Kremlin bevestigt deal met Prigozhin

Na het in opstand komen van de huurlingengroep Wagner mogen hun baas Prigozhin en zijn strijders niet vervolgd worden. Het Russische presidentiële bureau bevestigde dat er een overeenkomst tussen beide partijen is bereikt. Prigozhin zal naar Wit-Rusland verhuizen.

De machtsstrijd tussen de Russische president Vladimir Poetin en huursoldatenbaas Yevgeny Prigozhin eindigde met een akkoord nadat de Wagner-strijders oprukten naar Moskou. Presidentiëel woordvoerder Dmitry Peskov zei dat Prigozhin naar Wit-Rusland zou gaan en dat de aanklachten tegen hem zouden worden ingetrokken. Ook de strijders in zijn Wagner-groep zouden niet worden vervolgd. De overeenkomst werd bemiddeld door het Wit-Russische staatshoofd Alexander Loekasjenko, zei Peskov. Loekasjenko bood zijn hulp aan omdat hij Prigozhin al zo'n 20 jaar persoonlijk kende. Poetin was het daarmee eens.

De Wagner-huurlingen die niet aan de opstand deelnamen, werd gevraagd contracten te ondertekenen met het ministerie van Defensie en de deelnemende huurlingen verkregen immuniteit door hun eerdere diensten aan de natie. Beide partijen benadrukten dat ze met de overeenkomst bloedvergieten wilden voorkomen.

Maandenlang had Prigozhin scherpe kritiek geuit op de militaire leiding van minister van Defensie Sergei Shoigu en stafchef Valeri Gerasimov en hen beschuldigd van incompetentie. Op vrijdag beschuldigde hij Shoigu van het aanvallen van de Wagner-huurlingen vanuit de lucht, waarbij veel huurlingen om het leven kwamen. Hij uitte daarna ook openlijk kritiek tegen Poetin.

Prigozhin had geëist dat Shoigu en Gerasimov uit hun functie zouden worden gezet. Personeelswisselingen bij het Russische ministerie van Defensie maken echter geen deel uit van de overeenkomst, benadrukte Kremlin-woordvoerder Peskov. Deze vallen direct onder Poetin. "Het is daarom onwaarschijnlijk dat deze kwesties zijn besproken", zegt Peskow.

De machtsstrijd escaleerde tijdens een mogelijk cruciale fase van de oorlog in Oekraïne. Het Oekraïense leger lanceerde onlangs zijn langverwachte offensief om door Rusland bezette gebieden te heroveren. President Volodymyr Zelenskyy noemde de opstand van Prigozhin tegen Moskou een teken van zwakte.

De situatie in Rusland zette ook de rest van de wereld op scherp. Westerse landen als de VS, Duitsland en Frankrijk bespraken de situatie in crisisbesprekingen.