Voor Beter OV: 'Bij1 aanjager agressie in de trein'

Reizigersclub Voor Beter OV is geschokt door het gedrag van politieke partij BIJ1, dat uitnodigt tot agressie in en om de trein. Bij1-partijvoorzitter Rebekka Timmer reageerde op Twitter met “Poortjesspringer confronteren? Klassenverraad begint bij jou!” op een wervingsposter voor Medewerker Veiligheid en Support van de NS. Op die poster is te zien hoe twee beveiligers een zwartrijder aanspreken. Timmer roept met haar uitspraak impliciet op tot zwartrijden.

Juist confrontaties met zwartrijders zorgen in treinen voor veel agressie. Afgezien van het feit dat -tenzij een vervoerder probeert de reiziger een te hoog bedrag te laten betalen- gewoon voor het OV betaald dient te worden, heeft zwartrijden niets met een vermeende klassenstrijd te maken. Een zwartrijder is wat anders dan een strijder tegen onderdrukking, aldus de reizigersclub.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Naast de impliciete oproep tot zwartrijden, met alle gevolgen van dien, maakt BIJ1 ook geen bezwaar tegen de hand over hand toenemende agressie in onder meer het OV, waarvan conducteurs en andere functionarissen meermaals het slachtoffer worden. Samen met andere racistische partijen in de Tweede Kamer weigerde BIJ1 het manifest tegen agressie te ondertekenen. Dat spreekt boekdelen.”

Voor Beter OV vindt dat ook de vervoerders, met NS voorop, zich dienen uit te spreken over de reactie van BIJ1-voorzitter Timmer op de wervingsposter voor service- en veiligheidspersoneel.