Moskou bedreigt Moldavië met "geweld en chaos"

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, sprak de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië met dreigende woorden toe. Als Moldavië van plan is om van zichzelf een "logistiek knooppunt" te maken voor het leger van buurland Oekraïne, zal het geweld en chaos in zijn thuisland uitlokken, zei Zakharova tijdens haar wekelijkse persconferentie.

Een paar weken geleden beweerden pro-Kremlin-mediakanalen dat de pro-Europese Moldavische president Maia Sandu had gesuggereerd dat het Oekraïense leger Moldavisch grondgebied zou mogen gebruiken voor militaire doeleinden. Chisinau heeft deze verklaringen allang afgedaan als 'fake news'.

Zakharova had eerder kritiek geuit op de geplande vermindering van Russische diplomaten in Moldavië. Net als Oekraïne is Moldavië een kandidaat voor toetreding tot de EU. In het kleine en door armoede geteisterde land heeft Rusland van oudsher een grote invloed - met name in de afgescheiden regio Transnistrië, waar sinds de jaren negentig Russische soldaten zijn gestationeerd.

Zelenskyi belooft de bevrijding van Transnistrië
Tijdens de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne waarschuwden internationale waarnemers herhaaldelijk dat Moskou de onrust in de regio als excuus zou kunnen gebruiken om de situatie te laten escaleren. Sandu heeft de laatste tijd herhaaldelijk geklaagd over inmenging en geplande couppogingen door Russische geheime diensten in haar land.

Vorige week classificeerde het constitutionele hof in Chinsnau de pro-Russische Shor-partij als anticonstitutioneel en verbood Shor daarom. De partij is vernoemd naar de oprichter, Ilan Shor, een oligarch die bij verstek is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Scor zou betrokken zijn geweest bij de verduistering van $1 miljard van Moldavische banken in 2014.

De president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskyy, kondigde in Kyiv aan dat een overwinning van Oekraïne op Rusland ook Moldavië en Georgië zou helpen hun door Rusland gecontroleerde gebieden terug te krijgen. Naast Transnistrië in Moldavië zijn dit de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië in Georgië.