FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 juni 2023

Kritiek op onderzoek 'een op drie jonge mannen keurt geweld tegen vrouwen goed'

Sportief zijn, genoeg geld verdienen, de baas zijn in een relatie - volgens een onderzoek maakt dit deel uit van het imago van mannelijkheid voor jonge mannen in Duitsland. Het gaat zelfs zo ver dat geweld tegen vrouwen wordt geaccepteerd. 

Zo blijkt uit een representatief onderzoek van de organisatie Plan International Germany, dat werd gepubliceerd in Duitse media.

Update 23.30 uur: De berichtgeving over een 'onderzoek' naar mannelijkheid heeft tot flinke discussie geleid. Onder meer wetenschapsjournalisten hadden kritiek op het feit dat tal van media op zondag al berichtten over het onderzoek voordat het was gepubliceerd en de achtergronden van het onderzoek bekend waren.

Sommige media hadden het over een 'studie'. Het ging echter om een enquête die via internet werd uitgevoerd, wat tot vertekeningen kan leiden.

Menno Baumann, hoogleraar intensief onderwijs, schreef op Twitter dat traditionalistische gezins- en genderrollen een belangrijke risicofactor zijn voor huiselijk geweld op alle niveaus; dit wordt al jaren benadrukt door interdisciplinair onderzoek naar geweld. Hij vindt het echter moeilijk om hierover een bericht in de media te zien krijgen zonder naar de onderzoeksopzet en data te kunnen kijken.

Baumann ziet reden om sceptisch te zijn over online enquêtes - bijvoorbeeld omdat ze 'gekaapt' zouden kunnen zijn, d.w.z. de link naar de enquête zou meerdere keren gedeeld kunnen zijn binnen een 'bubbel' van gelijkgestemde mensen. De professor aan de Fliedner University of Applied Sciences in Düsseldorf klaagde dat het rapport over het onderzoek weinig informatie bevat over de methodologie en geen toegang gaf tot de enquête.

Volgens Plan International namen in maart 1.000 mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 jaar deel aan een gestandaardiseerde schriftelijke online enquête en gaven ze informatie over hun ideeën over mannelijkheid. Onderwerpen waren onder meer rolverdeling in relaties, omgaan met gevoelens, geweldgebruik, omgaan met problemen en zelfzorg.

Op verzoek van het Catholic News Agency zei Alexandra Tschacher, woordvoerster van Plan International Duitsland, dat jonge volwassenen met verschillende onderwijskwalificaties uit alle regio's van het land representatieve vragen werden gesteld. Er werden ook drie groepen gedifferentieerd naar leeftijd (18-24, 25-29, 30-35). Er waren geen significante verschillen tussen de leeftijds- en opleidingsgroepen.

Om geen vooroordelen aan te wakkeren, werd er bewust niet naar religie, nationaliteit en migratie achtergrond gevraagd, voegde ze eraan toe. Dit is precies waar na de publicatie vaak naar werd gevraagd in de talloze commentaren op internet.

De deelnemers kregen stellingen voorgelegd waarop ze op vier manieren konden antwoorden: helemaal mee oneens, eerder mee oneens, eerder mee eens, helemaal mee eens. De resultaten werden vervolgens samengevat als "Ik ben het er mee eens" en "Ik ben het er helemaal mee eens".

Eerdere berichtgeving: In Duitsland wordt mannelijkheid blijkbaar nog steeds gevormd door traditionele rolmodellen, ook onder jongeren. Volgens het onderzoek ziet de helft van de 18- tot 35-jarigen zichzelf in een relatie als een 'leider' die het voor het zeggen heeft. Een derde van hen vindt fysiek geweld tegen vrouwen oké.

Dienovereenkomstig verklaarde 33 procent van de ondervraagde mannen dat ze het "acceptabel" vonden als ze af en toe "hun handen gebruikten" in een ruzie met hun partner. 34 procent is al gewelddadig geworden tegen vrouwen om hen respect bij te brengen, zo wordt gezegd.

Duidelijke rolverdeling verwacht
Volgens het onderzoek zijn de rollen in heteroseksuele relaties duidelijk verdeeld voor de jonge mannen: de man verdient het geld, de vrouw doet het huishouden. 52 procent van de ondervraagden ziet dit als hun taak. De partner is voornamelijk verantwoordelijk voor het huishouden. Bijna de helft vindt het belangrijk om het laatste woord in de relatie te hebben bij het nemen van beslissingen, en bijna 40 procent van de jonge mannen zou willen dat hun partner hun eigen eisen opzij zet om achter hen te staan. Ongeveer hetzelfde aantal respondenten zou niet langer dan een paar weken met ouderschapsverlof gaan.

Volgens het onderzoek wil elke tweede jongeman geen relatie met een vrouw die al veel seksuele partners heeft gehad. Tegelijkertijd lijkt het 37 procent aantrekkelijk om met zoveel mogelijk vrouwen naar bed te gaan.

De respondenten zijn over het algemeen tegen homoseksualiteit. Bijna de helft vindt het vervelend als mannen in het openbaar hun homoseksualiteit tonen. Meer dan 40 procent geeft aan dat ze soms mannen "bespotten" die er vrouwelijk uitzien.

Gevoelens tonen niet gewenst
Gevoelens tonen staat niet bepaald hoog op de lijst van respondenten. Een kleine meerderheid gaf aan zich dan zwak en kwetsbaar te voelen. Tegelijkertijd zei bijna tweederde dat ze zich van binnen wel eens verdrietig, eenzaam of geïsoleerd voelden. Volgens het onderzoek vindt 71 procent dat ze persoonlijke problemen zelf moeten oplossen zonder om hulp te vragen.

Gezondheidsproblemen worden door de helft van de ondervraagden genegeerd, in de veronderstelling dat ze vanzelf overgaan.

Wees een "echte man"
Volgens het onderzoek vinden jonge mannen hun uiterlijk belangrijk. 59 procent zei dat ze veel doen om een atletisch en gespierd lichaam te verkrijgen. Hierdoor in combi met hun uiterlijk willen de meesten laten zien dat ze een "echte man" zijn. Bijna tweederde zegt dat ze het leuk vinden om met anderen te concurreren, 43 procent zegt dat ze van autorijden houden en een vergelijkbaar aantal zegt soms zoveel alcohol drinken dat ze niet meer weten wat ze hebben gedaan.

Volgens het onderzoek heeft de meerderheid van de ondervraagde mannen vrede met zichzelf en hun beeld van mannen. Tegelijkertijd voelt de meerderheid de druk om te veranderen. Iets meer dan de helft is bereid zich verder te ontwikkelen, terwijl 38 procent graag met rust gelaten wil worden.

Vrouwen hebben andere verwachtingen
Vrouwen werden ook gevraagd naar hun beeld van mannelijkheid in de studie en de beweringen verschillen aanzienlijk. 77 procent vindt dat elke man moet weten welk gedrag van hem wordt verwacht als het om gelijkheid gaat. Een op de vier eist dat mannen afstand doen van machtsprivileges. Ongeveer tien procent van de vrouwen vindt dat mannen hun macht misbruiken en daarom onder druk moeten worden gezet.

"Schokkend"
De bevindingen zijn "schokkend", zegt Karsten Kassner van Federal Forum Men, een Duitse groep die pleit voor gendergelijkheid.

"Het is problematisch dat een derde van de ondervraagde mannen fysiek geweld tegen vrouwen bagatelliseert. Dit moet dringend veranderen", zei hij tegen de Funke-krantengroep, die maandag de volledige bevindingen zal publiceren.

In 2021 waren volgens de Duitse politie meer dan 115.000 vrouwen slachtoffer van partnergeweld. Dat komt neer op 13 vrouwen per uur. In hetzelfde jaar werden 301 vrouwen vermoord door hun huidige of voormalige partner.

De plaatsvervangend voorzitter van de parlementaire fractie van de CSU, Lindholz, noemde de resultaten beangstigend. De staat en de samenleving zouden meer moeten doen om jonge mannen "op te voeden". Er zijn nieuwe preventieve concepten nodig.

Downhiller Williams stunt met World Cup-zege bij debuut, Atherton wint na jaren weer

Voor de liefhebber van veel te snel op een fiets naar beneden knallen kijken we nog even terug naar de zaterdag. In Lenzerheide werkten de downhillers op de mountainbike hun eerste World Cup-wedstrijd van het jaar af en dat werd gelijk een fraaie strijd.

Vrouwen
De Britse Rachel Atherton won een enorm aantal van 39 World Cup-wedstrijden en was jarenlang dominant, maar na haar zege in Vallnord in 2019 ging het fout: een zware achillespeesblessure hield haar lang aan de kant. Inmiddels is ze weer helemaal terug en in Lenzerheide was het éindelijk weer raak: de Zwitserse Camille Balanche stortte zich als laatste naar beneden en werd op 0,534 seconden tweede, voor de Duitse Nina Hoffmann (+0,787).

Mannen
De Britse tiener Jordan Williams maakte zijn debuut in de World Cup bij de senioren en haalde gelijk de nieuwe - in de nieuwe opzet betekent dat de top-30. Daarin liet hij zijn fenomenale klasse zien door een tijd neer te zetten waar de één na de ander zich op stuk beet, tot alleen zijn Specialized-teamgenoot Loïc Bruni nog over was. De wereldkampioen viel Williams' tijd volle bak aan, maar kwam onderin tekort: derde op 0,685 seconden, nog achter zijn Franse landgenoot Loris Vergier (+0,495) en dus met Williams als sensationele winnaar van race één dit seizoen.

De Nederlander Tristan Botteram werd 44e in de halve finales en schopte het dus niet tot de eindstrijd.

Klantenservice NS laat reizigers teveel betalen

Opnieuw zet de NS-klantenservice reizigers op het verkeerde been, met financiële schade tot gevolg. Wegens spoorwerkzaamheden rijden er geen treinen tussen Assen en Meppel. Reizigers uit Groningen richting Meppel en verder wordt geadviseerd om te reizen via Leeuwarden. Het officiële beleid is dat die reizigers niet bij de regionale spoorvervoerder Arriva moeten in- en uitchecken, maar gewoon inchecken bij de NS. Passagiers krijgen van NS-klantenservice echter te horen dat ze wél bij Arriva moeten in- en uitchecken. Daardoor betalen ze ruim € 10 teveel.

Een rekenvoorbeeld: een enkele reis, tweede klasse zonder korting, van Groningen naar Amsterdam kost € 29,16; wanneer die reiziger aangeeft via Leeuwarden te reizen (door bij Arriva in- en uit te checken), dan is hij € 40,96 kwijt. Een verschil van € 11,80. Het moge duidelijk zijn dat als reizigers ten gevolge van spoorwerkzaamheden moeten omreizen, dat nooit ook nog eens extra duur mag zijn.

De slechte communicatie tussen de beleidsmakers op het NS-hoofdkantoor en de medewerkers van NS-klantenservice is bedroevend, stelt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV. Deze misser is de zoveelste in een lange rij. Recentelijk nog werd aan passagiers die door problemen in een spoortunnel in Barendrecht waren gestrand en het zonder vervangende NS-bussen moesten zien te stellen verteld dat ze eigen vervoer moesten regelen. Passagiers die vervolgens hun taxikosten bij de NS wilden declareren, kregen nul op het rekest omdat was nagelaten de klantenservice te instrueren. Pas drie dagen na de stremming werd de klantenservice ingelicht dat de taxikosten wél worden vergoed. De reizigers die echter onterecht een nee te horen hadden gekregen, waren voor de NS niet meer traceerbaar. Hierdoor kon de fout voor deze reizigers niet worden rechtgezet, tenzij de gedupeerden uit eigener beweging nogmaals met NS contact op zouden nemen.

Voor Beter OV-voorman Rikus Spithorst: “Dit doorlopende geknoei bespaart de NS kosten en levert onterecht zelfs meer geld op, maar is natuurlijk onaanvaardbaar. Bonafide passagiers wordt gewoon een poot uitgedraaid. Directiebaas Koolmees en zijn communicatiedirecteur krijgen vandaag nog boos getoonzette post, die in afschrift ook zal worden verzonden aan de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Autoriteit Consument en Markt. Wij verlangen van NS dat reizigers voortaan via de communicatiekanalen van de NS uitsluitend de juiste informatie krijgen en dat iedereen die tussen Groningen en Leeuwarden bij Arriva is ingecheckt maar een reis maakte van of naar Meppel en verder, het teveel betaalde terug krijgt.”

Random Pics van de Dag #960

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Girmay sprint naar winst in tweede etappe Ronde van Zwitserland

Biniam Girmay heeft de tweede rit gewonnen in de Ronde van Zwitserland. In de massasprint was de Eritreeër de snelste voor Arnaud Démare en Wout van Aert. Stefan Küng die zondag de tijdrit won blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Nadat zondag de Ronde van Zwitserland werd afgetrapt met een tijdrit van 12,7 kilometer die werd gewonnen door de Zwitser Stefan Küng voor de Belgen Remco Evenepoel en Wout van Aert stond vandaag een vlakke etappe op het programma, waar de sprinters de kans kregen op een ritzege.

Lange tijd reden twee renners vooruit, maar op 24 kilometer werden ze bijgehaald, waarna de sprinters konden opmaken voor hun eerste kans deze Ronde van Zwitserland. In de sprint begon Van Aert al vanaf ver zijn sprint. De Belg van Jumbo-Visma zette al op driehonderd meter van de meet zijn sprint aan, maar werd al snel overvleugeld door Biniam Girmay. De snelle Eritreeër had zijn sprint uitstekend getimed en kwam ook als eerste over de finish, voor Arnaud Démare en Van Aert.

Results powered by FirstCycling.com

Nooit meer 'bunga-bunga' feestjes, Silvio Berlusconi (86) overleden

De Italiaanse oud-premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi is op 86-jarige leeftijd overleden, melden Italiaanse media. Hij stierf in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan, waar hij afgelopen vrijdag was opgenomen. Hij krijgt komende woensdag een staatsbegrafenis in de Dom van Milaan.

De Italiaanse premier Meloni sprak haar lof uit voor de politieke prestaties van wijlen ex-premier Berlusconi. Meloni zei in Rome dat Berlusconi met zijn moed en vastberadenheid een van de meest invloedrijke mannen in de Italiaanse geschiedenis is geworden. De Italiaanse president Mattarella zei ook dat Berlusconi de geschiedenis van de republiek heeft gevormd. 

Berlusconi's partij Forza Italia bracht ook hulde aan haar leider. Paus Franciscus zei dat hij bidt voor eeuwige vrede voor de overledene en troost voor degenen die om Berlusconi rouwen. Honderden fans van voetbalclubs AC Milan en AC Monza, eigendom van Berlusconi, verzamelden zich voor de residentie van Berlusconi in de gemeente Arcore en legden bloemen voor de ingang.

Poetin: "Een goede en wijze vriend"
Ook uit het buitenland kwamen uitingen van verdriet: de Russische president Poetin noemde Berlusconi een goede en wijze vriend. De Hongaarse premier Orban beschreef hem als een "geweldige vechter". 

Al jaren gezondheidsproblemen
De 86-jarige Berlusconi overleed gisteravond in een ziekenhuis in Milaan aan de gevolgen van leukemie. Hij krijgt woensdag een staatsbegrafenis in de Dom van Milaan. De afgelopen jaren kampte hij herhaaldelijk met ernstige gezondheidsproblemen. Als politicus, media-ondernemer en eigenaar van de eersteklas voetbalteams AC Milan en AC Monza, gaf Berlusconi decennia lang vorm aan het openbare leven in Italië.

Drie keer premier
Tussen 1994 en 2011 was Berlusconi drie keer premier, één keer voor twee termijnen. Zijn laatste termijn eindigde in de nadagen van de financiële crisis, toen Italië op de rand van een nationaal bankroet stond.

Ook het schandaal rond zogenaamde 'Bunga Bunga'-feesten, waar naar verluidt minderjarigen aanwezig waren, vond plaats in deze tijd. Jaren van slepende rechtzaken volgden. Hij moest zich meerdere keren verantwoorden voor vermeende economische en corruptiemisdrijven. In 2013 werd hij veroordeeld voor belastingontduiking.

Aan de andere kant werd Berlusconi vrijgesproken van beschuldigingen van ambtsmisbruik en het prostitutieen van minderjarigen. Recent stond hij terecht voor het omkopen van getuigen.

'Begrip voor Russische president Poetin'
Bij de Europese verkiezingen van 2019 haalde Berlusconi het Europees Parlement. Bij de algemene verkiezingen in Italië in september vorig jaar werd hij verkozen tot lid van de Senaat. Zijn partij Forza Italia zit momenteel in een coalitieregering met Meloni's extreemrechtse Fratelli d'Italia en de rechtse Lega. Na de Russische aanval op Oekraïne heeft Berlusconi herhaaldelijk verklaringen afgelegd waarin hij begrip toonde voor de Russische president Poetin.

Eigen tv-stations hielpen hem als opstapje naar de politiek
Berlusconi werd op 29 september 1936 in Milaan geboren als zoon van een bankbediende en een huisvrouw. Hij studeerde rechten en werkte onder meer als entertainer op cruiseschepen. Zijn opkomst begon in de bouwsector in de jaren zestig. In de jaren '70 en '80 ontdekte hij de macht van de televisie en richtte zijn eigen tv-station op, waaruit hij later in de politiek stapte.


ISW: Rusland bagatelliseert Oekraïense successen

Volgens het Amerikaanse Institute for War Studies (ISW) probeert Rusland de successen van de Oekraïense strijdkrachten in hun offensief tegen het Russische leger te bagatelliseren. Volgens het laatste ISW-situatierapport van zondag (lokale tijd) in Washington, bagatelliseerden Russische bronnen succesvolle opmars en terreinwinst door de Oekraïners in het zuiden van het land - met de beschrijving dat dit 'grijze gebieden' zijn waarover nog steeds werd gevochten. of niet volledig onder de controle van Rusland stonden. Als de Oekraïense strijdkrachten erin slagen de Russische verdedigingslinies te doorbreken, wordt dit geheim gehouden.

Het Oekraïense leger heeft verschillende locaties bevrijd tijdens aanvallen in het zuiden, zuidwesten en zuidoosten van Velyka Novosilka in de regio Donetsk, aldus het rapport. Hun opmars in het Zaporizhia-gebied was ook succesvol. Er waren Oekraïense offensieve acties op ten minste drie sectoren van het front. Territoriale winsten werden gemaakt op 10 en 11 juni.

Rusland contracteert Tjetjeens privéleger van Kadyrov

Door het aanhoudende geruzie met Prighozjin van de Wagner-huurlingengroep heeft Moskou de 'Achmat'-eenheid van de Tsjetsjeense heerser Kadyrov gecontracteerd als eerste privéleger. 

Het Russische ministerie van Defensie heeft zijn eerste privéleger gecontracteerd. Volgens een persbericht is het document ondertekend tussen het ministerie en de speciale eenheid 'Achmat'. 'Achmat' is de gevechtseenheid van de Tsjetsjeense heerser Ramzan Kadyrov.

'Akhmat'-commandant Apty Alaudinov, die de ondertekeningsceremonie bijwoonde, zei dat de eenheid de afgelopen 15 maanden tienduizenden vrijwilligers naar Oekraïne had voorbereid en gestuurd, aldus persbureau Reuters. "Ik denk dat dat een heel goede zaak is", zei Alaudinov op de website van het ministerie van Defensie nadat de deal was ondertekend. Moskou kondigde vrijdag aan dat de 'Achmat'-troepen een offensief voerden nabij de stad Maryinka in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne. 

Wagner Group wil de macht niet opgeven
Afgelopen weekend kondigde minister van Defensie Sergei Shoigu aan dat hij het bevel wil voeren over alle privélegers die aan de kant van Moskou vechten. Daartoe dienen de huurlingenlegers vóór 1 juli contracten met zijn ministerie te ondertekenen. De organisaties kregen vervolgens een legale status en dezelfde staatsvoordelen als reguliere eenheden van de strijdkrachten, aldus het ministerie. Het doel is om de militaire capaciteiten en de effectieve inzet van jagers te verbeteren en de troepen beter uit te rusten. De families van gewonde of gedode strijders ontvangen hierdoor ook financiële steun.

Het hoofd van de Wagner-groep, de oligarch Yevgeny Prigozhin, heeft al aangekondigd dat zijn groep dergelijke contracten niet zal ondertekenen. Hij rechtvaardigde zijn beslissing door te zeggen dat minister Shoigu nauwelijks in staat was om zelf de reguliere troepen goed te leiden. Het is mogelijk dat Wagner geen wapens of munitie heeft ontvangen vanwege het niet willen ondertekenen, maar alleen als het ministerie de hulp van het privéleger nodig heeft, zei Prigozhin op Telegram.

Prigozhin en Kadyrov maken publiekelijk ruzie
De Wagner Group, die namens Moskou actief was in het gebied van de Oost-Oekraïense stad Bakhmut, heeft al maanden ruzie met het Russische ministerie van Defensie over bevoegdheden. Prigozhin beschuldigde Shoigu herhaaldelijk van missende wapenleveranties. Samen met Prigozhin bekritiseerde de Tsjetsjeense leider Kadyrov ook lange tijd de Russische generale staf en het ministerie van Defensie vanwege wat zij zagen als een verkeerde tactiek en een te zachte aanpak in Oekraïne. De laatste tijd is Kadyrov echter terughoudend geweest om publiekelijk kritiek te uiten op het verloop van de oorlog.

Ondertussen beschuldigen de oligarch en de Tsjetsjeense leider elkaar publiekelijk. Prigozhin beschuldigde de Tsjetsjenen ervan niet gezien te worden op het slagveld, maar alleen video's te schieten voor op het socialemediakanaal TikTok. Kadyrov daarentegen gaf de Wagner-groep de schuld van de hoge Russische verliezen bij Bakhmut.


Bagnaia boekt dominante MotoGP-zege in eigen Mugello

Ook deze komt even iets later dan gebruikelijk, maar ook hier mag dat de pret niet drukken: zondagmiddag is op het circuit van Mugello de Grand Prix van Italië verreden in de MotoGP, wat voor de thuisfans een mooi feestje opleverde.

Franceso Bagnaia vertrok vanaf poleposition, Marc Marquez en Luca Marini completeerden de eerste startrij, voor Jack Miller, Jorge Martin, Alex Marquez, Marco Bezzecchi, Aleix Espargaro en Johann Zarco. Bagnaia behield de leiding bij de start, Martin kende een topstart en sloot aan, terwijl achter hen hevig werd geknokt.

Marini had na de eerste drie ronden de derde plek in handen, maar werd op de hielen gezeten door de knokkende Marc Marquez, Alex Marquez, Miller en Brad Binder. In ronde zes schoof Marc Marquez weer eens onderuit, waarna het even wat rustiger werd: Bagnaia op kop, Martin op een gaatje en met een leuke voorsprong naar Marini, Alex Marquez en Zarco.

Met de slotfase bijna in zicht was het klaar voor de andere Marquez: Alex gleed vanaf de derde plek onderuit, net als zijn broer op basis van een eigen fout. Daarmee was de strijd min of meer gestreden: Bagnaia reed naar een bijzonder overtuigende zege, Martin hield vol op plek twee en Zarco schudde Marini van zich af in de strijd om de derde plek.

Minister Ernst Kuipers vreest toename medicijntekorten

Patiënten hebben er steeds vaker mee te maken dat bepaalde medicijnen tijdelijk niet leverbaar zijn, wat in sommige gevallen kan leiden tot ernstige situaties. 

Volgens Volksgezondheidsminister Ernst Kuipers(D66) is de toename van deze medicijntekorten deels te wijten aan het feit dat een groot deel van de grondstoffen voor de productie van geneesmiddelen afkomstig is uit landen zoals India en China. Meer hierover bij WNL.

Risico's van uitheemse mierensoorten in kaart gebracht

Het aantal soorten en vindplaatsen van uitheemse mieren neemt toe. Het was onbekend welk effect ze kunnen hebben op de biodiversiteit en ecosystemen in Nederland. Daarom heeft Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de Radboud Universiteit opdracht gegeven voor een risicoscan van uitheemse mierensoorten in Nederland.

De risicoscan geeft een overzicht van welke uitheemse mieren in Nederland voorkomen en welke effecten ze hebben. Ook is gekeken naar welke maatregelen genomen kunnen worden om introductie en de verspreiding van uitheemse mieren te beheersen.

Introductie in Nederland
Uit het onderzoek blijkt dat de introductie van uitheemse mieren vooral plaatsvindt door het meeliften met pot- en kuipplanten. De kans op introductie uit Zuid-Europa neemt toe, omdat Mediterrane pot- en kuipplanten de laatste jaren populairder zijn geworden. Andere introductieroutes zijn het meeliften met hout, voertuigen en kampeeruitrusting. Ook worden mieren als huisdier gehouden, die kunnen ontsnappen of worden uitgezet.

Effecten uitheemse mieren
Er zijn in Nederland van 40 mierensoorten populaties waargenomen, waarvan 30 soorten uitsluitend in gebouwen en 10 soorten (ook) buiten gebouwen. Vooral mierensoorten die superkolonies vormen kunnen een groot effect hebben op biodiversiteit en ecosystemen. Als deze mierensoorten zich vestigen in natuurgebieden kunnen ze door de hoge dichtheid van werksters veel prooien de baas en zijn ze altijd sneller bij voedsel dan de inheemse mierensoorten. Kolonies van mierensoorten die superkolonies vormen zijn in Nederland nu nog zeldzaam en alleen aanwezig in stedelijk gebied, waardoor er nu nog geen sprake is van effecten in natuurgebieden.

Het belangrijkste effect van uitheemse mierensoorten in Nederland op dit moment is de overlast die ze veroorzaken. De aanwezigheid van grote aantallen mieren in woningen en bedrijven kan leiden tot veel ergernis en psychische stress. Dit geldt zeker voor mierensoorten die superkolonies vormen en die moeilijk te bestrijden zijn, zoals bijvoorbeeld mediterrane draaigatjes. Sommige mierensoorten kunnen bijten of steken. Er zijn ook soorten die worden aangetrokken tot elektrische velden waardoor kortsluiting kan optreden.

Vestiging en verspreiden voorkomen
Iedereen kan nu al zorgen dat verspreiding wordt voorkomen door bij het kopen van pot- en kuipplanten op te letten of er geen mieren aanwezig zijn. Voor kampeerders is het belangrijk dat ze goed opletten of er geen mieren meeliften in bijvoorbeeld de caravan. Bij besmetting moeten met uitheemse mieren besmette tuinplanten, tegels of andere spullen niet naar de stort gebracht worden omdat dan de mieren verder verspreid worden.

Bestrijding
Nesten van superkolonies kunnen erg groot worden. Bestrijding van deze nesten is zeer moeilijk omdat deze kolonies veel koninginnen bevatten, die allemaal gedood moeten worden. Voorkomen van introductie en verspreiding van uitheemse mieren, door vroegtijdige signalering en eliminatie is de belangrijkste manier om de risico's van invasieve mieren te voorkomen en beperken.

Als er sprake is van ernstige overlast in huis of tuin, is het advies om de mieren te laten determineren want een effectieve bestrijdingsmethode is soortafhankelijk. Determinatie van diverse uitheemse mierensoorten is zeer moeilijk en moet daarom uitgevoerd of geverifieerd worden door een expert. Informatie over diverse mierensoorten staat op de site van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen en op de site van EIS Kenniscentrum Insecten. Beide organisaties kunnen (tegen betaling) mierensoorten determineren en kunnen benaderd worden voor advies en een eventueel behandelplan.

Acosta oppermachting in Moto2-race Mugello

Een beetje later dan gebruikelijk kijken we nog even naar de Moto2, want op het circuit van Mugello werd zondagmiddag de Grand Prix van Italië verreden. Dat werd wat de winst betreft niet zo spannend, maar voor plek drie wel.

Aron Canet vertrok vanaf poleposition en had Pedro Acosta en Sam Lowes naast zich op rij één, gevolgd door Joe Roberts, Filip Salac, Jake Dixon, Celestino Vietti, Fermin Aldeguer en Alonso Lopez - Bo Bendsneyder startte als twintigste, twee plekken voor Zonta van den Goorbergh.

In bocht één eindigde de race al voor Aldeguer, na een aanvaring met Jeremy Alcoba en Darryn Binder, terwijl Lowes even later onderuit werd geschoffeld door de naar plek twee rijdende Lopez. Die kreeg daar een long lap penalty voor, wat ook niet helemaal goed ging: Lopez reed daarbij het grind in en kreeg daardoor nóg een long lap penalty.

Na al het gedoe in de openingsfase reed Acosta voorop met een mooi gat naar Tony Arbolino, Canet en Salac. Laatstgenoemde schoof even op naar de derde plek, maar Canet pakte die plek met zeven ronden te gaan terug. Dixon kwam zich daar ook melden en nam Salac te grazen, waarna hij zijn vizier op Canet richtte.

Acosta had allemaal niks te maken met de schermutselingen ver achter hem en pakte een ongelooflijk indrukwekkende zege. Arbolino reed een eenzame race als tweede uit en Dixon ging in de slotfase toch nog naar een prima derde plek. Bendsneyder finishte op een keurige veertiende plek, Van den Goorbergh finishte niet.

Ferrari wint 100e 24 uur van Le Mans na strijd met Toyota

Door omstandigheden een iets later bericht dan normaal, maar dat mag de pret niet drukken: voor het eerst sinds 1965 heeft Ferrari de 24 uur van Le Mans gewonnen. Op het Franse circuit was de race voor het eerst in hele lange tijd weer écht competitief, met meer dan één merk dat serieuze kans op de winst maakte.

Vooraf waren het weliswaar wel weer de #7 en #8 Toyota's die tot de favorieten behoorden, er waren beduidend meer kanshebbers: de #50 en #51 Ferrari's stonden nota bene op de eerste startrij, de #75, #5 en #6 Porsches waren gevaarlijk en ook de #2 en #3 Cadillacs konden niet zomaar genegeerd worden, net als de #93 en #94 Peugeots.

De eerste anderhalve minuut van de race verliepen prima, op een bijna-crash in bocht één na, maar daarna ging het al fout: de #311 Cadillac van Jack Aitken ging hard de vangrails in en was flink kapot, terwijl de #32 Inter Europol ook in het grind kwam te staan. Het zorgde voor een safety car-situatie, waarna de Ferrari's en Toyota's de strijd met elkaar aan gingen.

Ook in uur twee werd er gecrashed, gecombineerd met de regen na iets minder dan drie uur - en de overal aanwezige glijpartijen en aanrijdingen - zorgde dat voor bijna anderhalf uur toeren achter de safety car. De leiding werd overgenomen door de #38 Porsche van Hertz Team Jota, maar Ye Yifei ramde die even later vol de bandenstapel in.

Voorin reden de Ferrari's gestaag door, terwijl ook de #94 Peugeot ver naar voren kwam. In de nacht gleed Alessandro Pier Guidi met de leidende #51 Ferrari van de baan. Hij kon door, maar de #7 Toyota ging er voorbij...even. Veel coureurs werden verrast door een slow zone, waardoor de nodige auto's op elkaar reden, waaronder Kamui Kobayashi in de #7 Toyota. Dat was einde verhaal en de #94 Peugeot nam het weer over.

Bij de herstart schoof Toyota met de #8 terug naar de leiding, terwijl de #50 Ferrari en #5 Porsche met problemen in de pitstraat af leken te haken. Gustavo Menezes ging op zijn beurt de fout in met de #94 Peugeot vanaf plek drie, ook dat team was met schade klaar wat de kans op de winst betreft.

Zo ontstond gedurende de chaotische nacht het uiteindelijke duel om de winst: de #51 Ferrari tegen de #8 Toyota. Uur na uur zaten ze niet ver van elkaar af en in het laatste uur werd het beslist: Ryo Hirakawa maakte een fout en ging via de muur het grind in met de Toyota. Hij kon door, maar de strijd was beslist en Ferrari pakte met Pier Guidi, James Calado en Antonio Giovinazzi de overwinning, voor de Toyota van Sebastien Buemi, Brendon Hartley en Hirakawa. Plek drie ging naar de #2 Cadillac van Earl Bamber, Alex Lynn en Richard Westbrook op een ronde van de winnaars, en met één ronde voorsprong op de #3 Cadillac van Renger van der Zande, Sebastien Bourdais en Scott Dixon.

De winst in de LMP2-klasse was voor de #34 Inter Europol Competition van Albert Costa, Fabio Scherer en Jakub Smiechowski. De winst in de LMGTE Am-klasse ging naar de Nederlander Nicky Catsburg en zijn teamgenoten Ben Keating en Nicolas Varrone in de #33 Corvette.

FOK! Wat een weer: lokale hittegolven een feit

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Op een aantal plekken in het land is gistereen lokale hittegolf tot stand gekomen middels de derde 30+ graden in 5 dagen, een landelijke hittegolf zit er niet in voolopig. Daarvoor moet het in De Bilt 5 dagen warmer dan 25 graden zijn waarvan drie boven de 30 graden. Zoals ik al zei, op verschillende plekken zal het kwik wederom tot over de 30 graden worden, voornamelijk in het zuiden. In het noorden wordt het niet warmer dan 27 graden en op de Wadden slechts 22 graden.

De wind wordt vrij krachtig in het kustgebied, uit het noord tot noordoosten. Vanavond koelt het af tot 21 graden, de minimumtemperatuur zal uiteindelijk rond de 15 graden in het noorden tot 19 graden in het zuiden liggen. De komende tijd blijft het flink warm met temperaturen rond 27 graden. Ook blijft het droog.

Tot morgen!

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Droogte in Nederland is een keuze'

Kortgeleden klaagden we in Nederland massaal over de natste lente in zeker 25 jaar. Nu is het inmiddels weer kurkdroog en dreigen watertekorten.

De droogte, waarmee ons land kampt, is niet alleen een gevolg van veranderend weer. Het is vooral droog omdat hiervoor wordt gekozen.

Grondwaterstand bewust laag
Een eeuw geleden was droogte nog onvoorstelbaar in ons druilerige kikkerland. Het water werd gewoon door de grond opgenomen. Fijn voor de natuur. Nu voeren we al het regenwater zo snel mogelijk via de rivieren af naar zee. Daarnaast wordt op het platteland de grondwaterstand kunstmatig laag gehouden omdat de koeienrassen die we voor de melkveehouderij gebruiken nu eenmaal niet tegen natte voeten kunnen en het land ook makkelijker met een tractor te bewerken is als het grondwaterpeil net wat lager is.

Versteende steden
Daarnaast zijn de steden de afgelopen decennia vakkundig dicht getegeld. De regen die valt, wordt veelal via putjes in de straten afgevoerd en bij heftige buien overstromen de riolen. Op warme zomerse dagen zuchten de steden door het gebrek aan groen en water onder de hitte.

Genoeg zoet water
Het is hoog tijd dat hier verandering in komt. De droogte is namelijk een keuze. We hebben in Nederland meer dan genoeg aanvoer van zoet water. Het regent nog altijd veel, alleen wat minder vaak. De regen die valt komt in piekbuien, dus veel neerslag in korte tijd. Daarnaast stroomt er via de Rijn, Maas, Waal en andere rivieren meer dan genoeg water het land binnen.

De grote uitdaging is hoe we dit water vasthouden en zorgen dat de bodem van de stad, landbouw- en natuurgebieden weer een spons wordt. Dit kan door afscheid te nemen van ons melkvee, de grondwaterstand te verhogen (gewoon een keuze) en door het vergroenen van steden. Door het laten meanderen van rivieren door het landschap en het creëren van meer natte natuurgebieden slaan we niet alleen mee water op, maar zorgen we ook voor meer biodiversiteit, meer natuur en meer welzijn. Ook kunnen we potentieel nog eens heel veel CO2 in onze bodems opslaan. Kortom: een win-winsituatie.

'Air Defender 23' van start, de grootste NAVO oefening ooit

De grootste oefening van de NAVO-luchtmacht tot nu toe begint vandaag in het Europese luchtruim. De manoeuvre "Air Defender 23" duurt tot 23 juni en vindt voornamelijk plaats in het Duitse luchtruim. De Duitse luchtmacht heeft de leiding. Wat is er gepland? 

Ongeveer 10.000 militairen uit 25 landen zullen deelnemen. Er zijn ongeveer 2.000 vluchten met meer dan 250 machines gepland. Ze vertrekken vanaf vliegvelden in Sleeswijk-Holstein, Beieren, Rijnland-Palts en Nedersaksen, maar ook vanuit Nederland en Tsjechië. De gezamenlijke verdediging tegen een aanval vanuit het oosten wordt gesimuleerd. De manoeuvre was al gepland vóór de Russische invasie van Oekraïne.

Drie vliegroutes over Duitsland in het noordwesten, oosten en zuidwesten zullen elk enkele uren worden afgesloten. Er zijn geen oefeningen 's nachts of in het weekend gepland. De Europese luchtverkeersleidingsautoriteit Eurocontrol gaat ervan uit dat er dagelijks tot 800 vluchten moeten worden omgeleid. De Bundeswehr verwacht echter slechts kleine vertragingen. 

Random Pics van de Dag #959

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.