OPEC wil in 2024 minder olie produceren

De Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC+) wil volgend jaar minder olie produceren. Het oliekartel had in april al een productievermindering aangekondigd - dit had weinig effect op de olieprijs.

Het oliekartel OPEC+ wil naar eigen zeggen komend jaar zo'n 40 miljoen vaten (elk 159 liter) produceren. Volgens berekeningen van het Russische bureau Tass betekent dit een vermindering van het totale OPEC+-productievolume met 1,39 miljoen vaten per dag, ofwel bijna 3,4 procent.

Er gingen zware onderhandelingen vooraf aan de beslissing van de alliantie van 23 staten in Wenen. Vooral Saudi-Arabië had speculaties aangewakkerd dat er een besluit over een verdere productiebeperking zou kunnen worden genomen. Rusland daarentegen had aangegeven dat er geen verdere actie nodig was.

De olieprijs daalt al een jaar
In oktober 2022 hadden de landen al afgesproken om de productie met twee miljoen vaten per dag te beperken. Gezien de verslechterende economische vooruitzichten en een dalende olieprijs, bereikten verschillende OPEC+-leden in april verrassend genoeg overeenstemming over een extra productieverlaging van 1,66 miljoen vaten (elk 159 liter) vanaf mei, die in eerste instantie tot het einde van het jaar zou moeten duren.

Afgezien van een korte piek in april, dalen de olieprijzen al ongeveer een jaar. Medio 2022 kostte een vat OPEC-olie zo'n 115 dollar (omgerekend 107 euro), momenteel is dat zo'n 75 dollar (70 euro).

OPEC+, dat de Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC) en andere producenten zoals Rusland samenbrengt, produceert ongeveer 40 procent van de wereldvoorraad.