Ruim 140 arrestaties bij Pride-optochten in Turkije

De Turkse autoriteiten hadden de Pride-parades dit jaar opnieuw verboden, maar toch gingen veel mensen de straat op om op te komen voor de rechten van de LGBTQ-gemeenschap. In Istanbul en Izmir werden veel arrestaties verricht.

Volgens de organisatoren zijn tijdens de Pride-parade van dit jaar in de Turkse metropool Istanbul minstens 93 mensen gearresteerd. Enkele honderden mensen woonden het evenement bij.

In de West-Turkse stad Izmir trad de politie ook op tegen deelnemers aan de lokale Pride-parade en arresteerde volgens de organisatoren zeker 48 mensen.

In Istanbul zette de politie grote delen van het centrum af voordat de demonstratie begon, om de bijeenkomst te voorkomen. Daarna stapten de deelnemers over naar een ander deel van de stad. Honderden mensen werden vorig jaar gearresteerd tijdens de Pride-parade in Istanbul.

De gouverneur van de provincie Istanboel, Davut Gül, had op voorhand al aangekondigd geen evenementen toe te staan die "de familie bedreigen". Verschillende evenementen in verband met de zogenaamde Pride-maand om de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en queers (LGBTQ's) te visualiseren, waren verboden, waaronder een picknick en een filmvertoning.

Na een sensationele Pride Parade in Istanbul in 2014 met meer dan 100.000 deelnemers, hadden de Turkse autoriteiten het evenement de afgelopen jaren herhaaldelijk verboden, officieel om veiligheidsredenen. Zo ook dit jaar.

In Turkije hebben regeringsfunctionarissen en president Recep Tayyip Erdogan zich herhaaldelijk openlijk vijandig uitgesproken tegenover LGBTQ-mensen. De Turkse lhbtq-gemeenschap vreest voor toenemende druk na de herverkiezing van Erdogan.

Erdogan beschuldigde de belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP en haar bondgenoten ervan pro-LGBTQ te zijn voor en na de verkiezingen, en beloofde zijn aanhangers dat de LGBTQ-gemeenschap nooit zal toetreden tot zijn islamitisch gewortelde partij.