ProRail blundert met bouwtekeningen Barendrechttunnel

Voor Beter OV is verbijsterd over de blamage van ProRail in de Barendrecht-spoortunnel. Werkzaamheden zijn daar het afgelopen weekend totaal uit de hand gelopen doordat op bouwtekeningen niet correct was aangegeven, waar precies kabels van de energievoorziening en de beveiliging lagen.

Het gevolg van deze mislukte operatie is dat reizigers heel veel hinder hebben ondervonden, en er zelfs honderden reizigers zondagavond zijn gestrand en uiteindelijk midden in de nacht zelf vervangend vervoer zoals taxi’s hebben moeten regelen. Ook op het traject Amsterdam – Utrecht – Eindhoven is veel hinder doordat reizigerstreinen daar plaats moeten maken voor omgeleide goederentreinen die nog steeds niet door de Barendrecht-spoortunnel kunnen rijden.

Voor Beter OV heeft er begrip voor dat niet bekend is, waar kabels precies liggen langs oude spoortrajecten, toen na de oorlog de Nederlandse spoorinfrastructuur met grote haast moest worden opgelapt. Maar de Barendrecht-spoortunnel is van recente datum, dus hadden de tekeningen moeten kloppen. Voor Beter OV vraagt aan ProRail hoe het kan dat de tekeningen niet adequaat waren, in hoeverre de tekeningen van andere belangrijke spoorinfrastructuur wél kloppen, en wat ProRail gaat doen om dit probleem op te lossen.