Poetin: 'Ook de F-16's zullen branden'

De Russische president Vladimir Poetin blijft optimistisch te midden van het tegenoffensief door Oekraïne. "Westerse tanks staan in brand", zei Poetin op het economisch forum in St. Petersburg. Verschillende Westerse Leopardtanks waren volgens hem al vernietigd.

Over de levering van F16's aan Oekraïne door het Westen zei hij: "Als ze zijn gestationeerd op luchtmachtbases buiten de grenzen van Oekraïne, maar worden gebruikt in gevechtsoperaties, dan zullen we moeten kijken hoe en waar we de machines kunnen raken die zullen worden gebruikt in gevechtsoperaties tegen ons", zei Poetin.

Poetin zei verder dat er een "ernstig gevaar" bestaat dat het militaire bondgenootschap van de NAVO verder betrokken raakt bij het conflict in Oekraïne en dat Oekraïne binnenkort zonder militaire uitrusting zou komen te zitten, waardoor ze volledig afhankelijk zou worden van wapens die door het Westen worden geleverd. Hij voegde er ook aan toe dat zijn joodse vrienden hem vertelden dat de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy "geen jood was, maar een schande voor het joodse volk". 

Even later corrigeerde Dmitry Peskov Poetin en zei dat Rusland de F16's pas zou aanvallen als ze op Oekraïens grondgebied zouden worden afgeleverd.