EU wil etiketregels voeding met genetisch gemodificeerde planten versoepelen

De Europese Commissie is van plan de regels voor het vermelden van het gebruik van genetisch gemodificeerde planten te versoepelen. Dit blijkt uit een niet eerder gepubliceerde ontwerpverordening van de Commissie, die beschikbaar is bij het Duitse persbureau Dpa.

Volgens dit bericht zouden consumenten in de toekomst genetisch gemodificeerd voedsel kunnen kopen zonder het te weten. Volgens Dpa houden de plannen in dat procedures zoals de Crispr/Cas-genschaar niet langer onder de EU-geneticaregels zouden moeten vallen. Tenminste niet als de resulterende rassen ook via methoden als kruising of selectie tot stand hadden kunnen komen. Crispr/Cas is een van de belangrijkste methoden van genetische manipulatie: het kan worden gebruikt om individuele DNA-bouwstenen in planten, dieren en mensen selectief aan te passen.

Sinds 2004 is de Europese verordening inzake genetische manipulatie-etikettering van kracht. Volgens deze wet moeten voedingsmiddelen worden geëtiketteerd als ze genetisch gemodificeerde organismen bevatten. Fabrikanten kunnen alleen afzien van etikettering als de bijmenging van genetisch gemodificeerd materiaal minder is dan 0,9 procent.

Als consumenten er zeker van willen zijn dat ze niet in aanraking komen met genetisch gemodificeerd materiaal, kunnen ze terugvallen op producten met het vrijwillige ‘GMO-free’-label.