BBC ontmaskert gruwelijk netwerk van dierenmishandeling

Een netwerk van sadistische dierenmishandelaars is ontmaskerd door de BBC, na een jaar van intensief onderzoek door journalisten van de Britse omroep. De mishandelaars martelden babymakaken in Indonesië op gruwelijke wijze en verkochten de beelden van deze martelingen. De twee hoofdverantwoordelijken zijn in Indonesië gearresteerd en veroordeeld tot celstraffen van drie jaar en acht maanden.

Het netwerk begon op YouTube, maar verplaatste zijn activiteiten naar een versleutelde privégroep op Telegram. Wereldwijd zijn er onderzoeken gestart naar minstens twintig mensen, waaronder twee hoofdverdachten in de VS, die de opdracht zouden hebben gegeven voor de gruwelijke martelpraktijken. Zo zouden onder meer via polls martelwerktuigen gekozen worden.

Een van de Amerikaanse verdachten, een oma uit Alabama met de schuilnaam 'Sadistic', en een man genaamd Mr Ape, die de dood van vier apen en talloze martelingen heeft toegegeven, riskeren zeven jaar gevangenisstraf volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Ondanks de ontmaskering van dit netwerk, zijn video's van de marteling van apen nog steeds gemakkelijk te vinden op Telegram en Facebook, volgens dierenrechtenorganisatie Action for Primates. Facebook heeft gereageerd door te zeggen dat ze de groepen waarin de video's worden verspreid hebben verwijderd en dat ze geen dierenmishandeling toestaan op hun platforms.