'Air Defender 23' van start, de grootste NAVO oefening ooit

De grootste oefening van de NAVO-luchtmacht tot nu toe begint vandaag in het Europese luchtruim. De manoeuvre "Air Defender 23" duurt tot 23 juni en vindt voornamelijk plaats in het Duitse luchtruim. De Duitse luchtmacht heeft de leiding. Wat is er gepland? 

Ongeveer 10.000 militairen uit 25 landen zullen deelnemen. Er zijn ongeveer 2.000 vluchten met meer dan 250 machines gepland. Ze vertrekken vanaf vliegvelden in Sleeswijk-Holstein, Beieren, Rijnland-Palts en Nedersaksen, maar ook vanuit Nederland en Tsjechië. De gezamenlijke verdediging tegen een aanval vanuit het oosten wordt gesimuleerd. De manoeuvre was al gepland vóór de Russische invasie van Oekraïne.

Drie vliegroutes over Duitsland in het noordwesten, oosten en zuidwesten zullen elk enkele uren worden afgesloten. Er zijn geen oefeningen 's nachts of in het weekend gepland. De Europese luchtverkeersleidingsautoriteit Eurocontrol gaat ervan uit dat er dagelijks tot 800 vluchten moeten worden omgeleid. De Bundeswehr verwacht echter slechts kleine vertragingen.