Cholera uitbraak in Kherson en de Krim

De Russen hebben het zichzelf moeilijk gemaakt door de dam op te blazen. Naast het wegspoelen van verdedigingslinies en het afsnijden van de watertoevoer naar de Krim is er nu een nieuw probleem bijgekomen: Cholera.

Een cholera-epidemie verspreidt zich onder het Russische leger personeel in de oblast Kherson en de Krim na een Russische terroristische aanslag op de waterkrachtcentrale van Kakhovka zo meldde de partizanenbeweging Atesh op Telegram op 17 juni.

Uit de meest recente informatie blijkt dat dagelijks talloze Russen met vermoedelijke gevallen van cholera worden opgenomen in militaire ziekenhuizen.

“De Russische eenheden in de richting van Kherson, gepositioneerd langs het Noord-Krimkanaal, verliezen hierdoor hun operationele capaciteiten en worden naar achteren geëvacueerd voor behandeling”, aldus Atesh. Het is bekend dat er al verschillende militairen zijn omgekomen. De cholera-epidemie is hoogstwaarschijnlijk ontstaan doordat de Russen water uit open bronnen gebruikten. Er wordt opgemerkt dat ze moeilijk aan gebotteld of gezuiverd water kunnen komen.

"Natuurlijk heeft de ondermijning van de Kakhovka-dam kolossale schade aan het milieu veroorzaakt, met als gevolg het uitbreken van tal van ziekten waarover we nog niets hebben vernomen. We dringen er bij de inwoners van de oblast Kherson en de Krim op aan om bijzonder voorzichtig te zijn met het water dat ze consumeren", voegde Atesh eraan toe.

De Oekraïnse vice-minister van Volksgezondheid en hoofdarts Ihor Kuzin had eerder verklaard dat er een cholera-uitbraak zou kunnen ontstaan na de sabotage van de Kakhovka-dam. Bovendien zouden schadelijke stoffen die als gevolg van de Russische terreurdaad in de rivier de Dnipro terecht zijn gekomen, acute gastro-intestinale infecties, virale hepatitis en botulisme veroorzaken.