Poetin bedankt Russische veiligheidstroepen voor 'neerslaan van Wagner-opstand'

In Rusland gaf president Poetin maandagavond commentaar op de gewapende opstand van de Wagner-groep in een toespraak op de staatstelevisie. Poetin bedankte de soldaten en leden van de geheime diensten die de opstandelingen tegen hielden. Op Poetin's bevel was alles in het werk gesteld om bloedvergieten te voorkomen.

Dit kostte enige tijd, benadrukte Poetin. Als huurlingen en reguliere troepen op elkaar hadden geschoten, was dat vooral in het voordeel van Oekraïne en het Westen geweest. Tegelijkertijd zei het Russische staatshoofd dat de meeste Wagner-strijders ook patriotten zijn. Hij gaf de Wagner-huurlingen de keuze: in het Russische leger gaan, terugkeren naar de familie of in Wit-Rusland gaan wonen.  Poetin waarschuwde ook voor pogingen om Rusland te chanteren. Elke poging om chaos te creëren in Rusland is gedoemd te mislukken, benadrukte de president. "De organisatoren van de opstand, die het land hebben verraden, hebben ook degenen verraden die aan hun kant stonden", zei de Russische president. 

Volgens regeringswoordvoerder Peskov heeft Poetin na de toespraak een ontmoeting gehad met de hoofden van de veiligheidsdiensten, onder wie minister van Defensie Shoigu. 

Ook de Amerikaanse president Biden gaf voor het eerst commentaar op de gebeurtenissen in Rusland. Hij benadrukte in Washington dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten er niets mee te maken hadden. De opstand was onderdeel van een strijd binnen het Russische systeem.