Wordt Bolsonaro uitgesloten voor deelname presidentsverkiezingen 2026?

Jair Bolsonaro kan worden uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen van 2026 als een rechtbank beslist dat hij de wet heeft overtreden door loze beschuldigingen te uiten over het Braziliaans stemsysteem.

Het Superior Electoral Tribunal (TSE) in Brasilia berecht de extreem-rechtse voormalige president op beschuldigingen dat hij zijn ambt misbruikte en de staatsmedia misbruikte toen hij in juli 2022 - drie maanden voor de verkiezingen die hij zou verliezen - buitenlandse diplomaten bijeenriep voor een vergadering waarin hij volhield dat er met de elektronische stemmachines van Brazilië gefraudeerd kon worden.

De bijeenkomst in juli vond plaats in het presidentieel paleis, en werd live uitgezonden op de publieke televisie. 

Aanklagers zeggen dat dit evenement in strijd was met de kieswet, omdat het werd gehouden tijdens de campagne voor de verkiezingen van oktober 2022, die Bolsonaro nipt verloor van zijn linkse aartsrivaal, de huidige president Luiz Inacio Lula da Silva.

Bolsonaro, 68, woonde het proces zelf niet bij. Volgens zijn persvoorlichter zal hij het proces volgen vanuit de zuidelijke stad Porto Alegre, waar hij politieke bijeenkomsten zal houden. 

Insiders zeggen dat Bolsonaro bijna zeker zal worden veroordeeld, waardoor hij een verbod van acht jaar krijgt om zich kandidaat te stellen voor een openbaar ambt.

De ex-legerleider herhaalde woensdag dat hij niets verkeerd had gedaan. "Er was geen kritiek of aanval op het kiesstelsel tijdens de bijeenkomst", vertelde hij journalisten. "Ik heb gewoon uitgelegd hoe verkiezingen in Brazilië werken". Verdere hoorzittingen staan gepland voor 27 en 29 juni indien nodig.

Bolsonaro kan in beroep gaan bij het Hooggerechtshof als hij wordt veroordeeld.