Chef beroemd restaurant haalt vegetarische opties van menukaart. Is vegans helemaal zat.

Terwijl veel horeca-gelegenheden zich richten op de groeiende groep veganisten, heeft de bekende Britse chef John Mountain besloten om een andere weg in te slaan. Hij heeft veganisten verbannen uit zijn Australische restaurant Fyre. Mountain, bekend van de BBC-show Great British Menu, runt zijn vleesgerichte restaurant in Perth en heeft zelfs een kookboek uitgebracht met de titel 'Pig'.

Veganisten waren voorheen welkom in Fyre, maar recentelijk heeft Mountain besloten om een vegan-verbod in te stellen. Vegans zijn nog wel welkom, maar de vegan menu-items zijn van de kaart verdwenen. De aanleiding hiervoor was een incident met een veganistische klant die een negatieve recensie schreef nadat ze het verkeerde gerecht had gekregen. Dit leidde tot een golf van negatieve recensies van andere veganisten,  die er zelf niet eens gegeten hadden. een fenomeen dat bekend staat als 'review bombing'.

Mountain, die zegt dat hij met de beste chefs ter wereld heeft gewerkt, is gefrustreerd door de kritiek. Hij stelt dat klanten weten wat ze kunnen verwachten als ze bij Fyre reserveren en vergelijkt het vragen om veganistische opties in zijn restaurant met het vragen om Chinees eten in een Indiaas restaurant. Volgens Mountain zijn veel chefs het zat om met veganisten te werken en noemt hij ze een 'pain in the ass'.

De aankondiging van het vegan-verbod, gedaan voor 'de eigen mentale gezondheid', heeft gemengde reacties opgeleverd. Sommigen beschouwen het als discriminatie en noemen het beleid van Mountain 'kinderachtig', hoewel er ook vegan restaurants zijn waar geen vlees verkocht wordt. Anderen daarentegen juichen de beslissing toe, wat volgens de chef heeft geleid tot een volgeboekt restaurant.