FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 juni 2023

Loekasjenko: 'Poetin wilde Prigozhin elimineren, maar heb het tegengehouden'

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft details doorgegeven van zijn bemiddeling tussen de Russische president Vladimir Poetin en de opstandige huurlingenleider Yevgeny Prigozhin om de kortstondige poging tot staatsgreep te regelen.

“Om 10:10 belde hij (Poetin) en informeerde me in detail over de situatie in Rusland. Hij stelde verschillende vragen, waaronder hoe dit tegen te gaan, en ik besefte dat de situatie gecompliceerd was", zei Loekasjenko tijdens in Minsk. Hij beweerde verder dat Poetin had besloten Prigozhin uit te schakelen, maar dat Loekasjenko tussenbeide was gekomen en "suggereerde niet te haasten".

Loekasjenko, zegt dat hij de Wagner-groep het gebruik van een verlaten militaire basis heeft aangeboden. Hij zei dat het land nog geen kampen aan het bouwen was voor de groep huurlingen, maar dat de leden indien nodig zouden worden ondergebracht. De leider van Wagner, Yevgeny Prigozhin, zou dinsdag vanuit Rusland naar Wit-Rusland zijn gevlogen. De muiterij van Prigozhin was de grootste ondermijning van het gezag van Vladimir Poetin sinds hij meer dan 23 jaar geleden aan de macht kwam. 

Jong Oranje na derde gelijkspel uitgeschakeld op EK

Jong Oranje is op het EK voetbal onder 21 uitgeschakeld in de groepsfase. Nadat het eerder in de poulefase niet wist te winnen tegen de leeftijdsgenoten van België en Portugal, speelde het ook gelijk tegen Jong Georgië (1-1).

Jong Oranje had in de laatste groepswedstrijd tegen Jong Georgië een resultaat nodig om door te gaan op het EK na de twee eerdere gelijkspelen tegen Jong België en Jong Portugal. Nederland opende goed tegen het gastland en Kenneth Taylor was in de eerste tien minuten dichtbij het openingsdoelpunt, maar tot twee keer kopte de middenvelder op de paal.

Nederland bleef gedurende de eerste helft de betere van de twee, maar Georgië kwam toch op voorsprong. Zuriko Davitashvili zorgde daarvoor, de Georgische middenvelder dribbelde vrolijk door het middenveld en de verdediging heen van Oranje en schoot vervolgens raak. Bij rust was het weer 1-1 nadat Taylor vlak voor het rustsignaal uit een afgeslagen corner binnenschoot.

Na rust had Nederland ook het overwicht, maar de defensie van Georgië hield makkelijk stand, waardoor het in Tbilisi 1-1 bleef en dat was niet voldoende om door te gaan op het EK. In de andere poulewedstrijd wist Portugal van België te winnen en de Portugezen gaan samen met Georgië naar de kwartfinale.

Onderzoek wijst uit: regelgeving zit veiligheid bij Defensie in de weg

Werken volgens de regels zorgt in het veld niet altijd voor meer veiligheid en effectiviteit. Lokale vindingrijkheid wel. Dat wijst onderzoek uit van TU Delft promovenda en vliegerpsycholoog bij de luchtmacht luitenant-kolonel Leonie Boskeljon.

Ze concludeerde dat lokale vindingrijkheid soms betekent dat regels niet worden gevolgd. Dat botst met de heersende cultuur, dus wordt er niet over gesproken uit angst voor consequenties. Volgens Boskeljon is het ter verbetering van de veiligheid juist wel belangrijk dit bespreekbaar te maken. Ze pleit daarom voor meer openheid binnen de organisatie en de boeman in de ogen te kijken.

Na elk ongeluk meer regelgeving
Defensie hanteert strikte regels omtrent veiligheid. Ondanks dat wordt de organisatie van tijd tot tijd geconfronteerd met ongelukken. Denk aan het mortierongeval in Mali of de draadaanvaring in de Bommelerwaard. Dus is er voortdurende druk vanuit de politiek en de maatschappij de veiligheid te blijven verbeteren.

Boskeljon: “De veiligheidsvisie die vanuit managementniveau wordt uitgedragen, is dat veiligheid het resultaat is van het volgen van regels. Het gevolg is dat de Defensieorganisatie zichzelf na elk ongeluk opzadelt met meer regelgeving."

Regelreflex
Het onderzoek draagt volgens directeur Veiligheid commodore Angelique Appels bij aan de herkenbaarheid van de zogenaamde regelreflex en het effect daarvan op de veiligheid. “Lokale experimenten blijken heel waardevol in het verbeteren van de veiligheid. Het laat zien dat veiligheid van iedere defensiemedewerker is. Dat we samen verantwoordelijk zijn om die verder te verbeteren”, zo laat ze vandaag weten.

Boskeljon onderzocht hoe een operationele eenheid veiligheid en effectiviteit kan realiseren vanuit een andere veiligheidsvisie. Volgens haar is dat mogelijk door op basis van expertise te bekijken wat er op dat moment nodig is. Dat kan zijn regels volgen, creatieve oplossingen bedenken of regels aanpassen aan de praktijk. Ze concludeerde dat de medewerkers worden geconfronteerd met conflicterende doelen die niet tegelijkertijd verenigbaar zijn. Als voorbeeld geeft ze het volgen van regels en veilig vliegen.

Vliegers moeten tijdens een missie bepaalde regels en procedures fysiek bij zich hebben. Het kost echter tijd en moeite de juiste procedure te vinden tijdens het vliegen. Dat heeft een negatieve invloed op de veiligheid. “Deze doelconflicten worden waar mogelijk opgelost met wat ik lokale vindingrijkheid heb genoemd”, zegt de overste. “Neem routines die van collega op collega worden doorgegeven en die niet omschreven staan.”

Door deze lokale vindingrijkheid is men in staat veiliger en effectiever te werken, blijkt uit het onderzoek. In een aantal gevallen betekent dit wel dat men zich niet altijd houdt aan de regels, maar handelt volgens de expertise. Het gaat hier overigens niet om een optreden buiten wettelijke kaders.

Taboe
Omdat de nadruk ligt op het volgen van regels, ligt er volgens Boskeljon op deze lokale vindingrijkheid een taboe en wordt die daarom niet zichtbaar. “Zelfs als met lokale vindingrijkheid regels niet worden overtreden, houden medewerkers die doorgaans toch verborgen.” aldus Boskeljon. Reden hiervoor is dat het beeld is ontstaan dat het niet volgen van regels leidt tot grote consequenties voor betrokkenen, zo blijkt uit het onderzoek. Daardoor is er in diverse gevallen een verschil ontstaan tussen regels op papier en de praktijk waarmee de organisatie zichzelf in de tang houdt.

Boskeljon is van mening dat de top van de organisatie denkt dat Defensie veiligheid en effectiviteit bewerkstelligt door regels te volgen. Op de werkvloer realiseert men veiligheid en effectiviteit echter door adaptief en vindingrijk te reageren op lokale omstandigheden. Wat Boskeljon betreft leidt de visie van Defensie op regelgeving tot onzekerheid. Men is angstig openlijk te spreken over het inzetten van de eigen expertise.

Beide perspectieven komen niet bij elkaar. Daardoor heeft Defensie geen goed beeld van de belemmeringen waarmee medewerkers worden geconfronteerd, hoe ze deze oplossen en waar de echte verbeteringen op het gebied van veiligheid en effectiviteit zijn te realiseren. De behoefte veiligheid te vergroten heeft juist geleid tot een organisatie-brede onzekerheid en angst: de boeman.

Onmogelijke situatie
Het zou wat Boskeljon betreft veel fijner zijn openlijk te spreken over het inzetten van de eigen expertise in de praktijk. “Juist omdat dit de veiligheid ten goede komt. Door de organisatiecultuur zit Defensie in een onmogelijke situatie, niet in staat dit verschil te verkleinen. Met dit onderzoek wil ik de Defensie-organisatie veiliger maken, laten zien hoeveel meer effect er valt te bereiken met een andere veiligheidsvisie.”

Ze hoopt dan ook dat de resultaten worden omarmd. “En worden gebruikt om zonder oordeel gesprekken te voeren met de medewerkers over de noodzaak van lokale vindingrijkheid. Mijn onderzoek laat zien dat dit meer zal doen voor veiligheid en effectiviteit dan steeds meer regelgeving.”

Maximale rente op krediet stijgt naar 14%

De maximale rente die aanbieders mogen rekenen op consumptief krediet (oftewel de maximale kredietvergoeding) stijgt per 1 juli van 12% naar maximaal 14%. Geld lenen, rood staan en kopen op afbetaling kan daardoor duurder worden.

Deze stijging komt door de stijging van de wettelijke rente van 4% naar 6%. Deze wettelijke rente is een onderdeel van de maximale kredietvergoeding. Stijging of daling van deze wettelijke rente heeft dus invloed op de maximale kredietvergoeding.

De wettelijke rente is gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgt vanaf 1 juli van 4% naar 6%. Met een hogere rente probeert de ECB de hoge inflatie te beteugelen. De ECB heeft de rente het afgelopen half jaar sterk verhoogd.

De maximale kredietvergoeding bestaat uit twee delen: de variabele wettelijke rente en een maximale opslag. Door de stijging van de wettelijke rente gaat nu ook de totale maximale kredietvergoeding omhoog. De maximale opslag biedt kredietverstrekkers een mogelijkheid om het risico op wanbetaling te beprijzen, kosten te dekken en een rendement te behalen. Die opslag is vorig jaar verlaagd van 12% naar 8% en blijft dat ook.

Het ministerie van Financiën waarschuwt voor het te makkelijk aangaan van een lening. Soms is het erg verleidelijk om een kortlopende lening aan te gaan, om bijvoorbeeld een grote aankoop of een onverwachte uitgave te dekken. Maar door de oplopende rente ben je uiteindelijk duurder uit. Met financiële begeleiding en programma’s die wijzen op de gevaren van rood staan en te gemakkelijk lenen geeft het ministerie voorlichting.

Mink K. veroordeeld tot 6 jaar cel voor cocaïnesmokkel en opzetten laboratorium

De Rotterdamse rechtbank heeft Mink K. veroordeeld voor het smokkelen van 400 kilo cocaïne. Daarnaast ziet de rechter voldoende bewijs om te kunnen zeggen dat K., die al sinds de jaren '90 een bekende naam is in de onderwereld, verantwoordelijk is voor het opzetten van een cocaïnelaboratorium. Zo meldt AT5.

De 'gangster uit overtuiging' zoals hij zich ooit zou hebben genoemd, werd in het verleden al meerdere keren veroordeeld voor wapen- en drugshandel. De laatste jaren woonde de geboren Amsterdammer in Libanon, waar hij ook een jarenlange celstraf uitzat voor het vervoeren van drugs. In 2016 kwam K. vrij.

Vorig jaar april werd K. opnieuw aangehouden in Libanon. Opnieuw op verdenking van het vervoeren van een partij drugs, dat in 2020 van Zuid-Amerika naar Nederland werd verplaatst. K. kwam op de radar van het OM dankzij gekraakte PGP-berichten, sms'jes die voorheen als onkraakbaar werden gezien door criminelen.

Stapel bananen
In de chatgesprekken werd onder meer gesproken over blokken cocaïne, betalingen, locaties en benodigd personeel voor het maken van cocaïne (zogenoemde koks). Ook zijn er aanbetalingen en aankopen in terug te vinden die volgens de rechter aantonen dat hij een leidende rol had bij het opzetten van een drugslab.

Daarnaast wordt K. dus ook medeverantwoordelijk gehouden voor het transporteren van 400 kilo cocaïne, die in 2020 tussen een stapel bananen in een Duitse supermarkt werd gevonden.

Straf
Het levert K. dus 6 jaar cel op. "Een substantiële gevangenisstraf", noemt de rechter het: "Alleen op die manier wordt de norm duidelijk bevestigd en worden anderen in voldoende mate weerhouden om over te gaan tot het plegen van dezelfde misdrijven."

Volgens de rechtbank moet de straf "zodanig zijn dat hij in elk geval niet opnieuw overgaat tot invoer van harddrugs of andere grootschalige vormen van drugscriminaliteit."

Luister mee naar de soundtrack van Ys X: Nordics

Ys, de niche actie-RPG serie van ontwikkelaar Falcom, staat bekend om fantastishce soundtracks. Ys X: Nordics, dat op 28 september uitkomt in Japan, lijkt geen uitzondering te gaan worden. Falcom heeft alvast een paar voorproefjes van een aantal tracks gedeeld.

In de eerste video hieronder kun je naar 'To Be Free' luisteren. De tweede video laat kort acht verschillende liedjes horen. Ys X: Nordics is helaas nog niet aangekondigd voor een Westerse release. Die zal er wel ongetwijfeld komen, want tot nu toe zijn alle delen uiteindelijk vertaald.

Dragon Quest Monsters: The Dark Prince aangekondigd

Square Enix heeft Dragon Quest Monsters: The Dark Prince aangekondigd. Het gaat hierbij om een nieuwe spinoff in de populaire Dragon Quest-serie. De game is exclusief voor de Switch en komt op 1 december uit.

In Dragon Quest Monsters: The Dark Prince (ook bekend als Dragon Quest Monsters 3 in Japan) speel je als Psaro. Er rust een vloek op deze 'demon prince' die hem weerhoudt monsters kwaad te doen. Daarom is hij genoodzaakt om monsters te rekruteren om in zijn plaats te vechten. Qua gameplay is de game behoorlijk vergelijkbaar met Pokemon of Shin Megami Tensei.

Star Ocean: The Second Story remake aangekondigd

Star Ocean: The Second Story krijgt een remake. Dat heeft uitgever Square Enix aangekondigd. De nieuwe versie van de klassieker uit 1998 komt op 2 november uit voor PS5, PS4, Switch en pc.

Star Ocean was een van de eerste actie-RPG's. De sci-fi game maakte destijds indruk met onder andere 3D actie-gevechten en een episch verhaal met meerdere eindes. Veel fans beschouwen dit deel als de beste in de serie. The Second Story had in 2008 ook al een remaster gekregen voor de PSP, maar nu krijgt het dus een meer uitvoerige remake.

Xbox Series X en Game Pass worden duurder

De prijzen van de Xbox Series X en Game Pass gaan binnenkort omhoog. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt. De vraagprijs van de Xbox Series X gaat vanaf 1 augustus 500 naar 550 euro. De prijs van de Xbox Series S blijft hetzelfde.

Game Pass-abonnementen worden al vanaf 6 juli duurder. Het Ultimate-abonnement krijgt een prijsstijging van 2 euro en kost dan 15 euro per maand. De reguliere variant gaat van 10 naar 11 euro per maand. Als je al een jaarabonnement hebt verandert er niets aan de prijs tot je gaat vernieuwen. De prijsstijgingen zijn wereldwijd van kracht, met uitzondering op de Verenigde Staten, Japan, Brazilië, Colombia en Chili.

"We hebben de prijzen van onze consoles vele jaren stabiel gehouden, maar moeten nu toch de prijzen aanpassen om competitief mee te blijven draaien in elke markt", aldus Kari Perez, het hoofd van communicatie bij Xbox. Sony verhoogde vorig jaar al de prijs van de PS5.

VS staat verkoop kweekvlees toe, hoe maakt men dit?

Vorige week gaf het Amerikaanse ministerie van landbouw groen licht aan twee bedrijven om in het laboratorium gekweekt kippenvlees te verkopen. Dat betekent echt vlees, aangegroeid uit enkele cellen in het lab, er zijn geen 'kippenboerderijen' meer nodig. 

Staan er straks grote wetenschappelijke doorbraken op tafel? Mike Drolet van Global News legt uit hoe het werkt en hoe het enkele van de grootste dilemma's van de vleesproductie kan oplossen.

'Kom logeren in Barbie-sferen'

Neem een kijkje in Barbie's Malibu Dream House waar men nu kans maakt op een gratis overnachting via Airbnb.

Het protserige landhuis is gedecoreerd in Barbie's kenmerkende knalroze en beschikt over Ken's openlucht discodansvloer, een overloopzwembad en de kans voor gasten om hun eigen set geel-en-roze Impala-schaatsen en surfplanken mee naar huis te mogen nemen. Van 21 tot 22 juli zijn twee individuele verblijven van één nacht voor maximaal twee gasten gratis beschikbaar. Boeking voor Ken's kamer in het Malibu DreamHouse gaat open op 17 juli om 18.00 uur GMT via Airbnb.

'Nu meerjarencontract kiezen is door onvoorspelbare energiemarkt niet verstandig'

Het afsluiten van een relatief duur meerjarencontract is niet verstandig, omdat consumenten daardoor het risico lopen om jarenlang te veel voor hun energierekening te betalen. Door de komst van een hoge opzegvergoeding sinds deze maand is het extra belangrijk om een weloverwogen besluit te nemen als het om een energiecontract gaat. Een jaarcontract afsluiten is de beste keuze, omdat de consument dan niet jarenlang vastzit aan een duur contract dat niet zomaar open te breken is.

De tarieven van meerjarencontracten liggen nu net onder het prijsplafond. Als de energietarieven volgend jaar bijvoorbeeld verder zakken, betalen consumenten nog jaren te veel voor hun energie. Als de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld in 2024 eindigt, heeft dat gevolgen voor de gasprijs. Deze kan dan sterk dalen en dat is geen prettig idee voor mensen die nu een meerjarencontract hebben afgesloten.

Een ander voorbeeld kan een wereldwijde recessie zijn waardoor de energietarieven dalen. Het openbreken van een meerjarencontract loopt flink in de papieren door de nieuwe, verhoogde opzegvergoeding. Dat probleem is er niet als er voor een jaarcontract gekozen wordt.

Het risico bestaat ook dat de tarieven kunnen oplopen, maar in de huidige markt bestaat nog te veel onzekerheid om nu voor een meerjarencontract te kiezen. Het advies is dan ook om het per jaar te bekijken en voor een jaarcontract te kiezen.

FBI opgeheven

Althans, in Idaho, volgens de Republikeinen aldaar.

Volgens de Leading Report hebben de Republikeinen in Idaho unaniem, per resolutie, besloten dat de FBI daar niet meer bestaat. Ze classificeren de opsporingsdienst als "een corrupte overheidsorgaan, welke niet te rehabiliteren is".

Het feit dat deze resolutie niet is ingebracht bij het lokale Huis van Afgevaardigen, of de lokale Senaat, lijkt hen niet te deren. Dat, of ze zijn vergeten dat dat een ding is.

FOK! Wat een weer: af en toe zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

We zijn voorlopig verlost van de warmte, maar heel koud wordt het niet. Wel aangenaam met temperaturen tussen de 21 en de 25 graden. In het noordoosten is een bui mogelijk vanochtend, elders is er een wisseling van zon en wolken. De weinige wind die er staat komt uit het westen. Vanmiddag trekt de wind wat aan, het wordt rond de 22 graden.

Vanavond is het bewolkt in het zuiden, waar later een buitje kan vallen. Opklaringen vinden we dan in het noorden waar het droog blijft. In de nacht naar woensdag valt er wat regen in het midden en westen van het land bij temperaturen tussen de 9 en 14 graden. Later in de week op met name vrijda en zaterdag valt er meer neerslag, donderdag is met 25 graden de warmste dag van de week.

Tot morgen!

 Ook in Luxemburg treint DJMO door het land (Foto: DJMO)
Ook in Luxemburg treint DJMO door het land (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Frontex: Athene negeerde aanbod van hulp vóór kapseizen migrantenboot

Er worden nog steeds honderden mensen vermist nadat op 14 juni een overbeladen vissersboot kapseisde voor de Peloponnesos. De EU-grensbewakingsdienst Frontex beschuldigt de Griekse autoriteiten nu van het weigeren van hulp bij het begeleiden van de boot.

Volgens het Europese grensbewakingsagentschap Frontex negeerden de Griekse autoriteiten een aanbod van hulp van het EU-agentschap kort voor het dodelijke vluchtelingenongeval voor de kust van Griekenland, nu bijna twee weken geleden. Op de dag voor het ongeval bood Frontex "aanvullende luchtsteun aan de Griekse autoriteiten, maar kreeg geen antwoord", zei het persbureau AFP.

De noodlijdende en overbelaste vissersboot was vanuit Libië vertrokken richting Europa en kapseisde in de nacht van 14 juni voor het schiereiland Peloponnesos op een van de laagste punten in de Middellandse Zee nadat de motor eerder was uitgevallen.

Tot dusver zijn 82 lichamen geborgen. Volgens officiële informatie zijn er 104 mensen gered. Volgens overlevenden waren er honderden mensen aan boord, onder wie vrouwen en kinderen die in het ruim waren ondergebracht.

De afhandeling van het ongeval heeft een aantal vragen opgeroepen. De Griekse kustwacht stelde na de dodelijke ramp dat de bootbemanning niet om hulp had gevraagd, na contact met Griekenland zelfs meerdere keren hulp weigerde en benadrukte dat de boot door wilde varen naar Italië.

Drone is waarschijnlijk naar Kreta gestuurd
Frontex zegt nu dat het Italiaanse controlecentrum voor de coördinatie van reddingsoperaties op zee (MRCC) het Frontex-vliegtuig de dag voor het ongeval al om 10.33 uur (CEST) opdracht gegeven om naar de vissersboot te gaan zoeken. Volgens Frontex werd de afgeladen vissersboot om 11:47 uur waargenomen. "Het vliegtuig observeerde de vissersboot tien minuten voordat het vliegtuig terugkeerde naar de basis om bij te tanken", zei Frontex.

Frontex bood de Griekse autoriteiten ook aan om een drone te sturen om de Egeïsche Zee te observeren. Ze gaven Frontex echter de opdracht om de drone in te zetten bij een andere reddingsoperatie ten zuiden van het mediterrane eiland Kreta.

Samen met Italië en Spanje is Griekenland een van de belangrijkste aankomstlanden voor tienduizenden mensen uit Afrika en het Midden-Oosten die naar Europa willen. Vorige maand kwam de Griekse regering internationaal onder vuur te liggen nadat videobeelden de gewelddadige pushbacks van vluchtelingen op zee toonden.

Advocaten van Lindemann (zanger Rammstein) delen onderzoeksrapporten

De Litouwse politie heeft het onderzoek naar Rammstein-frontzanger Till Lindemann stopgezet. Zijn advocaten zeggen dat ze een deskundig advies hebben laten opstellen in de zaak van de Noord-Ierse Shelby Lynn om de beschuldigingen van "fysieke mishandeling" te weerleggen.

In het geval van de Noord-Ierse Shelby Lynn, die haar zware beschuldigingen uitte na een concert van Rammstein in Vilnius, Litouwen, zijn er nieuwe bevindingen. In een persbericht kondigden de advocaten van frontman Till Lindemann aan: "Om de aantijgingen van mevrouw Lynn verder te verduidelijken, hebben we ons eigen onderzoek gestart voor onze cliënt."

Hiervoor werden de beelden van de opgelopen kneuzingen die Lynn direct na het concert op sociale media plaatste, ingediend bij het Instituut voor Forensische Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis in Keulen. Het doel: "Er moet met name worden beoordeeld of de verwondingen kunnen worden toegeschreven aan fysieke mishandeling."

Het rapport, opgesteld door Prof. Dr. Markus Rothschild, de directeur van het instituut, suggereert dat "een ongeval zonder invloed van buitenaf de meest waarschijnlijke oorzaak is" voor de verwondingen die op de foto's te zien zijn. Hoewel invloeden van buitenaf niet "helemaal uitgesloten" zijn, zijn de "bevindingen vanuit forensisch oogpunt" niet "typisch voor invloeden van buitenaf".

Het Duitse openbaar ministerie eens met de Litouwse politie
Rothschild komt tot een vergelijkbare conclusie met betrekking tot de beschuldiging van seksueel geweld, waarvoor er "met name geen bewijs" is te zien in de "gedocumenteerde verwondingen" van de getuige. "Al kan ook hier seksuele dwang of verkrachting niet worden uitgesloten alleen op basis van de letselbevindingen. Aan de andere kant zijn er ook geen aanwijzingen aangetroffen die op seksueel geweld wijzen."

Een paar dagen geleden bevestigde het parket van Vilnius het besluit van de Litouwse politie om geen onderzoek in te stellen tegen Till Lindemann. is deze beslissing Volgens het persbericht van 23 juni genomen "na grondig onderzoek en evaluatie van de verkregen gegevens om de omstandigheden van het incident te verduidelijken". "De beslissing om te weigeren een vooronderzoek naar de feiten van de zaak in te stellen, werd genomen op basis van de conclusie dat er ten tijde van het misdrijf geen gedragingen waren die de elementen van een strafbaar feit of misdrijf bevatten."

Aantal drugsgebruikers in tien jaar tijd met 23 procent gestegen

Volgens een VN-rapport is het aantal drugsgebruikers wereldwijd in tien jaar tijd sterk gestegen. Volgens het United Nations Office on Drugs and Crime in Wenen is het aantal drugsgebruikers met 23 procent gestegen. 

In 2011 waren er 240 miljoen drugsgebruikers, in 2021 waren dat er bijna 300 miljoen. Het VN-bureau schat dat slechts ongeveer de helft van deze toename te wijten is aan de groei van de wereldbevolking.

In het jaarverslag waarschuwen de Verenigde Naties voor de verspreiding van chemische drugs als methamfetamine, fentanyl en veel nieuw ontwikkelde stoffen.

Poetin bedankt Russische veiligheidstroepen voor 'neerslaan van Wagner-opstand'

In Rusland gaf president Poetin maandagavond commentaar op de gewapende opstand van de Wagner-groep in een toespraak op de staatstelevisie. Poetin bedankte de soldaten en leden van de geheime diensten die de opstandelingen tegen hielden. Op Poetin's bevel was alles in het werk gesteld om bloedvergieten te voorkomen.

Dit kostte enige tijd, benadrukte Poetin. Als huurlingen en reguliere troepen op elkaar hadden geschoten, was dat vooral in het voordeel van Oekraïne en het Westen geweest. Tegelijkertijd zei het Russische staatshoofd dat de meeste Wagner-strijders ook patriotten zijn. Hij gaf de Wagner-huurlingen de keuze: in het Russische leger gaan, terugkeren naar de familie of in Wit-Rusland gaan wonen.  Poetin waarschuwde ook voor pogingen om Rusland te chanteren. Elke poging om chaos te creëren in Rusland is gedoemd te mislukken, benadrukte de president. "De organisatoren van de opstand, die het land hebben verraden, hebben ook degenen verraden die aan hun kant stonden", zei de Russische president. 

Volgens regeringswoordvoerder Peskov heeft Poetin na de toespraak een ontmoeting gehad met de hoofden van de veiligheidsdiensten, onder wie minister van Defensie Shoigu. 

Ook de Amerikaanse president Biden gaf voor het eerst commentaar op de gebeurtenissen in Rusland. Hij benadrukte in Washington dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten er niets mee te maken hadden. De opstand was onderdeel van een strijd binnen het Russische systeem. 

Jongen (17) veroordeeld voor steekincident bij school in Hoofddorp

De rechtbank Noord-Holland heeft een 17-jarige jongen veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling, omdat hij een 15-jarige oud-klasgenoot met een mes heeft gestoken. Dit gebeurde op 31 oktober 2022 vlakbij de school van de verdachte en het slachtoffer.

Daarnaast heeft de verdachte in mei 2022 een ander slachtoffer met een mes bedreigd en in oktober 2022 een scooter gestolen. De rechtbank heeft de verdachte een jeugddetentie opgelegd van 180 dagen, waarvan 94 dagen voorwaardelijk en een leerstraf van 40 uur.

Steekincident
De ochtend van 31 oktober stond de 17-jarige verdachte bij de school te wachten op het slachtoffer en vroeg hem mee te lopen. Het slachtoffer deed dit. Vervolgens pakte de verdachte een mes uit een schuurtje, waarmee hij het slachtoffer in beide bovenbenen heeft gestoken.

Oordeel rechtbank
De rechtbank spreekt van een ernstig feit, waardoor het slachtoffer letsel heeft opgelopen, pijn heeft gehad en heel bang is geweest. Er mag van geluk worden gesproken dat het slachtoffer niet ernstiger gewond is geraakt. Door van dichtbij stekende bewegingen te maken met een mes, had de verdachte gemakkelijk vitale lichaamsdelen kunnen raken, met alle gevolgen van dien.

Ook wordt het gevoel van veiligheid in de samenleving aangetast doordat mensen messen bij zich dragen. De verdachte heeft zelf verklaard dat hij zich heeft bewapend omdat hij dacht dat het slachtoffer een mes bij zich droeg. Dat steeds meer jongeren vanuit die angst messen bij zich hebben, vergroot alleen maar de kans dat zij die bij ruzies ook gebruiken, met het risico dat mensen gewond raken of zelfs komen te overlijden.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf verder rekening gehouden met de adviezen die zijn gegeven door een psycholoog, de Raad voor de Kinderbescherming en de jeugdreclassering. De rechtbank heeft aan de verdachte een jeugddetentie van 180 dagen opgelegd, waarvan 94 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Tijdens de proeftijd mag de verdachte geen contact opnemen met het slachtoffer en moet hij meewerken aan hulpverlening en zich houden aan een avondklok. Ook moet hij drie maanden een enkelband dragen of zoveel korter als de Jeugdreclassering nodig vindt. Daarnaast moet hij een leerstraf van 40 uur doen en een schadevergoeding van 780 euro aan het slachtoffer van het steekincident betalen.

12 miljoen extra voor re-integratie (ex-)gevangenen

Het kabinet gaat extra investeren om (ex-)gedetineerden te helpen bij een goede terugkeer buiten de gevangenismuren na hun straf. Vanaf dit jaar wordt hiervoor een extra bedrag oplopend tot (in totaal) € 12 miljoen uitgetrokken. Dat heeft minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer laten weten.

Voor om- en bijscholing van gevangenen wordt € 5 miljoen uitgetrokken. Hiermee wordt de samenwerking tussen de Dienst Justitiële Inrichtingen en arbeidsbedrijven extra vergroot en het aanbod van onderwijs aan gevangenen verbeterd. Daarnaast wordt € 5 miljoen besteed aan de samenwerking tussen verschillende partijen. Dit geld kan bijvoorbeeld worden ingezet om de kennisuitwisseling tussen medewerkers van de gevangenissen, de reclassering, gemeenten en zorg & veiligheidshuizen te verbeteren. Ook wordt er € 2 miljoen extra uitgetrokken voor gemeenten in hun begeleiding van gevangenen naar werk of een woning. Gemeenten kunnen hiermee ook hulp geven op de andere basisvoorwaarden, zoals het regelen van een identiteitsbewijs, een zorg(verzekering), schuldhulp en te werken aan een goed sociaal netwerk.

"Na een misstap verdient iedereen een tweede kans. De extra investeringen gaat gedetineerden helpen op een goede manier terug te laten keren buiten de muren van een gevangenis. Zo voorkomen we dat ze minder vaak terugvallen in de criminaliteit en bieden we ze perspectief om hun leven weer op een goede en eerlijke manier in te richten", stelt minister Weerwind.

ID-bewijs
Per 1 september kunnen gedetineerden vanuit de gevangenis een Nederlandse identiteitskaart aanvragen, ook al staan ze ingeschreven in een andere gemeente. Gemeenten waarin een gevangenis is gevestigd krijgen hiertoe de bevoegdheid. Voor een succesvolle re-integratie is het belangrijk dat gedetineerden al tijdens het uitzitten van hun gevangenisstraf beschikken over een identiteitsbewijs. Zonder ID is het bijvoorbeeld niet mogelijk om werk of onderdak te vinden. Deze nieuwe werkwijze voorkomt dat gedetineerden zonder geldig ID-bewijs de gevangenis verlaten. Dit is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Prigozjin heeft van zich laten horen en diverse vragen beantwoord

Wagner-baas Prigozjin heeft een teken van leven gegeven door een 11 minuten durende audioboodschap op Telegram te posten. Dit is voor het eerst na alle gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. Onduidelijk is waar hij nu is; er was sprake van dat hij naar Belarus zou gaan.

"Ik heb al duizend vragen gekregen over de gebeurtenissen", aldus Prigozjin. "Om misverstanden te voorkomen wil ik de belangrijkste vragen beantwoorden."

Weer minder mensen in wettelijke schuldsanering

In 2022 werden 1,9 duizend mensen toegelaten tot de Wet schuldsaneringen natuurlijke personen (Wsnp). Dat is 17 procent minder dan in 2021, en een afname van 86 procent vergeleken met 2012. Het aandeel eenpersoonshuishoudens nam verder toe, terwijl het aandeel huishoudens met kinderen afnam. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over de wettelijke schuldsanering van het CBS.

In 2022 werden 1,9 duizend mensen in de Wsnp toegelaten, 400 minder dan een jaar eerder. Tegelijkertijd werden 4,9 duizend schuldsaneringstrajecten door de rechter beëindigd. In 2021 waren dat 5,8 duizend.

Op 31 december 2022 zaten er 7,3 duizend mensen in de schuldsanering; bijna 3 duizend schuldenaren minder dan het jaar ervoor.

Al tien jaar daling instroom Wsnp
Sinds 2012 daalt het aantal mensen dat instroomt in de Wsnp; dat jaar kwamen 13,7 duizend mensen in de schuldsanering. Tussen 2012 en 2022 is de instroom in de Wsnp met 86 procent afgenomen. Deze afname valt samen met de inwerkingtreding van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) in 2012. Deze wet regelt dat mensen met schulden eerst hulp krijgen via de gemeente, voordat ze eventueel instromen in de wettelijke schuldsanering. Een eventueel effect van de coronacrisis op de instroom in de schuldsanering is niet onderzocht.

Minder huishoudens met kinderen in schuldsanering
Van alle personen die in 2022 instroomden in de wettelijk schuldsanering is de groep eenpersoonshuishoudens met 39 procent (735) de grootste groep. Tien jaar eerder was dat 30 procent. Toen stroomden 4 080 eenpersoonshuishoudens de Wsnp in.

Alleenstaande ouders en paren met kinderen kwamen in 2022 verhoudingsgewijs minder vaak in de wettelijke schuldsanering. In 2022 kwamen 310 personen in een huishouden van een alleenstaande ouder in de wettelijke schuldsanering, 16 procent van het totaal aantal personen. In 2012 bestond 18 procent van de huishoudens in de schuldsanering uit eenouderhuishoudens. Het ging toen om 2 415 gezinnen.

In 2012 waren paren met kinderen verhoudingsgewijs de grootste groep met 34 procent van de totale instroom, in totaal 4 690 personen. In 2022 bestond 27 procent van de instroom paren met kinderen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.