verdachte wordt door de aanwezige politiemensen als de 'opruier' gezien. Getuigen zagen hem met stenen gooien. Ook het gedrag van de 34-jarige wordt bestempeld als agressief, ophitsend en zeer recalcitrant. De 36-jarige, de rustigste van de drie, gooide ook spullen richting de politie. Verdachten waren overduidelijk niet van plan een feestje te laten verstoren door de politie. Zij hebben alle drie fysiek geweld gepleegd tegen de politie en daarmee een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontstane situatie. Bij het bepalen van de strafeis in dit soort zaken ligt het accent op de samenwerking tussen de verdachten en minder op de vraag wie welke feitelijke handelingen heeft verricht. Dit maakt dat alle verdachten verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor alle gepleegde geweldshandelingen, ook wanneer deze door anderen zijn verricht.

Canada en VS gaan geborgen brokstukken 'Titan' nader onderzoeken

Wrakstukken van de Titan onderzeeër die eerder deze maand implodeerde tijdens een reis naar het wrak van de Titanic, werden op woensdag 28 juni aan land gebracht door een Canadees schip met de Canadese vlag. Er wordt verwacht dat de wrakstukken meer inzicht zullen verschaffen in de oorzaak van de catastrofale implosie die alle vijf mensen aan boord van de Titan onderzeeër heeft gedood.

Beelden van de Canadian Broadcast Corporation toonden wat leek op de neus van het vaartuig, het zijpaneel en andere verbrijzelde fragmenten die waren ingepakt in een witte zeildoek en omhoog werden gehesen met behulp van een kraan. Het schip arriveerde woensdagochtend in de haven van St. John’s in Newfoundland met de restanten van de 'Titan'.  De overblijfselen naar onderzoekers die bekijken wat er mis is gegaan, melden Canadese media.  Het onderzoek naar de Titan wordt uitgevoerd door Amerikaanse en Canadese autoriteiten op het gebied van transportveiligheid. Ook de Amerikaanse kustwacht en de politie in Canada onderzoeken wat er mis is gegaan met de onderzeeër.

De Titan raakte eerder deze maand vermist toen hij afdaalde richting het in 1912 gezonken schip de Titanic. Pas later bleek dat er een implosie had plaatsgevonden. Waarom het vaartuig bezweek onder de hoge druk diep in de oceaan, is niet bekend. 

Hoewel de implosie van de Titan met enorme krachten gepaard ging en van het drukvat waarin de inzittenden zaten weinig meer over is, zijn er toch flinke brokstukken uit de zee geborgen. 

 

Gepensioneerde krijgt geen voorschot van 26.000 euro op indexatieschade

Een 84-jarige man krijgt geen voorschot van €26.000 omdat zijn pensioen jarenlang niet is geïndexeerd, terwijl dit volgens hem wel had gemoeten.

Dat volgt uit de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag in een kort geding tussen de man en de Staat. De rechter vindt dat niet aannemelijk is geworden dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld en wijst de vordering van de man af.

Pensioen
De man ontvangt een pensioen van het ABP. Door de voorgeschreven risicovrije rekenrente kon het ABP het pensioen van de man vanaf het najaar van 2008 tot 2021 niet meer indexeren. Dit terwijl het vermogen van ABP in die periode aanzienlijk is gegroeid.

Volgens de man heeft de Staat de pensioenfondsen ten onrechte voorgeschreven om bij het berekenen van hun financiële ruimte voor indexatie uit te gaan van een (lage) risicovrije rekenrente in plaats van een hogere marktrente. De man vindt dat de Staat de Europese Pensioenrichtlijn op deze manier niet correct heeft geïmplementeerd en stelt de Staat aansprakelijk. Hij vordert ruim €26.000 van de Staat.

Oordeel rechtbank
De voorzieningenrechter wijst de vordering van man af. In de Pensioenrichtlijn staan voorschriften over de berekening van de maximale toegestane rente. Dit impliceert dat er ook ruimte is voor een lagere rente, oordeelt de voorzieningenrechter.

Ook schrijft de Pensioenrichtlijn voor dat het lidstaten is toegestaan om zelf nadere regels te stellen die ten koste kunnen gaan van (eventuele) ruimte voor indexatie. Het is in dit kort geding onvoldoende aannemelijk geworden dat de Staat geen risicovrije rekenrente mocht voorschrijven. De overige bezwaren van de man maken ook niet dat de voorzieningenrechter de Staat kan verplichten de door de man gestelde indexatieschade aan hem te vergoeden.

Stichting PensioenVoldoen.NL zet haar claim tegen de Nederlandse Staat onverminderd door. De uitspraak van de rechter in kort geding in de zaak John Bakker tegen de Nederlandse Staat biedt volgens de stichting meer dan voldoende aanknopingspunten om succesvol pensioenindexatie voor miljoenen Nederlanders af te dwingen in een bodemprocedure.

PensioenVoldoen.NL stelt dat de Staat der Nederlanden een fout heeft gemaakt bij de invoering van de Pensioenwet 2007. Het kabinet verzuimde destijds de dwingende Europese pensioenrichtlijn (IORP I) op juiste wijze op te nemen in de toenmalige Pensioenwet. Dit had tot gevolg dat ruim 10 miljoen Nederlanders van 2008 tot en met 2021 forse indexatieschade hebben opgelopen. Dit gaat om duizenden euro's per persoon (in totaal om minimaal €137 miljard) die bij de Staat geclaimd gaan worden.

VS Hooggerechtshof: "staten mogen niet zelf kiesdistrictgrenzen wijzigen"

Republikeinen in de Amerikaanse staat North Carolina wilden de kiesdistrictgrenzen veranderen. Het Hooggerechtshof heeft nu bepaald dat staten niet zelf over hun kieswetten mogen beslissen.

In de VS werd reikhalzend uitgekeken naar deze uitspraak, die vooral in het kamp van de Democratische Partij voor opluchting heeft gezorgd - maar niet alleen daar. Voormalig federaal rechter Michael Luttig, bekend om zijn eerder conservatieve dan liberale houding, noemde de beslissing van het hof op National Public Radio een klinkende, overweldigende overwinning voor de Amerikaanse democratie.

In feite ging de beslissing van het Hooggerechtshof over de vraag of staatswetgevers kunnen beslissen over verkiezingswetgeving zonder rechterlijke toetsing. Dus: zijn 'checks and balances' nog steeds van toepassing - de wederzijdse controle van de afzonderlijke constitutionele organen? Voormalig procureur-generaal Neal Katyal bepleitte de zaak als raadsman voor het Hooggerechtshof.

Katyal zei na de beslissing tegen de nieuwszender MSNBC, verwijzend naar de Republikeinen uit North Carolina die de zaak aanhangig hadden gemaakt bij het Amerikaanse Hooggerechtshof: "Ze wilden ons systeem van checks and balances ondermijnen en de wetgevende machten van de staten de bevoegdheid geven om bij verkiezingen te doen wat ze maar willen. Ik kan niets bedenken dat meer on-Amerikaans is." Katyal benadrukte dat de grondwet duidelijk boven de politiek staat.

Rechter betwist verkiezingsclausule
De zaak werd aangespannen in North Carolina. Daar had het parlement onder Republikeins leiderschap wijzigingen aangebracht in de kiesdistricten om het resultaat voor de eigen partij te verbeteren. De Democraten stapten hiervoor naar de rechter in North Carolina - met succes. De Republikeinen sleepten de zaak vervolgens voor het Hooggerechtshof - met het argument dat de rechtbank in North Carolina niet het recht had om de kieskring onwettig te verklaren.

De basis voor dit standpunt is een juridische theorie die stelt dat alleen staatswetgevers kunnen beslissen over kieswetten of kiesdistricten. De theorie heeft veel aanhangers, vooral onder aanhangers van voormalig president Trump.

Het Hooggerechtshof sprak zich uit met zes tegen drie stemmen tegen de controversiële juridische theorie. John Roberts, opperrechter van het Hooggerechtshof, schreef over de uitspraak: "De Kiesclausule weerhoudt staatswetgevers er niet van om rechterlijke toetsing uit te voeren in de staten."

Moskou bedreigt Moldavië met "geweld en chaos"

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, sprak de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië met dreigende woorden toe. Als Moldavië van plan is om van zichzelf een "logistiek knooppunt" te maken voor het leger van buurland Oekraïne, zal het geweld en chaos in zijn thuisland uitlokken, zei Zakharova tijdens haar wekelijkse persconferentie.

Een paar weken geleden beweerden pro-Kremlin-mediakanalen dat de pro-Europese Moldavische president Maia Sandu had gesuggereerd dat het Oekraïense leger Moldavisch grondgebied zou mogen gebruiken voor militaire doeleinden. Chisinau heeft deze verklaringen allang afgedaan als 'fake news'.

Zakharova had eerder kritiek geuit op de geplande vermindering van Russische diplomaten in Moldavië. Net als Oekraïne is Moldavië een kandidaat voor toetreding tot de EU. In het kleine en door armoede geteisterde land heeft Rusland van oudsher een grote invloed - met name in de afgescheiden regio Transnistrië, waar sinds de jaren negentig Russische soldaten zijn gestationeerd.

Zelenskyi belooft de bevrijding van Transnistrië
Tijdens de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne waarschuwden internationale waarnemers herhaaldelijk dat Moskou de onrust in de regio als excuus zou kunnen gebruiken om de situatie te laten escaleren. Sandu heeft de laatste tijd herhaaldelijk geklaagd over inmenging en geplande couppogingen door Russische geheime diensten in haar land.

Vorige week classificeerde het constitutionele hof in Chinsnau de pro-Russische Shor-partij als anticonstitutioneel en verbood Shor daarom. De partij is vernoemd naar de oprichter, Ilan Shor, een oligarch die bij verstek is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Scor zou betrokken zijn geweest bij de verduistering van $1 miljard van Moldavische banken in 2014.

De president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskyy, kondigde in Kyiv aan dat een overwinning van Oekraïne op Rusland ook Moldavië en Georgië zou helpen hun door Rusland gecontroleerde gebieden terug te krijgen. Naast Transnistrië in Moldavië zijn dit de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië in Georgië.

"Trump fantaseerde over seks met zijn dochter Ivanka"

MAGA-staflid Miles Taylor doet een boekje open over zijn periode in het Witte Huis onder Trump. Een niet bepaald politiek correcte werkplek. 

Voor draaiende camera’s beweerde Trump ooit al dat hij met Ivanka uit zou gaan als ze niet zijn dochter was. Een nieuw boek van voormalig medewerker Taylor laat nu zien hoe ver de fantasieën over zijn dochter gaan. Trump zou hardop hebben nagedacht over seks met zijn eigen dochter.

Dat Donald Trump seksistische uitspraken doet, is geen verrassing meer. Maar volgens Newsweek ging het seksisme en de misogynie in het kantoor van de voormalige Amerikaanse president veel verder dan tot nu toe werd aangenomen. Zelfs bij zijn eigen dochter hield Trump zich niet in. Volgens het magazine beschrijft een nieuw boek van voormalig adviseur Miles Taylor hoe Trump sprak over Ivanka’s borsten en achterwerk - en hoe het zou zijn om seks met haar te hebben. 

Taylor, voormalig stafchef bij het ministerie van Binnenlandse Veiligheid tijdens het presidentschap van Trump, schrijft volgens Newsweek in zijn nieuwe boek ook over andere seksistische uitspraken van de voormalige president. “Er zijn nog steeds veel vrouwelijke leiders uit de Trump-administratie die hebben gezwegen over de ongelijke behandeling in het positiefste geval, en het absolute openbare seksisme in het ergste geval, dat ze onder Donald Trump hebben ervaren”, aldus Taylor tegen 'Newsweek'.

Toen Trump hardop nadacht over hoe het zou zijn om seks te hebben met zijn dochter, zouden hooggeplaatste adviseurs hebben ingegrepen. John Kelly, die tot eerste minister van Binnenlandse Veiligheid werd benoemd in de regering-Trump, herinnerde volgens Taylor Trump eraan dat hij sprak over zijn eigen dochter. “Daarna vertelde Kelly mij dit verhaal met duidelijke afschuw. Trump was volgens hem ‘een heel, heel slechte man’,” vertelt Taylor aan de krant. 

Het is niet de eerste keer dat Trump zich op een grensoverschrijdende manier over zijn dochter uitlaat. Toen Donald Trump zijn 16-jarige dochter Ivanka als presentatrice van de Miss Teen USA-verkiezing in 1997 zag, zou hij volgens de Britse krant 'Independent' naar de toenmalige Miss Universe zijn gegaan en hebben gevraagd: “Vindt u mijn dochter niet erg aantrekkelijk? Ze is toch erg aantrekkelijk, nietwaar?”

In de bijna 20 jaar die sindsdien zijn verstreken, heeft Trump volgens Newsweek zijn oudste dochter “seksueel aantrekkelijk” genoemd. Hij heeft gezegd dat het prima is om haar “a piece off ass” te noemen. En hij heeft gezegd dat als ze niet zijn dochter was, hij misschien met haar zou uitgaan. Dit laatste zei hij zelfs in een talkshow voor lopende camera’s.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.